Kyselina hyalurónová a kĺby

Hladký pohyb a hladká pokožka vďaka kyseline hyalurónovej.

Čo majú spoločné bezproblémový pohyb a mlado vyzerajúca pokožka? Spája ich jedno v súčasnosti populárne slovné spojenie, a to kyselina hyalurónová.

V celom ľudskom organizme je približne 15g kyseliny hyalurónovej. Tá je dôležitou súčasťou medzibunkovej hmoty. Nachádza sa napríklad vo vnútri kĺbov a zhruba polovica celkového množstva sa nachádza v koži.

Ako účinkuje

Vďaka kyseline hyalurónovej, ktorá je hlavnou zložkou tzv. synoviálnej tekutiny nachádzajúcej sa v kĺbovom puzdre, plní táto tekutina tri základné úlohy: vyživuje, udržiava pružnosť chrupavky, resp. tlmí nárazy a znižuje trenie kĺbových chrupaviek. Okrem toho, že sa výrazne podieľa na funkčnosti našich kĺbov, má hydratačné a regeneračné účinky, chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi, udržuje ju pevnú a pružnú, napomáha pri hojení rôznych rán či zamedzuje vzniku jaziev.

Ako ubúda

Kyselina hyalurónová síce patrí k základnej výbave nášho tela, ale jej množstvo v tele nie je nemenné. Takmer dve tretiny, ktoré denne naše telo vyprodukuje, spotrebujeme behom dňa. Zároveň s pribúdajúcim vekom sa jej obsah v tele znižuje a už okolo štyridsiateho roku života organizmus vyprodukuje už len polovicu z celkovej dávky, ktorú človek potrebuje. Okrem veku majú na jej úbytok vplyv tiež slnečné žiarenie, opaľovanie sa v soláriu, nikotín, rôzne zápaly a pod. Dôkazom jej nedostatku sú napríklad vrásky či zhoršujúci sa stav kĺbov.

Ako ju doplniť

Jednou z ciest je samozrejme strava. Existujú potraviny ako napr.  vývar zo zvieracích kĺbov, sója, šťava z červeného hrozna, ktoré obsahujú kyselinu hyalúronovú a podporujú jej produkciu v tele. Druhou možnosťou sú výživové doplnky, bežne dostupné v lekárňach či e-shopoch. Ak chcete pomôcť svojim kĺbom a pokožke, optimálnym zložením sa môžu pochváliť tobolky Hyalfit zo spoločnosti Dacom Pharma. Tie obsahujú nielen kyselinu hyalurónovú tak potrebnú pre kĺby či pokožku, ale i ďalšie účinné látky ako kolagén, ktorý je prirodzenou súčasťou kĺbovej chrupavky, väzivových tkanív, kĺbových puzdier, kostí či kože, extrakty z rastliny Boswellia serrata, ktorá prispieva k normálnemu stavu kĺbov a kostí či tiež vitamín C uľahčujúci vstrebávanie účinných látok.

Robia sa vám vrásky už len pri pomyslení na to, ako vám pribúdajú roky? Nuž, netreba myslieť negatívne. Procesy starnutia človek nezastaví, ale určite vie ovplyvniť  ako skoro sa prvé  príznaky starnutia kĺbov  či kože dostavia, a tiež v akom rozsahu.  Vhodná životospráva a zásobovanie organizmu potrebnými látkami patria k základným pilierom starostlivosti o seba samého. Pomôcť môže aj kyselina hyalurónová. Veď nie nadarmo je nazývaná aj molekulou mladosti.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.