Bolesti svalov a kĺbov

Reuma v 30-tke? Bolia vás občas alebo dokonca dlhodobo kĺby a svaly? V súčasnosti jeden z najčastejších problémov nielen u starších, ale rovnako aj u mladých ľudí okolo 30-tky.

Ráno vstanete z postele, rýchlo sa naraňajkujete, potom nasadnete do auta alebo na autobus a idete do práce, kde sedíte za počítačom celý deň. Večer ako sa doveziete domov, nasleduje rýchla večera a opätovné surfovanie na internete, či už cez smartfón alebo tablet. Občas zabolia kríže, občas krčná chrbtica, inokedy ramená. A tak konať, začnete až potom - v týždni, keď sa vyskytne voľný večer alebo počas víkendu, idete všetko dobehnúť – posilka,  beh, basketbal. Poprípade sa poriadne „rozbijete“ na bicykli alebo kolieskových korčuliach.

Civilizačná choroba

Týmto životným štýlom ale máte nábeh na neželanú civilizačnú chorobu súčasnej doby- reumu. Prijateľnejšia verzia sa prejavuje ako akútna bolesť. Je spôsobená jednorazovým preťažením a vznikla vašou snahou dobehnúť zameškaný nedostatok pohybu. Tá horšia verzia má podobu dlhodobých chronických bolestí. Jej príčinou je dlhotrvajúce neprimerané zaťažovanie kĺbov alebo svalov jednej skupiny.

A výsledok? Degeneratívne zmeny pohybového aparátu. Najviac zaťažované svaly sa skracujú a tie, ktoré nepoužívate sa oslabujú. Svalová nerovnováha mení dráhy v pohyboch kĺbov a rovnako aj samotný kĺb. Najviac ohrozené sú bedrové, kolenné, ramenné kĺby, a tiež maličké kĺby krčnej a bedrovej chrbtice.

Už v 30-tke?

Chronické degeneratívne zmeny pohybového aparátu postihujú až 12% celkovej populácie. Vyskytnúť sa môžu už aj po 30-tke a vekom sa iba zhoršujú. Reumatoidná artritída vzniká dokonca najčastejšie medzi 20. a 40. rokom života. Chorobným zmenám „napomáha“ nadváha, zlá rodinná anamnéza, úrazy, stres a tiež príliš intenzívne vykonávaný šport.

Ako bojovať

Najväčšiu silu má prevencia v podobe pravidelného pohybu, ktorý zabezpečí primerané a dlhodobé posilňovanie svalov. Vyvarovať sa ale treba extrémnym záťažovým športom. Rovnako dôležitá je správna výživa a dopĺňanie kolagénu. Na trhu je výživový doplnok Hyalfit od spoločnosti Dacom Pharma v podobe kapsúl. Jedna denne zabezpečí pre kĺby dôležité látky – chýbajúci kolagén, vitamín C pre jeho lepšie vstrebávanie, a tiež kyselinu hyalurónovú, ktorá je základnou zložkou tekutiny nachádzajúcej sa v kĺbe, zabezpečujúcej jeho „hladký pohyb“.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!

Nový projekt na Furči nerobí kompromisy medzi dostupnosťou a pokojným bývaním.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.