Nezamestnanosť absolventov postupne klesá

Racionalizačné opatrenia, ku ktorým vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v uplynulom období pristúpilo, začínajú prinášať prvé pozitívne výsledky.

Cieľom spolupráce župy, ako zriaďovateľa, s riaditeľmi stredných škôl a zamestnávateľmi je ozdraviť funkčnosť siete stredných škôl v kraji s dôrazom na uplatniteľnosť absolventov na trhu práce.

Podkladom pre optimalizáciu siete stredných škôl a pre prijímanie opatrení za účelom zvýšenia kvality a atraktivity stredoškolského vzdelávania sa stal nedávno schválený dokument „Stratégia rozvoja stredného odborného školstva v Trenčianskom samosprávnom kraji na roky 2013 – 2020“. Pomôže pri identifikácii projektov a možnostiach ich financovania a určovaní počtu tried prvého ročníka pre nasledujúce školské roky.

TSK sa stal lídrom v zavádzaní systému duálneho vzdelávania, v ktorom je zapojených 100 žiakov, 5 škôl a 11 zamestnávateľov. Memorandá o spolupráci do dnešného dňa spojili 17 stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK s viac ako 230 zamestnávateľmi a profesijnými komorami. TSK sa tak môže pochváliť nárastom počtu žiakov študujúcich na odborných školách o 237 žiakov, v kraji pribúdajú centrá odborného vzdelávania a prípravy, ktorých je 6.

Stredné školy, ktorých zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, v súčasnosti celkovo navštevuje 18 649 žiakov (stav k 15. septembru 2015), čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje pokles o 885 žiakov. Do prvého ročníka v tomto školskom roku 2015/2016 nastúpilo 4213 prvákov.

TSK optimalizáciou siete stredných škôl znížil súčasne nezamestnanosť absolventov v kraji. Priemerná celokrajová nezamestnanosť absolventov stredných škôl v časovom horizonte september 2014 – máj 2015 je 9,7 percenta, čo v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka predstavuje pokles o takmer 2,2 % V tomto školskom roku 2015/2016 na gymnáziá nastúpilo 21 % prvákov, na ekonomické odbory 24 % prvákov a na technické a iné odbory 55 % prvákov.

Kraj podľa VZN o počte tried č. 20/2015 plánuje na budúci školský rok 20 percent prvákov na gymnáziách, 18 % v školách s ekonomickým zameraním a 62 % prvákov v technických a iných odboroch, čo korešponduje so stratégiou TSK.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch

Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU

Po niekoľkoročnej prestávke sa opäť konala Burza pracovných príležitostí spojená s prezentáciou stavebných firiem.

Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu

Až jedno zo štyroch úmrtí v rámci Európskej únie je zapríčinené rakovinou.