Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

Máte firmu a chcete venovať časť daní na dobročinný účel?

Dajte si pozor na zmenu v zákone...

Pri podávaní daňového priznania za rok 2015 sa môžete do 31. marca opäť rozhodnúť venovať časť zo svojej dane neziskovým organizáciám tzv. asignáciou. Dajte si však pozor. Ak chcete, aby vami vybranému subjektu prišli celé 2% vašej dane, je dôležité v daňovom priznaní preukázať, že ste darovali na dobročinný účel aj časť vlastných financií. Ak sa tak nestane, asignovať budete môcť len 1%. A to môže mať za následok, že tretí sektor príde o časť dôležitého príjmu a celá spoločnosť o časť prospešných aktivít, ktoré sú z tohto mechanizmu financované. O zmenách týkajúcich sa asignácie sme sa zhovárali s Andreou Cocherovou, predsedníčkou Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov.

Ako sa zmenila legislatíva v oblasti asignácie od začiatku roka 2016?

Z nového modelu asignácie dane z príjmu platného od januára tohto roka vyplýva, že pokiaľ firma za uplynulé obdobie nepreukáže dar z vlastných zdrojov, môže asignovať pre tretí sektor namiesto 2% už iba 1% svojej dane. Výška finančného daru je pritom stanovená na minimálne 0,5% daňovej povinnosti firmy za rok 2015.

Čo teda musí firma urobiť firma, ak chce asignovať celé 2%?

Je dôležité, aby firmy venovali konkrétnym neziskovým organizáciám z vlastných zdrojov dar v potrebnej výške minimálne 0,5% svojej daňovej povinnosti a nezabudli tento údaj vykázať aj v daňovom priznaní za rok 2015. Odporúčam, aby si firmy sledovali, či výška daru na verejnoprospešný účel za uplynulé obdobie dosahuje aspoň spomínaných 0,5%.  V prípade, že nie, až do 31. marca môžu túto hodnotu ešte stále „dorovnať“ darovaním dodatočného daru.

Okrem asignácie venujú firmy na Slovensku pre aktivity neziskového sektora aj ďalšie finančné dary?

Určite áno. Nielen veľké korporácie, ale aj malé a stredné firmy venujú v nemalej miere finančné dary na podporu neziskového sektora. Nie všetky firmy však vykazujú tieto dary aj vo svojich daňových priznaniach. A to, žiaľ, bráni možnosti asignovať celé 2%. Aj preto realizujeme v týchto dňoch kampaň „Dvakrát viac dobra“, cieľom ktorej je informovať a motivovať firmy, aby až do 31. marca venovali dar na verejnoprospešný účel v potrebnej výške a túto skutočnosť vyznačili v daňovom priznaní. Týmto spôsobom totiž môžu asignovať až 2% a pomôžu tak získať neziskovým organizáciám viac financií na dobročinné aktivity.

Viac informácií o aktivitách Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov nájdete na www.asfin.sk.

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.