Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

Trenčiansky Stredoškolák remeslu navracia zašlú slávu

Výstava Stredoškolák už dlhé roky spája kľúčových hráčov na poli vzdelávania a trhu práce.

Tisícke žiakov základných škôl 17. ročník výstavy STREDOŠKOLÁK – HRDINA REMESLA predstavil portfólio až viac ako tridsiatky stredných škôl z kraja. „Účelom výstavy je spropagovať všetky učebné a študijné odbory na stredných školách a predovšetkým náborovať žiakov základných škôl na remeslá a technické odbory, ktoré sú potrebné pre priemyselné odvetvia v Trenčianskom kraji,“ informovala vedúca odboru školstva a kultúry Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Daniela Hilčíková.

Dodala, že prezentovať svoju ponuku na výstavisko prišlo až 33 stredných škôl.

Prišli aj komiksové postavičky

Tohtoročná výstava sa niesla v duchu myšlienky novodobých hrdinov remesla. Okrem budúcich stredoškolákov, ktorí v tomto období rozhodujú o svojej budúcnosti, tak prilákala aj komiksové postavičky Masona, Agru, Chemu, Safera aj Elegína.

Ocenené exponáty

Súčasťou slávnostného otvorenia výstavy bolo tiež odovzdanie ocenení za najlepší exponát výstavy 4 vystavovateľom spomedzi škôl a ocenenie víťaza súťaže o najlepšie logo výstavy. To si odniesol spolu s tabletom Slávko Kulík zo SOŠ Stará Turá.

Sklenená trofej v tvare kvapky za najlepší exponát pribudla na konto SPŠ Dubnica nad Váhom za CNC frézku, SOŠ sklárskej Lednické Rovne za exponát Včera a dnes – maľované objekty, SOŠ OaS Púchov za 3D medovníkovú kompozíciu Jeseň a tiež SPŠ na Bzinskej ulici v Novom Meste nad Váhom za exponát TiTaBot.

O víťazoch rozhodla nezávislá päťčlenná komisia, ktorá vyberala spomedzi 17 prihlásených vystavovateľov.  Ocenených bolo celkovo 6 stredných odborných škôl a šesť gymnázií v dvoch kategóriách; a to vedomostné a športové súťaže. Zoznam jednotlivých škôl podľa poradia, v akom sa umiestnili nájdete na www.tsk.sk.

Sprievodné aktivity

Veľtrh pracovných príležitostí a vzdelávania so sebou priniesol paletu sprievodných aktivít. Regionálnej konferencii na tému stredného odborného školstva a duálneho vzdelávania, ktorá sa konala pod hlavičkou Trenčianskej regionálnej komory SOPK, návštevníkom výstavy zážitok spestrili tiež kultúrne vystúpenia žiakov stredných škôl pod taktovkou KCVČ Trenčín, mladých majstrov potešila súťaž zručnosti, ktorú zorganizovala SOŠ stavebná Emila Belluša Trenčín. Všetkým zúčastneným priamo v areáli výstaviska ponúkla možnosť zúčastniť sa súťaže zručnosti v odbore murár, ukážky geodetických prác a Geocachingu.

Výstava STREDOŠKOLÁK – HRDINA REMESLA, ktorej organizátorom je TSK v spolupráci s KCVČ a výstaviskom Expo Center, a. s., vyvrcholila slávnostným odovzdaním ceny predsedu TSK. Cenu predsedu si podľa poroty zaslúžil výrobok z dreva s názvom Včelín, ktorého autorom je Erik Garabík zo SOŠ Považská Bystrica. Gratulujeme.

Tradičným „súbežníkom“ výstavy bola prezentačná akcia JOB FORUM, ktorá počas svojho 7. ročníka zastrešila prezentáciu viac ako 20 vystavovateľov z celého Slovenska.

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.