Štvrtok, 25. apríl , 2019

To najlepšie zo súčasného krajinného umenia v strednej Európe

Súčasná záhradná architektúra v krajinách V4 bola témou seminára a výstavy, ktoré pripravila Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu

Súčasná záhradná a krajinná architektúra v krajinách V4 bola témou seminára a výstavy, ktoré pripravila Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu.

V poradí druhý ročník akcie, ktorá v sebe spájala odbornú prednáškovú časť a vernisáž vybraných realizovaných diel v daných krajinách, sa uskutočnil 11. marca 2016.. Na seminári prezentovali zástupcovia Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska súčasnú situáciu a trendy v oblasti záhradnej a krajinnej architektúry, legislatívne zázemie, možnosti a formy vzdelávania v odbore a aktivity profesijných organizácií.

Vernisáž putovnej výstavy Súčasná krajinná architektúra vo Visegradských krajinách 2016  sa uskutočnila v priestoroch nákupno–zábavného centra Galéria MLYNY Nitra v ten istý deň. Návštevníci centra si až do 8. apríla môžu pozrieť desiatku vystavených diel z každej zo spomínaných krajín. Potom sa výstava presunie do Budapešti.

Vystavené diela sú konfrontáciou a ukážkou súčasného krajinného umenia v strednej Európe, ktoré spájajú spoločné problémy z minulosti - rýchla a lacná výstavba monofunkčných obytných súborov. Otázky životného prostredia a zelene boli dlho na poslednom mieste. Je zaujímavé porovnať, kam sa ktorá krajina posunula a ako sa dnes krajinná architektúra presadzuje v spoločnosti. Spoločná putovná výstava najlepších projektov prezentuje profesiu krajinnej architektúry a dôležitosť jej účasti na tvorbe verejných priestranstiev a životného prostredia. Vystavené diela tvoria pestrú mozaiku nových zrealizovaných projektov od súkromných záhrad, areálov inštitúcií, verejných priestorov miest, námestí, parkov až po výtvarné inštalácie a landart. Fotografie sú doplnené popisom diel a mapkami.

Výstava bola zrealizovaná vďaka podpore Visegrádskeho fondu (International Visegrad Fund).

1-r149_res.jpg

2-r383_res.jpg

Najlepšie projekty súčasného krajinného umenia v strednej Európe si návštevníci Galérie Mlyny Nitra môžu pozrieť do 8. apríla

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.