Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Košice IT Valley a K13 štartujú nový projekt pre Košice

4. februára 2015, Košice – Združenie Košice IT Valley a organizácia K13 – Košické kultúrne centrá štartujú nový projekt pre zlepšovanie života Košičanov. Každý rok si zvolia inú tému, aby neustále zatraktívňovali Košice a región ako miesto pre život a prácu. Originálnym spôsobom pritom využijú dve silné oblasti hlavného mesta východného Slovenska: informačné technológie (IT) a umenie. Projekt odštartuje otvárací ceremoniál s názvom ITART v prvú februárovú sobotu v košickej Kunsthalle.

IKT* firmy a kultúrne centrá v Košiciach spoločne nadväzujú na projekt Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ten poskytol priestor nielen umeniu, ale aj aktivitám rôznych košických organizácií, ktoré mesto oživili a skrášlili. Práve spoločný cieľ - zatraktívnenie Košíc ako miesta pre život a pracovné uplatnenie, inšpiroval tunajšie IKT firmy, organizácie a umelcov k vytvoreniu iniciatívy ITART.

„Na úvodnom podujatí  ITART zverejníme oblasť spoločenského života, ktorú budú firmy z košického IT Valley podporovať a rozvíjať počas nasledujúceho roka“, vysvetľuje Barbora Ruščin, riaditeľka podujatia ITART.

Zodpovednosť voči regiónu je jednou z priorít členov združenia Košice IT Valley, ktoré bolo založené v roku 2007. „Do dnešného dňa naši členovia prispeli k vytvoreniu 7000 pracovných miest v oblasti IKT“, hovorí Ján Bodnár, výkonný riaditeľ Košice IT Valley. „Aktívne pomáhame pri kreovaní vzdelávacích programov, aby absolventi vysokých škôl spĺňali požiadavky firiem ponúkajúcich kvalifikovanú prácu v IKT sfére. V tomto projekte sa budeme venovať niektorej z problematických oblastí. Chceme podporiť ďalšie zlepšovanie života Košičanov a pomôcť mestu“, dodáva J. Bodnár.

„Na úvodnom podujatí ITART vyhlásime Osobnosť ART. Tento titul bude udelený regionálnemu umelcovi, aktívne využívajúcemu informačné technológie tzv. nové médiá, alebo osobnosti, ktorá významne pomohla rozvoju umenia a využívaniu nových médií v regióne východného Slovenska", dodáva B. Ruščin. „Pri tejto príležitosti vyhlásime aj Osobnosť IT Valley. Ocenenie získa jednotlivec, ktorý v posledných rokoch výrazne podporil rozvoj IKT sféry na východnom Slovensku. Udelenie titulov ART a IT ako aj samotný projekt spájajú sily talentovaných a oduševnených ľudí z dvoch oblastí, ktoré v súčasnosti výrazne formujú Košice. “

Samotné ocenenie vytvorí „domáci" umelec Radoslav Repický v spolupráci so sochárom Jozefom Poníkom. Jedinečným bude aj otvárací ceremoniál v podobe originálneho audiovizuálneho diela, ktoré spojí umelcov, tanečníkov, hudobníkov i grafických animátorov. V priestore Kunsthalle bude inštalovaná digitálna výstava z dielne multimediálneho umelca a profesora Technickej univerzity v Košiciach Richarda Kittu a jeho študentov. Sprievodným programom podujatia ITART budú ukážky tvorby regionálne pôsobiacich jednotlivcov na tzv. Local Heroes Street v priestore Kunsthalle.

*IKT – informačno-komunikačné technológie

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.