Pondelok, 18. november, 2019 | Meniny má Eugen

Ako vidí možnosti uplatnenia študentská osobnosť Slovenska?

Študentská osobnosť Slovenska za AR 2014/2015 v kategórii Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo, Lenka Kuželová, pôsobí na SPU v Nitre.

Študentská osobnosť Slovenska za AR 2014/2015 v kategórii Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo, Lenka Kuželová, pôsobí na SPU v Nitre.

Lenka Kuželová  z Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre v súčasnosti pôsobí v novozriadenom univerzitnom Výskumnom centre AgroBioTech - v Laboratóriu mikroskopických analýz. Počas svojho doktorandského štúdia sa podieľala na výučbe praktických cvičení predmetov embryotechnológie a biotechnológie v živočíšnej produkcii. Príležitostne spolupracuje na pokusoch študentov bakalárskeho a inžinierskeho štúdia určených pre ich záverečné práce. Zaujímalo nás, aké je zameranie jej vedeckovýskumnej činnosti a perspektívy uplatnenia.

„V súčasnosti sa venujem problematike kryouchovávania živočíšnych genetických zdrojov. Zameriavam sa hlavne na kultiváciu a hodnotenie kmeňových buniek izolovaných z embryí kurčiat. Využitie kmeňových buniek je perspektívnou možnosťou do budúcnosti ako v oblasti zachovania ohrozených druhov zvierat, tak aj v biomedicíne. V našom laboratóriu pracujeme so špičkovými typmi mikroskopov, ako je fluorescenčný alebo transmisný elektrónový mikroskop, ktoré majú široké využitie či už v biológii, medicíne, ale aj v potravinárstve alebo technických vedách. Preto ďalšou problematikou, ktorej sa venujem, je zlepšovanie metodík v oblasti mikroskopovania a ich aplikovateľnosť do rôznych vedeckých oblastí,“ povedala víťazka 10. ročníka súťaže ŠOS.

Podľa nej naša spoločnosť si je vedomá potenciálu, ktorý študenti v sebe majú, len nie vždy im vytvorí vhodné podmienky pre prácu. „V každom odbore sa nájdu študenti, ktorí sú svojimi nápadmi a usilovnosťou schopní preraziť doma, ale aj v zahraničí. Je výborné, že v súčasnosti môžu niektorí z týchto študentov získať za svoju snahu štipendiá, granty, ako aj špeciálne ocenenia. Myslím však, že najväčšou odmenou je vytvorenie podmienok a podpora prostredia pre vedeckovýskumnú prácu. No toto je umožnené len niektorým z nich, a preto veľa šikovných mladých ľudí odchádza do zahraničia.“
Samotná víťazka vidí perspektívu svojho ďalšieho vedeckého rastu vo Výskumnom centre AgroBioTech SPU v Nitre.Som rada, že aj po ukončení doktorandského štúdia mám možnosť ďalej pokračovať vo vedeckovýskumnej aktivite v novozriadenom centre, ktoré vytvára výborné podmienky na výskum. Dôležité však bude získavanie projektov, kontaktov a kvalitných výsledkov, k čomu sa aj ja budem snažiť prispieť,“ uzatvára L. Kuželová.

Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia

This brand new, pocket-sized guide includes a mountain load of information.

Changes to the Public Procurement Law – Take Two

Changes in life and law hardly ever stop.

Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv

Náhlu potrebu peňazí môžete vyriešiť rýchlo a jednoducho.