Dobrovoľní hasiči dostali protipovodňové prívesy

Zástupcovia dobrovoľných hasičov a obcí z okresov Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca si prevzali novú profesionálnu techniku vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia.

Zástupcovia dobrovoľných hasičov a obcí z okresov Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca si prevzali novú profesionálnu techniku vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia.

„Pamätám si, že sa zotmelo a všetko išlo veľmi rýchlo. Vedel som, že je zle a že mesto nevyjde zo situácie dobre. Zažili sme veľa búrok a prívalových dažďov, ale toto bolo niečo výnimočné,“ spomína si na 19. júl roku 2011 primátor Čadce Milan Gura, na deň, keď sa mestom prehnala neobvyklá veterná smršť.

Búrka vtedy začala krátko pred štvrtou popoludní, netrvala dlho, ale časť mesta doslova zdevastovala. Zaliate boli pivnice, vyvrátené stromy, poškodené strechy i hrádza rieky Kysuca. Primátor Milan Gura ale najviac spomína na situáciu v najstaršom parku v meste, ktorý pod náporom vetra a vody takmer „ľahol popolom“.

„Kompletne vyvrátilo z koreňov desiatky rokov staré krásne lipy. Park  má pre Čadčanov veľkú hodnotu, predovšetkým morálnu a historickú.  Škody, ktoré sme napočítali sa vyšplhali do výšky 160-tisíc eur. Padali ľadové krúpy, vietor besnel. Okamžite boli v pohotovosti ľudia z mestského podniku, hasiči, policajti. Keď búrka stíchla, bežali sme sa pozrieť, či nie sú v parku pod vyvrátenými koreňmi nejakí ľudia. Našťastie, tam nikto nebol. Prišli sme aj o strom, ktorý stál roky pred budovou radnice, používali sme ho ako vianočný stromček,“ dodal Milan Gura.

Pomoc v náročných podmienkach

V Čadci išlo o jednu z najväčších kalamít, aké mesto počas svojej histórie zažilo. Hasiči a iné záchranné zložky sa ani na minútu nezastavili. Pomáhali i dobrovoľné jednotky, dva tímy dobrovoľných hasičov.

Tí spolu s ďalšími dobrovoľníkmi z okresov Žilina a Čadca získali v týchto dňoch do svojej výbavy nový protipovodňový vozík s profesionálnou protipovodňovou výbavou vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia. Z rúk ministra vnútra Roberta Kaliňáka si ho na námestí v Žiline prevzalo dokopy 40 zástupcov samospráv.

Slovensko je v posledných rokoch ťažko skúšané v boji s nepredvídateľným počasím. Búrky, povodne, záplavy zasahujú krajinu, preverujú silu a trpezlivosť nielen občanov, ale i záchranných zložiek. Predovšetkým v malých obciach sú občania závislí od pomoci miestnych dobrovoľných hasičov, ktorí sú na mieste nešťastia zväčša ako prví. Napriek tomu, že im profesionálne nasadenie a odvaha nechýba, to, čo im chýba je profesionálne vybavenie.

I preto rozbehlo ministerstvo vnútra projekt Aktívne protipovodňové opatrenia, aby sa podarilo zabezpečiť techniku do viac ako 600 obcí zo zdrojov Európskej únie. Protipovodňový príves obsahuje elektrické, kalové a plávajúce ponorné čerpadlo, elektrocentrálu, osvetľovacie teleso, protipovodňové zábrany a rôzne technické pomôcky.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.