To najlepšie zo súčasného krajinného umenia v strednej Európe

Súčasná záhradná architektúra v krajinách V4 bola témou seminára a výstavy, ktoré pripravila Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu

Súčasná záhradná a krajinná architektúra v krajinách V4 bola témou seminára a výstavy, ktoré pripravila Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu.

V poradí druhý ročník akcie, ktorá v sebe spájala odbornú prednáškovú časť a vernisáž vybraných realizovaných diel v daných krajinách, sa uskutočnil 11. marca 2016.. Na seminári prezentovali zástupcovia Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska súčasnú situáciu a trendy v oblasti záhradnej a krajinnej architektúry, legislatívne zázemie, možnosti a formy vzdelávania v odbore a aktivity profesijných organizácií.

Vernisáž putovnej výstavy Súčasná krajinná architektúra vo Visegradských krajinách 2016  sa uskutočnila v priestoroch nákupno–zábavného centra Galéria MLYNY Nitra v ten istý deň. Návštevníci centra si až do 8. apríla môžu pozrieť desiatku vystavených diel z každej zo spomínaných krajín. Potom sa výstava presunie do Budapešti.

Vystavené diela sú konfrontáciou a ukážkou súčasného krajinného umenia v strednej Európe, ktoré spájajú spoločné problémy z minulosti - rýchla a lacná výstavba monofunkčných obytných súborov. Otázky životného prostredia a zelene boli dlho na poslednom mieste. Je zaujímavé porovnať, kam sa ktorá krajina posunula a ako sa dnes krajinná architektúra presadzuje v spoločnosti. Spoločná putovná výstava najlepších projektov prezentuje profesiu krajinnej architektúry a dôležitosť jej účasti na tvorbe verejných priestranstiev a životného prostredia. Vystavené diela tvoria pestrú mozaiku nových zrealizovaných projektov od súkromných záhrad, areálov inštitúcií, verejných priestorov miest, námestí, parkov až po výtvarné inštalácie a landart. Fotografie sú doplnené popisom diel a mapkami.

Výstava bola zrealizovaná vďaka podpore Visegrádskeho fondu (International Visegrad Fund).

1-r149_res.jpg

2-r383_res.jpg

Najlepšie projekty súčasného krajinného umenia v strednej Európe si návštevníci Galérie Mlyny Nitra môžu pozrieť do 8. apríla

Vyznáte sa v novom označovaní palív?

Nové značenie palív ste si mohli všimnúť na tankovacích pištoliach, no uvádzať ho musia aj novo vyrobené autá na palivovej nádrži.

Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave

Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave k diskusii o porušovaní autorského práva v akademickom prostredí

5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019

Plánujete pre rok 2019 kúpu staršej nehnuteľnosti alebo chystáte „prerábku“? Pozrite si najnovšie trendy.

Functional spaces for creative dwellers

These stylish offices and residences celebrate contemporary design.