Protipovodňová technika dorazila do ďalších troch okresov

Profesionálnu výbavu získavajú obce aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia financovanému z prostriedkov Európskej únie. Nové protipovodňové prívesy získa 621 obcí.

Viac ako 100-tisíc litrov vody za minútu dokáže vygenerovať nová protipovodňová výbava 29 obcí z okresov Nitra, Zlaté Moravce a Topoľčany. V týchto dňoch ju priviezli dobrovoľným hasičom v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia v sprievode ministra vnútra Róberta Kaliňáka, ktorý odovzdal kľúče od novej techniky zástupcom obcí na námestí v Nitre.

„Od roku 2013 sa snažíme obnoviť potenciál, ktorý má Slovensko v dobrovoľných hasičoch. Chýbajúca technika sa totiž často nemohla premietnuť do kvality zásahu. Toto je dlh, ktorý máme voči vám, dobrovoľníkom, a ktorý sa dnes snažíme splatiť. Tento región je tvrdo skúšaný povodňami, efektívny zásah v prospech záchrany životov a majetku, je prioritou číslo jeden,“ povedal Róbert Kaliňák.

Zástupcovia obcí a hasičov neskrývali radosť. Štvorkolesový darček potešil. V Novej Vsi nad Žitavou majú problémy s vylievaním sa Žitavy. Keď začne pršať, voda sa valí a do zásahu profesionálov treba eliminovať škody. Podľa starostky Marty Dankovej, najväčšiu povodeň mali v roku 2010. Vtedy boli dobrovoľní hasiči, podľa nej, pre obec veľkou oporou, v mnohom pomohli. Nová technika bude pre nich výhodou.

V obciach sú s novou technikou spokojní

V Nevericiach, podľa starostu Eduarda Kajabu, čakajú roky na novú výbavu. „Dlho sme mali takúto požiadavku, roky sa ale nič nedialo. Trápili sme sa so starou technikou. Od novej čakáme veľa. V našej obci máme povodne, nemáme však hustú zástavbu, preto máme škody predovšetkým na majetku. Ale už nám padla za obeť jedna drevenica,“ dodal starosta.

Aj v Kuzmiciach zasahovali dlhé roky so starou technikou. Podľa veliteľa tamojších hasičov Miroslava Neumana, tá nová im otvára nové možnosti.

„Snažili sme sa veľa vecí obnovovať, vymieňať, opravovať, ale bolo to ťažké. Toto je krásne práve v jednoduchosti. Príves pripneme za auto a ideme. Flexibilita je pre hasičov veľmi dôležitá. S novou technikou budeme rýchli a pružní,“ zveril sa veliteľ hasičov.

Protipovodňový príves obsahuje elektrické, kalové a plávajúce ponorné čerpadlo, elektrocentrálu, osvetľovacie teleso, protipovodňové zábrany a rôzne ďalšie vybavenie. V rámci projektu s názvom Aktívne protipovodňové opatrenia dodajú protipovodňovú techniku v celkovej hodnote viac ako 63 miliónov eur Hasičskému a záchrannému zboru, Slovenskému vodohospodárskemu podniku a do 621 obcí na celom Slovensku.

Väčšina hasičských dobrovoľných zborov by mala byť vozíkmi vybavená do konca roka. Podľa ministra Róberta Kaliňáka, všetko záleží od rýchlosti produkcie vozíkov, ktoré sa vyrábajú na Slovensku. Ku každému robia aj školenia. Slovenská republika má týmto projektom záujem posilniť svoje kapacity reakcie na udalosti súvisiace s riešením povodňových rizík.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.