Piatok, 19. apríl , 2019

Na VPP vláda podpísala memorandum o spolupráci s Midia Agro

Na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU, Kolíňany, premiér Robert Fico a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek podpísali 29. februára zmluvu so zástupcom Midia Agro N. Turnerom.

Na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU, Kolíňany, premiér Robert Fico a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek podpísali 29. februára zmluvu o spolupráci so zástupcom Midia Agro N. P. Turnerom.

Prítomný bol aj rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre prof. Peter Bielik a riaditeľ Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU, Kolíňany, Peter Brezovský.

Britská spoločnosť Midia Agro, s.r.o., plánuje postaviť v Čabe pri Nitre nový moderný výrobný podnik na produkciu detskej mliečnej výživy, určenej na ázijský trh a ďalších druhotných mliečnych produktov, ako je maslo, cmar a pod. Výrobu by mala spustiť v 1. štvrťroku 2018. Zámerom investora je spracovávať 25 % produkcie mlieka na Slovensku. V priemyselnom parku v Čabe plánuje firma  investovať 98 miliónov eur a vytvoriť 320 nových pracovných miest.

Podľa premiéra R. Fica je plánovaná investícia zaujímavá zo systémového hľadiska a v súčasnej komplikovanej situácii bude predstavovať významný stabilizačný faktor.

Podpisu zmluvu predchádzalo rokovanie zástupcov prvovýroby mlieka s ministrom Ľ. Jahnátkom, na ktorom predostreli svoje problémy a spoločne hľadali riešenia ako podporiť prvovýrobcov a udržať tento segment výroby aj do budúcnosti.

Spoločnosť Midia Agro, s.r.o., spolupracuje so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre už dva roky. Ako sa vyjadril  N. P. Turner, v budúcnosti plánujú využívať vedeckovýskumné kapacity univerzity a spolupracovať s VPP SPU Kolíňany ako dodávateľom suroviny.

Vysokoškolský poľnohospodársky podnik Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, s.r.o., Kolíňany vznikol 1. júla 2003. Jediným spoločníkom a jeho vlastníkom je SPU v Nitre. Hlavným zameraním podniku, okrem podnikania na pôde, je vytváranie podmienok a poskytovanie služieb v oblasti praktickej výučby,  výskumu, vývoja a realizácie odborných praxí študentov SPU v Nitre s cieľom komplexnej prípravy absolventov pre ich úspešné uplatnenie na trhu práce.

V oblasti  podnikania na pôde spoločnosť hospodári na výmere 2 127,89 ha poľnohospodárskej pôdy. V rastlinnej  výrobe sa spoločnosť orientuje na pestovanie hustosiatych obilovín, kukurice, cukrovej  repy, repky olejnej, horčice, maku, tekvice olejnej bezšupkovej a krmovín. V štruktúre pestovaných plodín sa podnik zameriaval na dosiahnutie vyšších kvalitatívnych parametrov ako sú potravinárska kvalita u pšenice, sladovnícka kvalita u jačmeňa, výroba osív obilovín, kukurice. Okrem toho spoločnosť  obhospodaruje vinice na registrovanej výmere 25,42 ha z toho rodiace 11,00 ha

V živočíšnej  výrobe sa VPP orientuje na  chov kráv s produkciou mlieka, mladého dobytka, teliat, plemenný chov ošípaných, plemenný chov oviec a formou vzorkovníc chov  koní, hydiny, drobnej pernatej zveri bažantov a rýb.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.