To najlepšie zo súčasného krajinného umenia v strednej Európe

Súčasná záhradná architektúra v krajinách V4 bola témou seminára a výstavy, ktoré pripravila Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu

Súčasná záhradná a krajinná architektúra v krajinách V4 bola témou seminára a výstavy, ktoré pripravila Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu.

V poradí druhý ročník akcie, ktorá v sebe spájala odbornú prednáškovú časť a vernisáž vybraných realizovaných diel v daných krajinách, sa uskutočnil 11. marca 2016.. Na seminári prezentovali zástupcovia Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska súčasnú situáciu a trendy v oblasti záhradnej a krajinnej architektúry, legislatívne zázemie, možnosti a formy vzdelávania v odbore a aktivity profesijných organizácií.

Vernisáž putovnej výstavy Súčasná krajinná architektúra vo Visegradských krajinách 2016  sa uskutočnila v priestoroch nákupno–zábavného centra Galéria MLYNY Nitra v ten istý deň. Návštevníci centra si až do 8. apríla môžu pozrieť desiatku vystavených diel z každej zo spomínaných krajín. Potom sa výstava presunie do Budapešti.

Vystavené diela sú konfrontáciou a ukážkou súčasného krajinného umenia v strednej Európe, ktoré spájajú spoločné problémy z minulosti - rýchla a lacná výstavba monofunkčných obytných súborov. Otázky životného prostredia a zelene boli dlho na poslednom mieste. Je zaujímavé porovnať, kam sa ktorá krajina posunula a ako sa dnes krajinná architektúra presadzuje v spoločnosti. Spoločná putovná výstava najlepších projektov prezentuje profesiu krajinnej architektúry a dôležitosť jej účasti na tvorbe verejných priestranstiev a životného prostredia. Vystavené diela tvoria pestrú mozaiku nových zrealizovaných projektov od súkromných záhrad, areálov inštitúcií, verejných priestorov miest, námestí, parkov až po výtvarné inštalácie a landart. Fotografie sú doplnené popisom diel a mapkami.

Výstava bola zrealizovaná vďaka podpore Visegrádskeho fondu (International Visegrad Fund).

1-r149_res.jpg

2-r383_res.jpg

Najlepšie projekty súčasného krajinného umenia v strednej Európe si návštevníci Galérie Mlyny Nitra môžu pozrieť do 8. apríla

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.

Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely

S dieťaťom do Egypta? Na čo myslieť pred cestou a tipy na hotely pre rodiny.