Sobota, 20. apríl , 2019

Slovensko na krajinárskom fóre zastupoval delegát SPU v Nitre

V cyperskom meste Paphos sa od 16. do 20. marca konalo 5. krajinárske fórum LE:NOTRE, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie medzinárodné podujatia v odbore krajinná architektúra.

V cyperskom meste Paphos sa od 16. do 20. marca konalo 5. krajinárske fórum LE:NOTRE, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie medzinárodné podujatia v odbore krajinná architektúra.

Organizovala ho cyperská Neapolis University Pafos pod záštitou Inštitútu LE:NOTRE (LNI). Slovensko na ňom reprezentoval Ing. Attila Tóth, PhD., oficiálny delegát Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre,  ktorý od roku 2015 pôsobí ako člen vedenia LNI. Na podujatí sa zúčastnil prof. Simon Bell (prezident Európskej rady škôl krajinnej architektúry - ECLAS), prof. Richard Stiles (čestný prezident LNI a bývalý prezident ECLAS) a prof. Kathryn Moore (prezidentka Medzinárodnej federácie krajinných architektov - IFLA). V rámci tematických workshopov sa riešili hlavné výzvy pre Cyprus v oblasti rozvoja krajiny a vidieka, udržateľného turizmu, urbanizácie a suburbanizácie, historického dedičstva a kultúrnej identity. Workshopy odštartovali interdisciplinárnu spoluprácu na medzinárodnej vedeckej monografii.

V rámci fóra sa uskutočnilo aj rokovanie predstaviteľov ECLAS a LNI. ECLAS zastupoval prezident Simon Bell (Veľká Británia / Estónsko), LNI zastupoval čestný prezident Richard Stiles (Rakúsko) a súčasné vedenie - Jeroen de Vries (Holandsko), Harlind Libbrecht (Belgicko) a Attila Tóth (SR). Hlavnou témou rokovania bola stratégia spoločného rozvoja ECLAS a LNI.

Šieste krajinárske fórum LE:NOTRE 2017 sa uskutoční 16. - 20. mája 2017 vo Freising - Weihenstephan (Nemecko). Hosťujúcou inštitúciou bude Vysoká škola Weihenstephan-Triesdorf a Technická univerzita v Mníchove. Témou bude Inkluzívna krajina.

fzki-seminar-attila-r641_res.jpg

Z plenárneho zasadnutia LE:NOTRE Landscape Forum 2016. A Tóth na snímke v strede

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.