Sobota, 2. júl, 2022 | Meniny má Berta

Protipovodňové vybavenie na Slovensku rastie každý týždeň

Nová technika dorazila do ďalších okresov Trenčianskeho kraja

800 metrov protipovodňových zábran a 70-tisíc litrov vody za minútu – to je sila, ktorú získalo 20 obcí z okresov Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza v boji so záplavami vďaka novým protipovodňovým prívesom.

V týchto dňoch ich minister vnútra Robert Kaliňák odovzdal do rúk zástupcov samospráv a dobrovoľných hasičov na parkovisku Krajského hasičského záchranného zboru v Prievidzi.

Odovzdávanie novej techniky bolo o to symbolickejšie, že naň „dohliadali“ profesionálni hasiči. Pred ich vynovenou požiarnou zbrojnicou parkovalo 20 protipovodňových prívesov. Dopĺňali kolorit novo zrekonštruovanej hasičskej budovy, v ktorej parkuje množstvo modernej profesionálnej techniky.

Minister vnútra Robert Kaliňák komentoval atmosféru slovami: „Profesionálni hasiči budú bdieť nad dobrovoľníkmi z nového profesionálneho sídla.“

Projekt Aktívne protipovodňové opatrenia je orientovaný na zvýšenie odolnosti samospráv voči záplavám.

Príspevok dobrovoľným hasičom

„Keď v lokalite vznikne problém, treba sa spojiť a naraz pomôcť tam, kde treba,“ pokračoval minister. Dobrovoľní hasiči sú podľa neho nezastupiteľní v systéme záchranných jednotiek. Sú jeho dôležitou súčasťou. Zbory sa prebúdzajú k aktivite. A k tomu má dopomôcť i projekt Aktívne protipovodňové opatrenia.

„Toto je náš príspevok vám, dobrovoľným hasičom, ktorý sme vám roky dlžní. Keď má obec kvalitných hasičov - dobrovoľníkov, niekoľkonásobne sa jej to vráti,“ dodal Robert Kaliňák.

A ako sú s novou technikou spokojné samotné zbory? Za obec Nitrianske Pravno prevzal kľúče od protipovodňového prívesu veliteľ miestnych dobrovoľných hasičov Miroslav Lajtman. Prívesy sú podľa neho vybavené veľmi dobre. V obci dokážu využiť hlavne čerpadlá. Majú zmluvu s okolitými dedinami, pomáhajú im pri požiaroch a povodniach. Z tohto hľadiska sa im nová výbava hodí.

Pomáhajú susedným obciam

V obci Bošany práve obnovujú dobrovoľný hasičský zbor mladšími členmi. Podľa bývalého veliteľa Albína Gašparíka, dobrovoľné hasičstvo je u nich v obci od roku 1870. Aj tu, podobne ako v Nitrianskom Pravne, pomáhajú predovšetkým susedným obciam. Nový protipovodňový príves vníma ako odmenu za ich niekoľkoročnú námahu.

V Prusoch v okrese Bánovce nad Bebravou bojovali pred piatimi rokmi so silnou búrkou. Voda im zaplavila pol dediny - cesty, dvory, garáže. Jeden z obyvateľov prišiel o základy na dome. „Keby sme mali v tom čase protipovodňový príves, využili by sme hlavne protipovodňové zábrany, ktoré by sme rozmiestnili popri ceste, aby sa voda neliala do domov a záhrad,“ prezradil veliteľ hasičov z obce Prusy Jozef Žikla.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov vďaka MIO problémom

Vodiči budú upozornení pred úsekom, počas a na to, koľko metrov a sekúnd im zostáva a či majú spomaliť alebo ísť rýchlejšie.

8 h
MiVue 886 – vůbec první 4K UHD autokamera od Mio

Má tiež 1,7x väčší snímač a ULTRA nočné snímanie. Rýchlejší prenos záberov do telefónu zabezpečuje 5 GHz WiFi

1. júl

Tankujeme približne o 10 – 50 centov lacnejšie ako v západnej Európe.

INZERCIA 1. júl
SkryťZatvoriť reklamu