Zaujali mobilným pultom aj zľavami na registráciu

Mobilný výpožičný pult, zľava na registráciu, online výpožičky českých e-kníh či fotosúťaž Selfie z knižnice - to je len malá ukážka marcovej ponuky Slovenskej poľnohospodárskej knižnice SPU v Nitre.

Knižnice po celom Slovensku organizovali v rámci Týždňa slovenských knižníc (29. 2. - 6. 3. 2016) množstvo podujatí, ktorými sa snažili zaujať čo najširšiu verejnosť a pozitívne sa zviditeľniť. Slovenská poľnohospodárska knižnica SPU v Nitre sa do Týždňa slovenských knižníc zapája od jeho vzniku s rovnakým cieľom – pripomenúť, že knižnice sú aj v časoch internetu živé, dynamické a najmä potrebné inštitúcie.

Tradíciou (s veľmi dobrou odozvou u študentov) sa stali zľavy na registračné poplatky, preto ich v Slovenskej poľnohospodárskej knižnici ponúkli tento rok opäť. Registrácia či jej predĺženie stálo iba euro. A kto nestihol prísť do knižnice na Štúrovu ulicu, mohol sa registrovať napríklad pri mobilnom výpožičnom pulte vo vstupných priestoroch hlavnej budovy univerzity alebo v študentskom domove. Počas Týždňa slovenských knižníc sa v Slovenskej poľnohospodárskej knižnici SPU v Nitre zaregistrovalo či požiadalo o predĺženie registrácie takmer štyristo čitateľov.

dsc0450-r444_res.jpg

Registráciu v Slovenskej poľnohospodárskej knižnici SPU v Nitre prostredníctvom mobilných výpožičných pultov využili desiatky študentov.

Už v predstihu sa začala akcia Selfie z knižnice. Organizátori prostredníctvom facebooku vyzvali študentov, aby sa sa v knižnici odfotili a tie najlepšie fotky zverejnili na webovej stránke knižnice www.slpk.uniag.sk

Marcovou novinkou v Slovenskej poľnohospodárskej knižnici SPU v Nitre boli online výpožičky českých e-kníh. Jej pracovníci by veľmi radi ponúkali e-knihy aj v slovenčine, slovenskí vydavatelia sa však spolupráci s knižnicami zatiaľ bránia. Pripravuje sa preto spolupráca so spoločnosťou Flexibooks, ktorá poskytuje predbežne viac ako 5-tisíc e-kníh rôznych českých vydavateľov formou e-výpožičiek. E-výpožičkou sa rozumie dočasné poskytnutie e-knihy knižnicou registrovanému čitateľovi mimo priestorov knižnice. Za každú e-výpožičku si Flexibooks účtuje poplatky, ktoré bude hradiť knižnica, čitateľovi bude účtovať 1 €. E-knihy budú súčasťou online katalógu SlPK.

6kniznica-r559_res.jpg

Slovenská poľnohospodárska knižnica SPU v Nitre oslávi tento rok 70-tku. Jej vznik sa odvíja od roku 1946, keď bola založená knižnica Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva v Košiciach. Keď v roku 1952 prišlo k zrušeniu vysokej školy a následne knižnice, bola časť fondu presunutá do Nitry, a tu začala svoju činnosť ako samostatná Štátna študijná knižnica. Súčasťou vtedajšej VŠP sa stala až v roku 1960. Ešte dnes sa nachádzajú vo fonde knihy s pečiatkou košickej knižnice a dokonca s pečiatkou Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, ktorá odstúpila knižnici v Košiciach asi 1 700 zväzkov odborných publikácií.

Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove

Nový obytný dom Karlove na Hudecovej ulici ponúkne unikátne bývanie v stabilizovanej časti Karlovej Vsi.

Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?

Niektoré su notoricky známe a niektoré vám dajú zabrať.

Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche

Takmer milión balení antibiotík "pojedli" vlani Slováci pri ochoreniach, na ktoré tieto lieky nezaberajú.

Príbeh tradičného družstva - príbeh Alojza Kračinovského

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 4. vydanie.