Nezamestnanosť absolventov postupne klesá

Racionalizačné opatrenia, ku ktorým vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v uplynulom období pristúpilo, začínajú prinášať prvé pozitívne výsledky.

Cieľom spolupráce župy, ako zriaďovateľa, s riaditeľmi stredných škôl a zamestnávateľmi je ozdraviť funkčnosť siete stredných škôl v kraji s dôrazom na uplatniteľnosť absolventov na trhu práce.

Podkladom pre optimalizáciu siete stredných škôl a pre prijímanie opatrení za účelom zvýšenia kvality a atraktivity stredoškolského vzdelávania sa stal nedávno schválený dokument „Stratégia rozvoja stredného odborného školstva v Trenčianskom samosprávnom kraji na roky 2013 – 2020“. Pomôže pri identifikácii projektov a možnostiach ich financovania a určovaní počtu tried prvého ročníka pre nasledujúce školské roky.

TSK sa stal lídrom v zavádzaní systému duálneho vzdelávania, v ktorom je zapojených 100 žiakov, 5 škôl a 11 zamestnávateľov. Memorandá o spolupráci do dnešného dňa spojili 17 stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK s viac ako 230 zamestnávateľmi a profesijnými komorami. TSK sa tak môže pochváliť nárastom počtu žiakov študujúcich na odborných školách o 237 žiakov, v kraji pribúdajú centrá odborného vzdelávania a prípravy, ktorých je 6.

Stredné školy, ktorých zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, v súčasnosti celkovo navštevuje 18 649 žiakov (stav k 15. septembru 2015), čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje pokles o 885 žiakov. Do prvého ročníka v tomto školskom roku 2015/2016 nastúpilo 4213 prvákov.

TSK optimalizáciou siete stredných škôl znížil súčasne nezamestnanosť absolventov v kraji. Priemerná celokrajová nezamestnanosť absolventov stredných škôl v časovom horizonte september 2014 – máj 2015 je 9,7 percenta, čo v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka predstavuje pokles o takmer 2,2 % V tomto školskom roku 2015/2016 na gymnáziá nastúpilo 21 % prvákov, na ekonomické odbory 24 % prvákov a na technické a iné odbory 55 % prvákov.

Kraj podľa VZN o počte tried č. 20/2015 plánuje na budúci školský rok 20 percent prvákov na gymnáziách, 18 % v školách s ekonomickým zameraním a 62 % prvákov v technických a iných odboroch, čo korešponduje so stratégiou TSK.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.

Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?

Prinášame vám niekoľko cestovateľských tipov, za ktorými nemusíte cestovať ďaleko.

Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali

Súhlasíte s tým, že na Slovensku sú zimné športy veľmi populárne?

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé