Na SPU majú 17-ročného krokodíla. Je vo výbornej kondícii

Krokodíl z Vivária Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre „oslavuje“ v týchto dňoch 17. narodeniny.

Krokodíl z Vivária Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre „oslavuje“ v týchto dňoch 17. narodeniny.

Tento kajman okuliarnatý (Caiman crocodilus fuscus) menom Riki je maskotom univerzitného vivária, ktoré je súčasťou Botanickej záhrady SPU. Samec je v súčasnosti vo vynikajúcej kondícii, váži 20 kilogramov, dosahuje dĺžku 180 cm. Podobne ako ostatné druhy plazov, rastie po celý život.

Univerzitný krokodíl Riki je nepochybne unikátny jedinec, žije voľne mimo terária. „Takého krotkého zástupcu krokodílotvarých (Crocodylia) zrejme nenájdete nikde v Európe. Možnosť byť v blízkosti jedného z najväčších predátorov planéty a prípadne vyfotografovať sa sa s ním či dotknúť sa ho bez toho, aby mal zafixované čeľuste, robí z neho raritu,“ povedal Ing. Róbert Kirchner, zodpovedný vedúci Vivária SPU .  Ako nás informoval, kajmany sa dožívajú v priemere 60 - 70  rokov, pohlavnú dospelosť dosahujú medzi 4. a 7. rokom života.

Vivárium SPU vzniklo v roku 2001 ako účelové zariadenie a nachádza sa v areáli univerzity. Prioritne slúži na účely ochrany vybraných a chránených druhov živočíchov. V súčasnosti sa transformuje na vedeckovýskumné pracovisko a má nezastupiteľný význam v ochrane biodiverzity na Slovensku.

vivarko-korokodil-r310_res.jpg

Riki si užíva jarné slnečné lúče

Foto: archív SPU v Nitre

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.