Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

Bolesti svalov a kĺbov

Reuma v 30-tke? Bolia vás občas alebo dokonca dlhodobo kĺby a svaly? V súčasnosti jeden z najčastejších problémov nielen u starších, ale rovnako aj u mladých ľudí okolo 30-tky.

Ráno vstanete z postele, rýchlo sa naraňajkujete, potom nasadnete do auta alebo na autobus a idete do práce, kde sedíte za počítačom celý deň. Večer ako sa doveziete domov, nasleduje rýchla večera a opätovné surfovanie na internete, či už cez smartfón alebo tablet. Občas zabolia kríže, občas krčná chrbtica, inokedy ramená. A tak konať, začnete až potom - v týždni, keď sa vyskytne voľný večer alebo počas víkendu, idete všetko dobehnúť – posilka,  beh, basketbal. Poprípade sa poriadne „rozbijete“ na bicykli alebo kolieskových korčuliach.

Civilizačná choroba

Týmto životným štýlom ale máte nábeh na neželanú civilizačnú chorobu súčasnej doby- reumu. Prijateľnejšia verzia sa prejavuje ako akútna bolesť. Je spôsobená jednorazovým preťažením a vznikla vašou snahou dobehnúť zameškaný nedostatok pohybu. Tá horšia verzia má podobu dlhodobých chronických bolestí. Jej príčinou je dlhotrvajúce neprimerané zaťažovanie kĺbov alebo svalov jednej skupiny.

A výsledok? Degeneratívne zmeny pohybového aparátu. Najviac zaťažované svaly sa skracujú a tie, ktoré nepoužívate sa oslabujú. Svalová nerovnováha mení dráhy v pohyboch kĺbov a rovnako aj samotný kĺb. Najviac ohrozené sú bedrové, kolenné, ramenné kĺby, a tiež maličké kĺby krčnej a bedrovej chrbtice.

Už v 30-tke?

Chronické degeneratívne zmeny pohybového aparátu postihujú až 12% celkovej populácie. Vyskytnúť sa môžu už aj po 30-tke a vekom sa iba zhoršujú. Reumatoidná artritída vzniká dokonca najčastejšie medzi 20. a 40. rokom života. Chorobným zmenám „napomáha“ nadváha, zlá rodinná anamnéza, úrazy, stres a tiež príliš intenzívne vykonávaný šport.

Ako bojovať

Najväčšiu silu má prevencia v podobe pravidelného pohybu, ktorý zabezpečí primerané a dlhodobé posilňovanie svalov. Vyvarovať sa ale treba extrémnym záťažovým športom. Rovnako dôležitá je správna výživa a dopĺňanie kolagénu. Na trhu je výživový doplnok Hyalfit od spoločnosti Dacom Pharma v podobe kapsúl. Jedna denne zabezpečí pre kĺby dôležité látky – chýbajúci kolagén, vitamín C pre jeho lepšie vstrebávanie, a tiež kyselinu hyalurónovú, ktorá je základnou zložkou tekutiny nachádzajúcej sa v kĺbe, zabezpečujúcej jeho „hladký pohyb“.

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.