Príjmu politici drzé nápady strany TIP?

BRATISLAVA 4. júna - Šéf mimoparlamentnej strany TIP Tomáš Hudec sa rozhodol, že ide otestovať, ako to slovenskí politici naozaj myslia s bojom proti korupcii. Či majú len silácke reči, alebo dokážu aj niečo konkrétne urobiť."Nechceli sme byť ďalšia strana, ktorá iba niečo sľubuje alebo stále kritizuje. Povedali sme si, že musíme aj niečo konkrétne urobiť. Aj keď sme mimoparlamentná strana, môžeme predsa mať aj výsledky," hovorí predseda strany Tomáš Hudec. Strana TIP urobila niečo nové a na Slovensku unikátne. Spolu s expertom na transparentnosť a boj proti korupcii vymysleli špeciálny program, ktorý sa volá "Spolupráca proti korupcii", v ktorom je množstvo konkrétnych nápadov, ako zatočiť s korupciou.

01-r162_res.jpg"Pripravovali sme to niekoľko mesiacov a sú tam konkrétne riešenia overené vo svete. Presadzujeme zrovnoprávnenie postavenia poslancov s občanmi tak, aby mali právo vystúpiť v rozprave pred akýmkoľvek hlasovaním. Navrhujeme sprehľadniť čerpanie dotácií a grantov z verejných rozpočtov cez transparentné účty. Legislatívne chceme zakotviť pre verejnosť právo rozhodovať o dôležitých otázkach vo svojich mestách a obciach hlasovaním alebo referendom," hovorí autor projektu Jozef Petráš. Má za sebou bohaté skúsenosti z tejto oblasti a na protikorupčných programoch spolupracuje už takmer na všetkých kontinentoch sveta. Po tom, ako TIP-áci pripravili balíčky, rozmýšľali, ako pokračovať. Tomáš Hudec hovorí, že nechceli iba zvolať tlačovú konferenciu a pasívne čakať, čo bude ďalej. Tak sa rozhodli, že začnú chodiť po celom Slovensku a ponúkať zadarmo samosprávam svoje hotové nápady, ako bojovať proti korupcii. "Najviac sme hrdí na dve zásadné opatrenia. Vymysleli sme, ako zabrániť, aby cez firmy ako Váhostav neunikali peniaze do daňových rajov," hovorí Tomáš Hudec. A riešenie je úplne jednoduché: stačí, aby peniaze, ktoré štát posiela veľkým stavebným firmám, končili na transparentnom účte, kde bude môcť verejnosť skontrolovať, čo sa s nimi deje ďalej. "Je to naozaj v princípe jednoduchý návrh a nestojí žiadne peniaze. Som zvedavý, či politici, ktorí riadia túto krajinu 20 rokov a viac, budú mať odvahu takéto jednoduché riešenie vložiť do zákona," dodáva Tomáš Hudec.  02-r307_res.jpgStrana TIP má pripravenú ešte jednu novinku. Je to projekt Transparentná strana, ktorý odštartuje v lete. "Bude to niečo úplne nové, pretože ľudia po prvý raz nebudú odkázaní len na plané reči politikov, ale na vlastné oči uvidia, nielen odkiaľ má strana peniaze, ale aj akým spôsobom ich míňa, kto sú jej dodávatelia a každý bude môcť presne vidieť a kontrolovať stranícke finančné toky. Potom sa už nebude môcť stať také typické slovenské ,pol na pol bez bločku ‘," hovorí autor projektu Jozef Petráš. Strana TIP má pripravené aj programové priority a konkrétne riešenia pre ostatné oblasti života, ale v strane sú presvedčení, že kľúč je v znížení korupcie. Menej korupcie znamená viac peňazí na potrebné veci, preto je práve toto oblasť, kde musíme začať, tvrdí predseda strany Tomáš Hudec. Budeme sledovať, ako slovenskí politici príjmu tieto odvážne nápady strany TIP. Mimochodom, strane TIP už jeden trúfalý pokus vyšiel. V komunálnych voľbách kandidovali jej kandidáti sami, teda bez akejkoľvek koalície a do zastupiteľstiev sa dostalo až 119 ľudí, čo je mimochodom viac, ako majú niektoré strany zastúpené svojimi poslancami v Národnej rade SR. www.strana-tip.skwww.facebook.com/StranaTIP

Prihláste sa a vložte PR článok

Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá

Šoféri do 25 rokov si trúfajú na stále výkonnejšie, luxusnejšie a viac vybavené vozidlá

Ako sa zbaviť chladnej podlahy

Pri zateplení sa často zabúda na úniky tepla do nevykurovanej pivnice či garáže. Ako vyriešiť problém „studeného“ prízemia?

V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások

Túto modlitbu odriekame s nádejou v hlase každý rok, ale zakaždým nás predvianočný zhon pohltí a my i naša pleť trpíme. Čo s tým?

Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť

Máme pre vás zaujímavé tipy, ako dosiahnuť úsporu na elektrine.