Pondelok, 18. november, 2019 | Meniny má Eugen

Deťom kazia prázdniny najmä úrazy horných končatín

Priemerné náklady na ošetrenie úrazu detí v zahraničí v zimnom období sa vyšplhali na 876 eur. Európsky preukaz poistenca nemusí postačovať, keďže veľká časť zdravotníckych zariadení je súkromná.

Bratislava 15. február 2016 - Školákom v Košickom a Prešovskom kraji sa dnes začínajú jarné prázdniny. Postupne sa na prázdninách vystriedajú s „kolegami“ zo západného a neskôr stredného Slovenska. Možno budú voľný čas tráviť na zasnežených svahoch, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Plné zjazdovky, neraz ešte málo skúsenosti alebo len nepríjemná zhoda okolností, sa však môžu odraziť na nepríjemnom úraze. Poštová poisťovňa sa spolu s asistenčnou službou Mondial Assistance pozreli na to, ktoré úrazy najčastejšie kazia deťom prázdniny.

V uplynulých rokoch potrápili deti na svahoch najmä úrazy horných končatín. Tvorili až tretinu všetkých úrazov. Každým desiatym úrazom bolo zranenie hlavy. Nepodceňujte preto výber kvalitnej prilby. Tá je pre juniorov do 15 rokov na lyžiarskej trati už dokonca povinná zo zákona.

„Poštová poisťovňa odporúča používať prilbu v každej krajine bez ohľadu na to, či je povinná alebo nie, pre deti aj dospelých. Slovensko v počte úrazov hlavy  dokonca nelichotivo vyniká a celosvetový priemer prekračuje až o 100 percent,“ upozorňuje hovorkyňa Poštovej poisťovne Anna Jamborová.

Okrem toho, že úraz poriadne znepríjemní a skomplikuje jarné prázdniny, môže ich aj poriadne predražiť. Ak sa chystáte užiť si s deťmi jarné prázdniny v zahraničí, myslite na adekvátne poistenie, ktoré pokryje aj tieto zimné radovánky.

Priemerné náklady na ošetrenie úrazu detí pri zimnom športe v zahraničí sa ku koncu minulého roka vyšplhali na 876 eur. „Platí pritom, že čo iná krajina, to iné náklady. Napríklad výdavky na ošetrenie úrazu dieťaťa na lyžovačke v rakúskom Linzi dosiahli v priemere až 2 219 eur,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej poisťovne Anna Jamborová. Ako dodáva, veľká časť zdravotníckych zariadení v zimných strediskách je súkromná, prípadne doplatky pacientov sú vyššie ako sme zvyknutí. Preto dovolenkárom nemusí stačiť len európsky preukaz poistenca.

Až 14 úrazov detí každý deň

Nešťastie však nechodí iba po horách. Len v roku 2014 zasahovali záchranári na Slovensku v prípade 5 226 úrazov detí. V priemere je to 14 úrazov detí denne. Väčšina z nich sa stala v Prešovskom kraji, zhruba každý piaty úraz sa tam týka detí. Štatistiky záchranárov potvrdzujú, že práve počas prázdnin počet detských úrazov stúpa. Konečné číslo je pritom ešte vyššie, keďže veľkú časť úrazov ošetrovali lekári ambulantne a neboli k nej privolaní záchranári.

Či sa už rozhodnete tráviť jarné prázdniny s deťmi na Slovensku alebo v zahraničí, nespoliehajte sa len na to, že ich máte stále pod dozorom. Každý jeden úraz je záťažou aj pre rodinný rozpočet. Preto odporúčame uzavrieť Detské poistenie pre nezbedníkov od Poštovej poisťovne. Poistenie je spojené aj so sporením. To znamená, že na zmluvného obdobia môže mať vaše dieťa nasporenú peknú sumu, až 1 000 eur. Samozrejme, poistenie platí na celom svete.

Poštová poisťovňa, a.s., je súčasťou skupiny Poštovej banky od roku 2008. Na slovenskom trhu je jedným z popredných poisťovateľov úverov pre obyvateľstvo. V rámci svojho portfólia však oblasť poistenia pokrýva komplexne cez: poistenie bývania, poistenie domácnosti, detské poistenie pre nezbedníkov, kapitálové životné poistenie, investičné životné poistenie, cestovné poistenie a poistenie pohrebných nákladov.

Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia

This brand new, pocket-sized guide includes a mountain load of information.

Changes to the Public Procurement Law – Take Two

Changes in life and law hardly ever stop.

Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv

Náhlu potrebu peňazí môžete vyriešiť rýchlo a jednoducho.