Závislosť od alkoholu je trápením pre celú rodinu

Alkohol je tolerovaná droga, o ktorej si všetci myslíme, že sa nás netýka. Až kým nie je neskoro.

Alkohol je tolerovaná droga, o ktorej si všetci myslíme, že sa nás netýka. Až kým nie je neskoro.

Ako ovplyvňuje závislosť od alkoholu rodinné vzťahy? „Predstava muža, ktorý príde domov opitý, zbije ženu, narobí neporiadok a zaspí, je len jednou z mnohých predstáv o ľuďoch závislých od alkoholu,“ hovorí psychologička Zuzana Alexanderčíková.

Jedným dychom však dodáva, že samozrejme existujú aj extrémne prípady domáceho násilia či výtržností. „Nie je to však pravidlo, je to prípad od prípadu. Niektorí ľudia by však možno boli prekvapení faktom, že tí, ktorí sa stanú závislými od alkoholu, sú často nenápadní, slušní a v podstate rovnakí, ako vy, alebo ja.“ Predstava opitého „hulváta“ je podľa psychologičky viac-menej stereotypom, často vzdialeným od reality.

Ľudia ako vy, alebo ja

Závislosť od alkoholu je choroba, nie chyba charakteru a postihuje ľudí z rôznych vrstiev spoločnosti, nevyberá si. „Rovnako ako každá iná choroba, aj závislosť má svoje fázy vývoja – niektorí pacienti k nám prichádzajú s cirhózou pečene a na pokraji svojich fyzických síl. Mnohí pacienti sú však v skorších štádiách a práve o nich by  ste možno nikdy nepovedali, že majú problém, “ opisuje diverzitu závislých doktorka.

Niekedy ochrana závislému škodí

Jedným z najväčších problémov rodín, v ktorých sa objaví závislosť od alkoholu, je takzvaná „spoluzávislosť“. Spoluzávislosť vzniká a vyvíja sa postupne, tak, ako sa postupne menia vzťahy v rodine, ovplyvnené závislosťou jedného jej člena. Rodina zbadá, že otec či mama nadmerne pije a často má tendenciu preberať za neho nadmernú zodpovednosť. Odbremení ho od domácich prác, snaží sa ho uchrániť od stresových situácií, prípadne za neho prevezme finančnú zodpovednosť, aby dotyčný nebol v strese a nemal väčšiu chuť piť „Príbuzní si však neuvedomujú, že takéto konanie je kontraproduktívne, pretože len uľahčuje dotyčnej osobe pokračovať v pití,“ varuje psychologička.

Typický príklad neexistuje

„Je pre mňa veľmi ťažké zovšeobecniť závislosť od alkoholu. Nič také neexistuje, každý človek je iný. Ak ale musím, bežný scenár by mohol vyzerať napríklad takto: muž pod tlakom pracovných povinností  začne konzumovať viac alkoholu na pracovných stretnutiach.  Postupne prekračuje dávky a stráca nad pitím kontrolu. Na liečbu sa väčšinou prihlási kvôli tlaku rodiny,“ hovorí psychologička. Keď sa človek so závislosťou začne dostatočne skoro liečiť, má veľkú šancu problém zvládnuť a dlhodobo abstinovať. Horšie sú na tom ľudia s rozvinutou somatickou závislosťou, ktorí by radikálnu abstinenciu nemuseli fyzicky zvládnuť.  Ak si chcete overiť, či pijete bezpečne, alebo by ste mali príjem alkoholu trocha obmedziť, urobte si test na alkohol.

Prestať treba úplne. A navždy

Cieľom liečby závislosti od alkoholu by mala byť vždy abstinencia. Liečenie kombinuje farmakoterapiu a kognitívno-behaviorálnu psychoterapiu.  Každý má šancu sa zo závislosti dostať, niet však pochýb o tom, že to môže byť jedna z najťažších vecí v jeho živote. Novinkou na trhu sú lieky, ktoré ľuďom závislým od alkoholu pomáhajú dávky alkoholu postupne znižovať, takže s úplnou abstinenciou nemusia začínať radikálne, môžu sa k nej postupne dopracovať. „Najpodstatnejšie je, aby sa už  k pitiu nikdy nevrátili. Pre človeka vyliečeného zo závislosti nikdy nebude fungovať „iba jedno“. Falošný pocit kontroly nad závislosťou môže po čase viesť k recidíve.

alcohol-490-r221_res.jpg

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé

V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov

„Nikdy som to neoľutoval,“ povedal o svojej životnej dráhe Josef Schwarz, ktorý v roku 1930 založil predchodcu dnešného Kauflandu

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.