Zabezpečte si lepší dôchodok vďaka príspevku a ušetrite na dani

Výšku svojho dôchodku si do veľkej miery dokáže ovplyvniť každý budúci penzista. Napríklad pri sporení v II. pilieri si môže dobrovoľne zvýšiť výšku odvodov na súkromnú penziu.

Výšku svojho dôchodku si do veľkej miery dokáže ovplyvniť každý budúci penzista. Napríklad pri sporení v II. pilieri si môže dobrovoľne zvýšiť výšku odvodov na súkromnú penziu. Vďaka tomu si môže zabezpečiť nielen vyšší dôchodok, ale ušetrí tým zároveň na dani. Dokonca sám sporiteľ sa rozhodne, ako často chce na svoj účet posielať dobrovoľné príspevky a takisto si to môže aj kedykoľvek rozmyslieť.

V súčasnosti sa môže každý budúci penzista rozhodnúť, či si chce šetriť na svoj dôchodok iba v prvom, priebežnom pilieri alebo si radšej poistí svoju budúcnosť druhým pilierom. Rozhodnúť, či peniaze určené na jeho budúci dôchodok, poputujú na vyplácanie penzií súčasných penzistov alebo si sporiteľ aspoň časť z nich odloží na svoj súkromný účet. Sporenie v druhom pilieri ponúka aj ďalšie výhody. Peniaze na osobnom dôchodkovom účte sú majetkom sporiteľa a môžu sa dediť. Dôchodca môže sám rozhodovať o spôsobe poberania dôchodku z druhého piliera.

Ak si sporíte v druhom pilieri, môžete sa rozhodnúť, že váš budúci dôchodok bude ešte vyšší – vďaka dobrovoľným príspevkom. V súčasnosti si sporitelia posielajú do Sociálnej poisťovne na budúci dôchodok 14 % zo svojich odvodov a do druhého piliera 4 %. Dobrovoľne sa však môžu rozhodnúť, že si budú zo svojej mzdy posielať do druhého piliera viac peňazí, až 6 %. Tým si zabezpečia vyšší dôchodok a zároveň ušetria na dani vďaka daňovému zvýhodneniu. Sporiteľ si totiž môže znížiť základ dane o výšku zaplatených dobrovoľných príspevkov.

Pri dobrovoľných príspevkoch si budúci dôchodca sám určí:

- výšku príspevku,

- frekvenciu prispievania,

- či si bude sporiť samostatne alebo prostredníctvom zamestnávateľa.

Svoje rozhodnutie prispievať si ešte dobrovoľnými príspevkami môžete samozrejme kedykoľvek zmeniť a vrátiť sa k pôvodným 4 %. Vaša dôchodková správcovská spoločnosť vám peniaze, ktoré ste si našetrili na svojom súkromnom účte, vrátane výnosov, následne vyplatí v hotovosti.

Ak si chcete prispievať do II. piliera dobrovoľnými príspevkami, postup je veľmi jednoduchý. Navštívte obchodné miesto dôchodkovej správcovskej spoločnosti a vypíšte potrebnú žiadosť. Dobrovoľné príspevky si môžete vybaviť aj z pohodlia domova. Vyplňte žiadosť o zmenu zmluvy a pošlite ju na adresu DSS.

Pre lepšie znázornenie, ako si môžete efektívne sporiť na svoj dôchodok, pripravila Dôchodková správcovská spoločnosť Poštovej banky niekoľko pomôcok, ktoré nájdete na stránke www.dsspabk.sk/druhy-pilier. Môžete si vypočítať svoj orientačný dôchodok a pozrieť krátke video s argumentmi, prečo by si mali budúci dôchodcovia sporiť na dôchodok v II. pilieri.  Viac informácií získate aj na bezplatnom čísle 0800 800 801 alebo navštívte obchodné miesta Poštovej banky.

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut