SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

O bezpečnosti potravín teoreticky i prakticky

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre absolvovalo od 15. marca do 1. apríla výučbu 15 tadžických študentov.

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre absolvovalo od 15. marca do 1. apríla výučbu 15 tadžických študentov.

 

Výučba prebiehala v rámci novospracovaného magisterského programu kvalita a bezpečnosť potravín v rámci TEMPUS projektu Modernizácie vysokoškolského vzdelania v oblasti kvality a bezpečnosti potravín v Tadžikistane. Do projektu je okrem troch  tadžických univerzít - Tadžická poľnohospodárska univerzita, Technologická univerzita a Avicenna lekárska univerzita, zapojená Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Lotyšská poľnohospodárska univerzita v Jelgave a Litovská univerzita zdravotných vied. SPU realizuje projektovú spoluprácu prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva a zastrešuje ju prodekanka pre zahraničné vzťahy prof. Miroslava Kačániová.

Študenti z rôznych kútov Tadžikistanu, ktorých sprevádzali pedagógovia – Shuhratjon Nazarov a Soleh Sharipov, absolvovali prednášky v rámci predmetu environmentálna hygiena a akademické písanie. Oba predmety úspešne ukončili skúškou a za absolvovanie výučby si prebrali aj certifikát dekana FBP. Veľkým prínosom pre študentov bola návšteva Výskumného centra AgroBioTech na SPU, ako aj Slovenskej poľnohospodárskej knižnice, kde sa oboznámili so všetkými službami, ktoré SlPK poskytuje, ako aj s možnosťami vyhľadávania v databázach.

                                     Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť

V zmysle tejto všeobecne platnej myšlienky tadžickí študenti absolvovali exkurzie do vybraných podnikov. V Dvoroch nad Žitavou 19. marca navštívili VVD - Vinohradnícko vinárske družstvo, podnik s dlhoročnou tradíciou a rokmi budovaným menom. Predseda družstva Jozef Tóth ich oboznámil s výrobou, ktorá je zameraná hlavne na kvalitné odrodové vína a odrodové vína s prívlastkom. Študenti sa zaujímali najmä o technológiu spracovania hrozna a výrobu delikátneho vína. Nadchli sa Cestou na Viničný vrch, ako miestni nazývajú polohu družstva, ktorá je z jednej strany lemovaná ovocným sadom a z druhej bohatou výsadbou viniča - 145 hektárov rodiacich vinohradov, tiež zrekonštruovanou vínnou pivnicou, v ktorej každý rok dozrievajú nové vína, zaujímali sa o históriu, súčasnosť, ale aj budúcnosť pivničného hospodárstva. Ďalšou zastávkou bol Gazdovský dvor v Branove, ktorý je súčasťou Združenia agropodnikateľov, družstvo, Dvory nad Žitavou, ktoré ročne investuje do najmodernejšej techniky a technológií, vďaka čomu dosahuje nielen vysokú produktivitu práce, ale aj nadpriemerné produkčno-kvalitatívne parametre v odvetviach prvovýroby. Študenti sa oboznámili s výrobnou činnosťou gazdovského dvora, ktorú tvorí  najmä živočíšna výroba - chov oviec mliekového typu, kôz, zajacov, hydiny a koní. Zároveň mali možnosť ochutnať výrobky z dielne družstva. p1190641-r304_res.jpg

p1190692-r232_res.jpg

Na Gazdovskom dvore v Branove

mirka-tadzici-r384_res.jpg

p1190628-r980_res.jpg

Vo Vinohradnícko-vinárskom družstve

Ďalšiu exkurziu absolvovali 23. marca do jedného z najstarších pivovarov na Slovensku – Pivovaru Steiger vo Vyhniach, kde sa podrobne zaujímali o výrobou piva od výberu jednotlivých surovín až po konečný predaj tohto zlatého moku. Tiež si so záujmom vypočuli históriu pivovaru a starú banskú legendu. Na záver mohli zhodnotiť chuť produktu a ochutnať kvalitné slovenské nealkoholické pivo.                                                     

  p1190723-r564_res.jpg  V pivovare Steiger vo Vyhniach

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 467
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 330
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 905
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 806
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 562
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 426
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 134
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historicky sa viac otváralo severu. Dodnes nesie jeho vizuálnu i mentálnu stopu.


INZERCIA 18. apr

Polyfunkčný dom na Južnej triede prinesie Košičanom aj malé námestie a moderný mestský priestor.


17. apr
Ilustračný obrázok výnimočných priestorov z Nivy Tower

Bratislava, marec 2025 - EQUILIBRIO sa etablovalo ako stabilný a hodnotovo ukotvený partner na realitnom trhu.


17. apr

Populárna doručovacia služba Wolt ocenila najúspešnejšie reštaurácie a obchody.


INZERCIA 17. apr
SkryťZatvoriť reklamu