Protipovodňové vybavenie na Slovensku rastie každý týždeň

Nová technika dorazila do ďalších okresov Trenčianskeho kraja

800 metrov protipovodňových zábran a 70-tisíc litrov vody za minútu – to je sila, ktorú získalo 20 obcí z okresov Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza v boji so záplavami vďaka novým protipovodňovým prívesom.

V týchto dňoch ich minister vnútra Robert Kaliňák odovzdal do rúk zástupcov samospráv a dobrovoľných hasičov na parkovisku Krajského hasičského záchranného zboru v Prievidzi.

Odovzdávanie novej techniky bolo o to symbolickejšie, že naň „dohliadali“ profesionálni hasiči. Pred ich vynovenou požiarnou zbrojnicou parkovalo 20 protipovodňových prívesov. Dopĺňali kolorit novo zrekonštruovanej hasičskej budovy, v ktorej parkuje množstvo modernej profesionálnej techniky.

Minister vnútra Robert Kaliňák komentoval atmosféru slovami: „Profesionálni hasiči budú bdieť nad dobrovoľníkmi z nového profesionálneho sídla.“

Projekt Aktívne protipovodňové opatrenia je orientovaný na zvýšenie odolnosti samospráv voči záplavám.

Príspevok dobrovoľným hasičom

„Keď v lokalite vznikne problém, treba sa spojiť a naraz pomôcť tam, kde treba,“ pokračoval minister. Dobrovoľní hasiči sú podľa neho nezastupiteľní v systéme záchranných jednotiek. Sú jeho dôležitou súčasťou. Zbory sa prebúdzajú k aktivite. A k tomu má dopomôcť i projekt Aktívne protipovodňové opatrenia.

„Toto je náš príspevok vám, dobrovoľným hasičom, ktorý sme vám roky dlžní. Keď má obec kvalitných hasičov - dobrovoľníkov, niekoľkonásobne sa jej to vráti,“ dodal Robert Kaliňák.

A ako sú s novou technikou spokojné samotné zbory? Za obec Nitrianske Pravno prevzal kľúče od protipovodňového prívesu veliteľ miestnych dobrovoľných hasičov Miroslav Lajtman. Prívesy sú podľa neho vybavené veľmi dobre. V obci dokážu využiť hlavne čerpadlá. Majú zmluvu s okolitými dedinami, pomáhajú im pri požiaroch a povodniach. Z tohto hľadiska sa im nová výbava hodí.

Pomáhajú susedným obciam

V obci Bošany práve obnovujú dobrovoľný hasičský zbor mladšími členmi. Podľa bývalého veliteľa Albína Gašparíka, dobrovoľné hasičstvo je u nich v obci od roku 1870. Aj tu, podobne ako v Nitrianskom Pravne, pomáhajú predovšetkým susedným obciam. Nový protipovodňový príves vníma ako odmenu za ich niekoľkoročnú námahu.

V Prusoch v okrese Bánovce nad Bebravou bojovali pred piatimi rokmi so silnou búrkou. Voda im zaplavila pol dediny - cesty, dvory, garáže. Jeden z obyvateľov prišiel o základy na dome. „Keby sme mali v tom čase protipovodňový príves, využili by sme hlavne protipovodňové zábrany, ktoré by sme rozmiestnili popri ceste, aby sa voda neliala do domov a záhrad,“ prezradil veliteľ hasičov z obce Prusy Jozef Žikla.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.

Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste

​​​​​​​Kto má šancu pripraviť o kreslo „večného“ primátora Hanuščáka v Bardejove? Porazí ho Andrej Gmitter?

Polus Market – trh v srdci nákupného centra

Po čerstvú zeleninu, sladučký med, či lokálne pivo už nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť v Polus Markete.