INZERCIA

Jedzte a porazte svoje zimné blues

Všimli ste si, že v období týchto zimných mesiacov sa občas cítite trochu smutne až depresívne? Zimné blues je druhom sezónnej melanchólie, ktorú zažíva mnoho ľudí počas jesenných a zimných mesiacov.

Všimli ste si, že v období týchto zimných mesiacov sa občas cítite trochu smutne až depresívne? Pociťujete nedostatok energie, menej radosti, alebo dokonca zvýšenú chuť na sladké? Ak ste odpovedali na niektorú alebo na všetky tieto otázky „áno", možno ste sa dostali pod vplyv blue devils, démonov smútku a trpíte takzvaným zimným blues.

Vysvetlenie zimného blues (smutnej nálady)
Zimné blues je druhom sezónnej melanchólie, ktorú zažíva mnoho ľudí počas jesenných a zimných mesiacov. Zimné Blues je miernejšou formou sezónnej depresie a zmizne, keď sa zima skončí. Sezónna afektívna porucha je na druhej strane vážnejšou formou sezónnej depresie, zvyčajne klinicky diagnostikovanou. Predpokladá sa, že zimné blues je spôsobené kombináciou krátkych dní, chladnejšieho počasia a stresov z prázdnin (sviatkov), pričom pokles slnečného žiarenia môže viesť k nerovnováhe chemických látok v mozgu zodpovedných za zlepšenie nálady, serotonínu (ktorý ovláda našu chuť k jedlu a náladu) a dopamínu (ktorý reguluje našu motiváciu, náladu a pozornosť).

Našťastie je možné zmierniť účinky chladného ponurého počasia a jedením poraziť zimné blues.

Zbavte sa zimného blues
Komplexné sacharidy (karbohydráty)
Štúdie* ukazujú, že nedostatok serotonínu môže zvýšiť chuť na jednoduché sacharidy (napr. biely chlieb, bielu ryžu a sladkosti). Konzumácia jednoduchých sacharidov môže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo má za následok dočasný pocit šťastia, avšak po ňom často nasleduje „náraz", ktorý spôsobuje únavu a podráždenosť. Komplexné sacharidy, ako sú strukoviny, zelenina, hnedá ryža a quinoa pomáhajú stabilizovať tieto chute a nezvyšujú rýchlo hladinu cukru v krvi ako jednoduché sacharidy, pričom zároveň udržujú pocit nasýtenia vášho hladu a chutí.
*Wurtman RJ, et al. (1995). Obes Res, 3 Suppl 4: 477S-480S

Bielkoviny
Bielkoviny sú vysoko odporúčané s každým jedlom (hlavne chudé bielkoviny), keďže pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a pomáhajú vyvážiť chuť na sladké, jednoduché sacharidy. Bielkoviny tiež obsahujú tyrozín, aminokyselinu, ktorá pomáha zvýšiť dopamín (spomeňte si, že ten reguluje našu náladu a motiváciu). Veľkým zdrojom bielkovín sú napr. kura, moriak, losos, žĺtky a strukoviny.

jamieson omega-3 select 1000 mg 200 cps.

Omega-3 mastné kyseliny
Štúdie* ukazujú, že ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín sú náchylnejší k poruchám nálady. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie mozgu a pomáhajú udržiavať správnu hladinu chemických látok na zlepšenie nálady. Potravinové zdroje omega-3 mastných kyselín sú napr. ľanové semená, losos, orechy a sardinky. Ak sa vám zdá ťažké zahrnúť omega-3 mastné kyseliny do Vašej stravy, skúste si ich doplniť doplnkom stravy Jamieson Omega-3.
*Gordon Parker, et al. (2006). Am J Psychiatry, 163 (6): 969-78.

Vitamín D
Jednou z teórií v pozadí zimného blues je tvrdenie, že je spôsobené nedostatkom slnečného svetla. Štúdie* ukazujú, že tí, ktorí trpia sezónnou afektívnou poruchou, majú nízku hladinu vitamínu D, čo naznačuje, že vitamín D zohráva veľkú úlohu v regulácii nálady. Medzi potravinové zdroje vitamínu D patrí mlieko, žĺtky a rybie konzervy s ich kosťami. Ak si chcete prečítať viac o dôležitosti vitamínu D na pomoc pri odvrátení účinkov sezónnej afektívnej poruchy, kliknite sem.
*www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141202111148.htm

Tryptofán
Napadlo vás niekedy, prečo sa cítime tak ospalí po jedení moriaka? Moriak obsahuje mozgovú chemickú látku nazývanú tryptofán, ktorá pomáha zvyšovať hladinu serotonínu v tele, vďaka čomu sa cítime uvoľnene so zníženou úzkosťou. A rovnako ako moriak, aj banány, morské plody a strukoviny obsahujú tryptofán a sú významným zdrojom živín, ktoré pomáhajú „natankovať“ váš mozog, keď máte pocit, že to najviac potrebujete.

Horká čokoláda
Áno, čokoláda! Horká čokoláda nielen výborne chutí a je plná antioxidantov, ale tiež bolo preukázané, že zvyšuje hladinu endorfínov a zmierňuje stres. Takže keď budete mať nabudúce chuť na niečo malé, čo by vám zlepšilo náladu, dajte si malý kúsok horkej čokolády. Navyše, trochu čokolády nikdy nikomu neublíži.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Tlačové správy

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

Tlačové správy

Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!

Nový projekt na Furči nerobí kompromisy medzi dostupnosťou a pokojným bývaním.

Tlačové správy

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.