Ústna hygiena je aj starostlivosť o zubnú náhradu

Už od útleho detstva nám rodičia vštepovali, že ak sa chceme chváliť krásnym chrupom, musíme sa o neho dôkladne starať. Avšak ako to je v prípade protéz? Mnoho ľudí si myslí, že protézam netreba venov

Už od útleho detstva nám rodičia vštepovali, že ak sa chceme chváliť krásnym chrupom, musíme sa o neho dôkladne starať. Avšak ako to je v prípade protéz? Mnoho ľudí si myslí, že protézam netreba venovať toľko starostlivosti ako trvalým zubom, pretože nemôžu vypadnúť.  Chyba.  Správna starostlivosť o protézu predlžuje nielen jej životnosť, ale spríjemňuje aj jej nosenie.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že ústna hygiena nie je len akt čistenia zubov, ale rovnako dôležitá je tiež starostlivosť o zubnú náhradu. Snímateľne zubné protézy sú bežným riešením náhrady straty celého chrupu alebo jeho značnej časti.

Tipy ako sa správne starať o zubnú náhradu podľa stomatologičky MUDr. Kataríny Tulejovej

1.    Doprajte svojim ďasnám oddych od protézy – „Predídete tak zápalu ďasien a protézneho lôžka, vzniku zubného kazu na zvyšných zuboch.  Taktiež sa môžete vyvarovať tvorbe zubného kameňa a nepríjemnému zápachu z úst. Protézu je vhodné vyberať každý deň aspoň na chvíľu,“ radí stomatologička.

2.    Nezabúdajte na čistenie – Na trhu sú dostupné čistiace tablety na rýchle a jednoduché čistenie protéz. Lacalut Dent čistiace tablety na zubné protézy 4,54€/32 ks obsahujú koncentrované čistiace látky, ktoré vďaka dezinfekčnému a antibakteriálnemu účinku rozpúšťajú povlaky a usadeniny. Protéza ostáva čistá a svieža aj vďaka obsahu aktívneho kyslíka a osviežujúcej mäty. „Aby ste predišli škvrnám a zubnému kameňu, čistite zubnú náhradu každý deň podľa návodu,“ odporúča odborníčka.

lacalut cistiace tablety nahrada.jpg

3.    Zaobchádzajte so svojou zubnou náhradou opatrne – Protéza nie je najlacnejšia investícia, práve preto by ste mali byť ostražití pri jej čistení. „ V žiadnom prípade nepoužívajte špáradlo alebo tvrdú zubnú kefku, pretože môže dôjsť k poškodeniu zubnej náhrady,“ radí doktorka. Zubná kefkaLacalut sensitive 2,47€/ks, ktorá vďaka starostlivo zaobleným štetinám rovnomerne a dôkladne čistí a zároveň ohľaduplne masíruje ďasno.

lacalut sensitive zubna kefka.jpg

4.    Nezabúdajte na ďasná – Kompletná zubná náhrada neznamená, že sa nemusíte starať o ďasná. Keď vytiahnete zubnú protézu, opláchnite si ústa a potom masírujte ďasná mäkkou zubnou kefkou. Ak máte čiastočnú zubnú protézu, nezabúdajte aj na používanie Lacalut zubnej nite 3,19€/50 m.

lacalut zubna nit.jpg

5.    Dbajte na spoľahlivé upevnenie protézy – Dobre sediaca a upevnená či už čiastočná, alebo celková zubná náhrada vám dodáva pocit istoty. Lacalut dent fixačný krém Extra na zubné protézy 4,78€/40 ml spoľahlivo a dlhotrvajúco upevňuje protézu počas celého dňa. Drží na suchej, ale aj mokrej náhrade a nemení výšku skusu.

lacalut extra lepiaci krem.jpg

6.    Nezabúdajte na návštevu stomatológa – Či už máte čiastočnú, alebo úplnú zubnú náhradu, navštívte svojho stomatológa aspoň raz ročne. „Len pri návšteve ambulancie môže stomatológ skúmať zmeny tkaniva a boľavých miest, ktoré sa môžu stať neskôr aj rakovinotvorné,“ hovorí stomatologička a na záver dodáva: „Ďasná a kosti sa v priebehu času menia, čo môže viesť k tomu, že vám protéza prestane sedieť. Zlá montáž môže spôsobiť vredy, bolesti, pálenie, ale aj brušné plyny z prehĺtania vzduchu.“

Lacalut predstavuje komplexnú a medicinálnu starostlivosť o ústnu dutinu, ponúka celú škálu produktov na zubnú hygienu pre celú rodinu: zubné pasty, ústne vody, zubné a medzizubné kefky či nite. Účinky produktov Lacalut zastrešujú všetky bežné stomatologické problémy, od citlivých zubov, cez parodontitídu až po šetrné bielenie a regeneráciu zubnej skloviny. Lacalut vytvára inovatívny rad produktov najvyššej kvality na každodennú starostlivosť o ústnu dutinu od prvých zúbkov až po „tretie“ zuby. Viac informácií na www.naturprodukt.sk www.lacalut.sk

Equal treatment is a must for successful companies of the future

Many talented people believe they need to leave the country to pursue an international career.

Aj v Poluse chránime vaše srdcia

29. septembra si v Polus City Center budete môcť dať bezplatne zmerať vaše BMI (index telesnej hmotnosti) a krvný tlak

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.