Štvrtok, 25. apríl , 2019

Dobrovoľníci z ESN pomáhajú zahraničným študentom SPU v Nitre

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite študuje takmer dvesto zahraničných študentov. S problémami bežného života v cudzej krajine im pomáhajú členovia organizácie Erasmus Student Network.

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre privítali v letnom semestri vyše tridsať zahraničných študentov, ktorí prišli na krátkodobé výmenné pobyty v rámci programu Erasmus+, Erasmus Mundus, CEEPUS alebo bilaterálnej spolupráce fakúlt.

Spolu s ďalšími 160 zahraničnými študentmi, ktorí v súčasnosti na SPU v Nitre študujú v rámci mobility alebo na riadnom štúdiu, prispievajú k vytvoreniu medzinárodnej atmosféry a multikultúrneho univerzitného prostredia.  Študenti pochádzajú z tridsiatich krajín sveta, napr. z Číny, Kazachstanu, Uzbekistanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Filipín, Ghany, Nigérie, Peru, USA, Thajska a i.

Práve vzájomné spoznávanie kultúr, učenie sa tolerancii, otvorenosti, schopnosti komunikovať a spoločne riešiť problémy, považuje univerzita za dôležitú súčasť vysokoškolského vzdelávania  v dnešnej dobe globalizácie a multikulturalizmu. SPU preto podporuje mobility vlastných študentov do zahraničia, ako aj mobility prichádzajúcich študentov. Čoraz viac zahraničných študentov študuje na riadnom štúdiu, niektorí i v slovenskom jazyku.

Počas tzv. Orientačného týždňa, ktorý organizuje univerzita v spolupráci s  lokálnou sekciou študentskej dobrovoľníckej organizácie Erasmus Student Network (ESN), absolvovali nováčikovia viaceré informačné stretnutia a exkurzie. K vzájomnému spoznávaniu kultúr prispievajú okrem spolupráce v rámci školských projektov najmä neformálne aktivity.

Lokálna sekcia ESN SUA Nitra, jedna z prvých sekcií ESN na Slovensku, pôsobí na SPU v Nitre už od roku 2008. Jej členovia v rámci svojho voľného času pomáhajú zahraničným študentom s problémami bežného života v cudzej krajine a počas celého semestra pripravujú pre nich rôzne podujatia (napríklad tradičná Nation to Nation Evening zameraná na prezentáciu kultúry a jedál domovských krajín zahraničných študentov), ale aj výlety na zaujímavé miesta na Slovensku a v okolitých krajinách.

gabi-welcome-week-february-2016-r150_res.jpg

Dobrovoľníci z Erasmus Student Network pripravujú pre zahraničných študentov  SPU v Nitre výlety po zaujímavých miestach Slovenska. Na začiatku letného semestra navštívili spoločne Bystriansku jaskyňu.

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.