Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Mäsožravé rastliny rozšírili zbierku botanickej záhrady

V Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vybudovali novú expozíciu mäsožravých rastlín.

V Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vybudovali novú expozíciu mäsožravých rastlín.

Ako nás informovala Michaela Hrúzová, zástupkyňa riaditeľky Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, mäsožravým rastlinám venujú pozornosť už viacero rokov. Vplyvom rôznych podmienok sa ich sortiment postupne obmieňal.

Mäsožravé rastliny sú výsledkom evolúcie, keď v dôsledku nedostatku živín v pôde vyvíjali svoju schopnosť prijímať chýbajúce výživné látky z iných zdrojov. Podobne ako všetky zelené rastliny aj „mäsožravky“ sú schopné fotosyntézy, ale potrebné živiny dopĺňajú rozkladom tiel ulovenej koristi. Aby bola rastlina považovaná za mäsožravú, musí dokázať korisť nalákať, lapiť, stráviť pomocou vlastných enzýmov a využiť látky takto získané. Spôsoby, ako to rastliny docielia, sú rôzne, avšak všetky lapacie mechanizmy sa vyvinuli z listov,“ hovorí M. Hrúzová.

V súčasnosti sa botanickej záhrade vďaka spolupráci s občianskym združením Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín podarilo vybudovať novú expozíciu týchto nevšedných krásavíc. Do sortimentu pribudlo niekoľko desiatok nových rastlín.

„Podstatnú časť - asi 50 jedincov, tvorí sortiment rodu Sarracenia, ktoré vytvárajú vzpriamené trubice dorastajúce, v závislosti od druhu, do výšky 30 až 80 centimetrov. Svojím vzrastom dodávajú expozícii istú eleganciu až vznešenosť. Tieto sú doplnené nižšími druhmi ako rosička (Drosera), tučnica (Pinquicula), mucholapka (Dionea) a bublinatka (Utricularia),“ dozvedáme sa. Uprostred vysadenej plochy je aj provizórna „bystrina“, kde by postupne chceli doplniť aj vodné mäsožravé rastliny.

Počítajú aj s rozrastaním rašelinníku (Sphagnum), ktorý dotvorí celkovú kompozíciu a súčasne prispeje aj k vytvoreniu potrebnej mikroklímy.

Druhú časť expozície tvoria pôsobivé rastliny krčiažnikov (Nepenthes). Ide o epifitné rastliny rastúce ako dlhé drevnatejúce liany alebo plazivé rastliny.

„Novú expozíciu budeme naďalej dotvárať a dopĺňať o nové a zaujímavé druhy, aby sme zvýšili jej kvalitu,“ uzatvára M. Hrúzová.

bz1-r953_res.jpg

Do sortimentu Botanickej záhrady SPU v Nitre pribudlo niekoľko desiatok nových rastlín

Foto: archív SPU v Nitre

Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov

Dnes je to už 30 rokov, čo si Slováci a Česi vybojovali niečo nepredstaviteľné.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.