Spájajú sily, aby chránili majetok ľudí pred vodným živlom

Za posledných desať rokov spôsobili povodne na Slovensku škodu za viac ako 702 miliónov eur.

Za posledných desať rokov spôsobili povodne na Slovensku škodu za viac ako 702 miliónov eur. Aj preto vznikol projekt ministerstva vnútra v spolupráci s ministerstvom životného prostredia Aktívne protipovodňové opatrenia, vďaka ktorému sa podarí viac ako 600 obcí na Slovensku vybaviť profesionálnou protipovodňovou technikou.

V týchto dňoch dorazila do 16 samospráv okresu Púchov. Protipovodňový príves vybavený elektrocentrálou, tromi čerpadlami, protipovodňovými zábranami a ďalšími technickými pomôckami smeruje do rúk dobrovoľných hasičov. Na Slovensku ich pôsobí okolo 150-tisíc – dobre vycvičených a ochotných brániť svoje obce a mestá pred vodným živlom. Avšak, mnohí zasahujú neraz bez vhodnej a primeranej techniky.

Spojenie dobrovoľných a profesionálnych hasičov

Protipovodňový príves si za posledné týždne odviezli po celom Slovensku zástupcovia niekoľkých desiatok obcí. „Snažíme sa spojiť vycvičených dobrovoľných hasičov s technikou 21. storočia. Prajem si, aby sme boli pripravení pomôcť vo svojom okolí nielen vlastnej obci, ale aj susedným mestám a dedinám. To je zmysel projektu. Spolupráca. Spájame sily, aby sme vytvorili armádu bojovníkov proti živlom,“ zdôraznil minister vnútra Robert Kaliňák.

Starostovia a velitelia dobrovoľných hasičských zborov prijímajú protipovodňový príves s vďačnosťou. V obci Dolný Lieskov sa im napríklad vylieva potok Pružinka, ktorý je sútokom viacerých malých potôčikov. Podľa šéfa miestnych hasičov Milana Majeríka, pri prudkých dažďoch im zaplavuje dvory a poľnohospodárske pozemky.

Vyššia účinnosť v členitom teréne

Problémom v obci sú i neprístupné miesta v kopcoch Strážovských vrchov. Sídlia tam chaty a domy, ku ktorým sa dostavajú s technikou len ťažko. Protipovodňový príves vybavený elektrocentrálou je práve to, čo im v budúcnosti môže byť v týchto lokalitách veľkou pomocou. V Dolnom Lieskovom sú za novú techniku vďační o to viac, že v garáži im parkuje 40-ročný zastaraný prívesný vozík.

V Dubnici nad Váhom zas majú podobnú situáciu so starou Aviou. „Viac ju opravujeme ako používame na výjazdy,“ prezrádza zástupca primátora mesta František Mikolášek. „Potrebovali by sme nové auto, dúfame, že nás minister v tomto smere pomôže. Ale vozíku sa nesmierne tešíme,“ dodal František Mikolášek. V meste problém so záplavami nemajú, tie sa im už niekoľko rokov vyhýbajú. Podľa jeho obyvateľov je to vďaka dobrej polohe mesta. Na cestách a dvoroch v niektorých domoch im však problémy robia prívalové dažde. Drží sa tam voda, a tú treba odčerpať. Pred dvomi rokmi museli prísť pri podobnej situácii na pomoc profesionálni hasiči. Dnes by si s protipovodňovým prívesom vedeli pomôcť sami.

Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!

Prečo vás trápia čierne a biele bodky alebo vyrážky? Porozumejte spúšťacím faktorom a zlepšite stav svojej problematickej pleti.

Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE

Vedeli ste, že väčšina nákladov na energie obvykle pripadá na vykurovanie a ohrev vody?

Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze

Každý chce dobré a rýchle riešenia. Nečudo, veď súčasné technológie nás už dávno predbehli.

Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať

​​​​​​​Rozhovor s nezávislou kandidátkou na primátorku mesta Košice, Alenou Bašistovou.