Najkrajšie Vianoce pod hradom

Mesto Trenčín pozýva na vianočné trhy a festival Čaro Vianoc pod hradom 2015.

Mesto Trenčín pozýva na vianočné trhy a festival Čaro Vianoc pod hradom 2015. Pod holým nebom na centrálnom námestí sa predstaví spolu takmer 1000 účinkujúcich – od slávnych mien, ako je Martin Babjak, Vrbovské vŕby či hviezda slovenskej world-music Banda, až po detičky z folklórnych súborov.

tntrhyfotorado-janos-r520_res.jpg

Vianoce v Trenčíne – tak sa volá program, v ktorom sa v úvode posledného adventného týždňa predstavia deti zo Základnej umeleckej školy K. Pádivého v Trenčíne a spevácka skupina FS Trenčan pod vedením známej trenčianskej speváčky Slávky Švajdovej. Žiaci literárno-dramatického odboru ZUŠ K. Pádivého budú čítať vianočné príbehy a rozprávky. Večer zaspieva evanjelický cirkevný zbor Zvon z Trenčína.

Utorkový podvečer bude patriť rázovitému folklóru zo Soblahova. Ženská spevácka skupina Dolinečka predstaví koledy a vianočné piesne. V stredu sa na pódiu predvedie domáci detský folklórny súbor Radosť, vypočujeme si čítanie vianočných príbehov v podaní žiakov umeleckej školy aj ženský spevokol Letokruhy zo Zlatoviec. Vo štvrtok 17. 12. sa o vianočnú náladu okrem čítaných vianočných príbehov postará Trenčiansky spevácky zbor pod vedením Jozefa Vakoša.

Piatkový program bude jedinečný a príde s predzvesťou zlatého víkendu. Otvorí ho spevácky súbor Opatovčan, nasledovať bude ďalší z čítaných vianočných príbehov a výnimočná udalosť – uvedenie do života nového vianočného albumu, ktorý pod názvom Slávka Švajdová a jej hostia nahrali trenčianske folklórne súbory. Svoj nový album, o ktorom sa tiež hovorí aj ako o albume roka, príde Trenčanom predstaviť v piatok večer aj slovenská speváčka Janais.

Kto sa na Mierové námestie vyberie aj počas zlatej soboty, nájde tam po celý deň aj Dobrý bazár Trenčianskej nadácie s klaunmi Adynom a Vladom Kulíškom. Výťažok bazára pôjde do fondu Dr. Klaun na podporu vystúpení klaunov pre deti v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach po celom Slovensku. Nepredané predmety poputujú do domovov dôchodcov, zariadení opatrovateľských služieb či detských domovov.

V dopoludňajších hodinách sa bude v kotline pripravovať vianočná kapustnica. Na pódiu i medzi stánkami bude možné uvidieť a počuť originálneho gajdoša Andreja Jobusa, vystúpi folklórny súbor Rozvadžan z Trenčianskych Stankoviec. Deťom budú venované Vianoce v maškrtníckom ateliéri Divadla Maškrta a všetkým bez rozdielu veku acapella koncert skupiny Katars z Nitry. Popoludňajší folklórny program sa volá Nesiem vám novinu a je zostavený z vystúpení domácich folklórnych speváckych skupín a hosťa z Hrozenkova - ženskej folklórnej speváckej skupiny Čečera. Ďalej účinkujú: mužské spevácke skupiny Škrupinka z Trenčína, Chotár zo Súče, Kubra z Trenčína, Detský FS Kornička z Trenčína a heligonkári z Prietrže. Z prameňov slovenskej ľudovej hudby čerpá vo svojej tvorbe aj hudobná skupina Banda, ktorá príde so svojím koncertom na záver sobotňajšieho programu.

Príjemnú kulisu priateľským stretnutiam pri vianočnom punči bude počas zlatej nedele už od dopoludnia vytvárať detský folklórny súbor Čajka z Hornej Súče, skupina Vrbovské vŕby, detské divadlo Prasiatko sro, skupina acapella For You, domáca kapela Fascination Band, vokálna skupina Sklo a folklórna skupina Hájiček. Hlavnou hviezdou zlatej nedele bude operný spevák Martin Babjak.

Jedným zo sprievodných podujatí zlatého víkendu bude aj interaktívna digitálna hra pre deti – šoférovanie Mikulášovho záprahu so sobmi. Tento rok sa budú oficiálne vydávať aj vodičské preukazy na takýto záprah.

Program festivalu Čaro Vianoc pod hradom pokračuje aj po zlatom víkende. V pondelok 21. 12. uvidíme na Mierovom námestí jeden z najznámejších  biblických príbehov o zázračnom narodení dieťatka, ktoré má zmeniť celý svet. Vo svojom spracovaní ho predstaví Divadlo Babadlo z Prešova v inscenácií Betlehem.

O utorkovú vianočnú atmosféru sa postará domáca kapela 3D Band a mladý trenčiansky folker Martin Kubečka. Ten s gitarou zahrá posledný predvianočný koncert.

Mesto Trenčín pozýva ďalej aj na tradičný Vianočný koncert Komorného orchestra mesta Trenčín 26. decembra v Piaristickom kostole a na Silvestra 31. decembra na Mierové námestie, kde spoločne pri silvestrovskej diskotéke privítame Nový rok 2016.

tnimelofotorado-janos-r435_res.jpg

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.