Odkaz Majstra Jána pripomínajú pamätné dukáty

Šesťsté výročie upálenia majstra Jána Husa pripomína Pražská mincovna novými zlatými a striebornými razbami.

Veľkorysým spôsobom pripomína šesťsté výročie upálenia majstra Jána Husa Pražská mincovna. Vydáva totiž hneď niekoľko titulov razieb s tematikou tejto významnej historickej udalosti. Nechýba medzi nimi ani obľúbený dukátový formát, v ktorom vznikli dve pozoruhodné zlaté razby. Tie sa na trhu objavia v páre s odrážkami z rýdzeho striebra, ktorý nesie identický motív.

husdukatkompshamhan650-r705_res.jpg

Dve strany jednej razby. Autori: Jiří Hanuš/Roman Shamilyan

Život kazateľa a náboženského reformátora Jána Husa patrí bezpochyby k najvýznamnejším témam nielen českej, ale i európskej histórie. V roku šesťstého výročia jeho mučeníckej smrti prichádza Pražská mincovna s dvoma razbami dukátového formátu, ktoré majú priemer 20 milimetrov. Drobné umelecké miniatúry ohromia precíznym spracovaním reliéfu, na ktorom sa podieľali špičkoví medailéri a rytci súčasnosti.

NÍZKY NÁKLAD AKO PRÍSĽUB ZHODNOTENIA

Ku každému zlatému dukátu pridáva Pražská mincovna odrážok z rýdzeho striebra, ktorý nesie identický motív. Obidve razby sú uložené v darčekovej etui, technické parametre a pravosť dokladajú priložené certifikáty zo Štátnej tlačiarne cenín. Nie len zberateľov, ale tiež investorov v prvom rade zaujíma náklad celej emisie. Čím je totiž celkový počet vydaných medailí alebo mincí nižší, tím väčšie sú predpoklady budúceho zhodnotenia. A v tomto ohľade Pražská mincovna záujemcov určite poteší. „Táto dukátová sada patrí k raritným nízko nákladovým emisiám. V leštenom prevedení proof vznikne iba päťsto kusov. V prevedení banková  kvalita dokonca len dvesto exemplárov,“ spresnil mincmajster Pražskej mincovne Ondřej Koňařík.

PRÁCA ELITNÝCH UMELCOV

Prví z dvoch dukátov má dvoch autorov. Lícnu stranu vytvoril Roman Shamilyan. Jeho striedma kompozícia je výstižná a obsahovo neobyčajne silná. Ján Hus stojí na hranici z polien a zmierený so svojim osudom hľadí nahor. Ako by hľadal vykúpenie od Boha, keďže od cirkví sa dočkal len nepochopenia, nepriateľstva a odsúdenia. Rub medaile od Jiřího Hanuše nadväzuje na lícnu stranu a predstavuje kôl, ku ktorému bol český kazateľ v Kostnici pripútaný. Odhora je na ňom fragment citácie Husovho kréda : Miluj Pravdu, hovor Pravdu, bráň Pravdu až do smrti. Obraz dotvárajú heraldické zvieratá a názov republiky.

janhusilicaufojtu650-r874_res.jpg

Lícna strana od ak. sochára Zbyňka Fojtů.

Autorom druhej dukátovej razby je akademický sochár Zbyněk Fojtů. Jeho motív evokuje atmosféru začiatku 15. storočia a čerpá z dobových výtvarných prác – rytín a ilustrácií. „Pri navrhovaní medaile som chcel znázorniť dva výjavy zo života majstra Jána. Na jednej strane je vymodelovaný Ján Hus pri kázaní pred veriacimi, typologicky je znázornení ako menší zavalitejší muž, tak ako vyzeral naozaj pred uväznením v Kostnici,“ opísal autor rub dukátu. Spresnil, že výjav je spracovaný podľa motívu zo spisu Processus consistorialis Martyrii Io. Huss z roku 1524. „Na lícnej strane je výjav z Husovho upálenia, tu bola mojou inšpiráciou kresba z kroniky Oldřicha z Reichenthalu,“ doplnil Zbyněk Fojtů. (miu), foto: www.prazskamincovna.cz

Šesťsté výročie upálenia Jána Husa pripomenú tiež dve ďalšie kolekcie. Každá obsahuje tri jednouncové alebo poluncové medaile z rýdzeho zlata alebo čistého striebra. Tieto luxusné razby sú súčasťou dlhodobého projektu Pražskej mincovne nazvané Nevydané návrhy mincí ČNB.

KONTAKT:

Pražská mincovna, a.s.

Jan Hrubý

Výkonný riaditeľ

E: hruby@prazska-mincovna.cz

M: +420 602 767 994

Prihláste sa a vložte PR článok

Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa stretlo vedenie SvF STU v Bratislave s najlepšími študentmi.

Application of GDPR with respect to the size of the enterprise

The right form of personal data protection is to be drawn primarily from the point of view of the data subject.

Modern luxury next to the Blue Church

Although modern in architecture, Bezručova Residence preserves Bratislava´s rich history through luxurious and innovative living.

VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu

Z väčších rozmerov a dlhšieho rázvoru modelu Allspace ťaží celá posádka a aj batožinový priestor.