Dobrovoľníctvo ako súčasť výbavy dobrého suseda

Byť dobrým susedom znamená, že z vlastnej vôle pomáhame tým, ktorých máme za plotom, na jednej ulici, či dokonca na opačnom konci dediny.

Byť dobrým susedom znamená, že z vlastnej vôle pomáhame tým, ktorých máme za plotom, na jednej ulici, či dokonca na opačnom konci dediny. Požičiame kosačku, podarujeme košík práve dozretých marhúľ, vedieme ochotnícky divadelný krúžok, či pomôžeme pri výsadbe stromčekov. To všetko sú možno drobnosti, ale práve tie bývajú najdôležitejšie pre tých, ktorým sú poskytované.

Dobrovoľnícka aktivita je súčasťou výbavy dobrého suseda. Pravá susedská výpomoc sa totiž podľa prieskumu Poštovej banky radí k neformálnemu spôsobu dobrovoľníctva, ku ktorému sa na Slovensku hlási každý štvrtý Slovák. Prečo Slováci nezištne pomáhajú?

„Keď niekomu pomôžete, a je vám vďačný aj za to, čo vy považujete za maličkosť, je to veľká motivácia.“ (Dano, Liptovská Teplá)

„Pre dobrý pocit z toho, čo vykonám. Vrúcne ďakujem, ktoré potom dostanem, stojí naozaj za to.“ (Mária, Banská Štiavnica)

„Je veľmi príjemné, keď vidíte spokojných ľudí okolo seba.“ (Ján, Námestovo)

„Cítim sa byť potrebným.“ (Anna, Nitrianske Pravno)

Aktívna spolupráca a spolunažívanie v rámci komunity prináša veľa pozitívnych aspektov. Nielenže sa zlepšuje životné prostredie, v ktorom žijeme, ale utužujú sa aj sociálne väzby a medzi ľuďmi panuje väčší pocit istoty. Vieme, že v nečakanej situácii nám sused podá pomocnú ruku. Pocit takejto istoty a silnej spolupatričnosti pozitívne vplýva na celkový duševný stav ľudí, ktorí sú vďaka tomu optimistickejší, produktívnejší a vo všeobecnosti prospešnejší pre komunitu. Ako vnímajú účasť na dobrovoľníckych aktivitách ďalší ľudia ?

„Pre mňa je dôležitý najmä dobrý pocit z pomoci, z konania užitočných vecí, z posunutia spoločnosti k lepšiemu stavu.“ (Zsolt, Lučenec)

„Spolupatričnosť s cudzími. To formuje základné sociálne cítenie človeka.“ (Katarína, Spišská Belá)

„Duševná potrava, pocit zadosťučinenia.“ (Peter, Orechová Potôň)

„Pokoj v duši.“ (Jana, Topoľčany)

Slováci radi pomáhajú dobrovoľne bez nároku na honorár alebo potreby získať za svoju pomoc niečo naspäť. Podľa prieskumu dokáže až 68 % mužov a 42 % žien v rámci dobrovoľníctva dokonca využiť svoje profesionálne zručnosti ,“ hovorí o výsledkoch prieskumu Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.   Domáci majstri, opatrovateľky, záhradkári, učitelia a mnohí iní sú obrazom toho, že slovenské dobrovoľníctvo sa profesionalizuje.

Pre mladých ľudí je pojem „dobrovoľníctvo“ takisto dôležitý. Je to priestor pre prvú skutočnú sebarealizáciu a zoznámenie sa so zaujímavými ľuďmi, ktorí im neskôr môžu pomôcť alebo ich minimálne správne nasmerovať v ich osobnostnom vývoji. A pravdou je, že čo mladí získajú, neskôr môžu sami odovzdať iným. Dobrovoľnícka práca ukazuje, že nemáme čakať a kritizovať, keď sa nám niečo nepáči, ale svojou iniciatívou prispieť k riešeniu .

Byť dobrým susedom je aj synonymom pre dobrovoľníctvo.   A nie je to len fráza.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.