Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre absolvovalo od 15. marca do 1. apríla výučbu 15 tadžických študentov.
Výučba prebiehala v rámci novospracovaného magisterského programu kvalita a bezpečnosť potravín v rámci TEMPUS projektu Modernizácie vysokoškolského vzdelania v oblasti kvality a bezpečnosti potravín v Tadžikistane. Do projektu je okrem troch tadžických univerzít - Tadžická poľnohospodárska univerzita, Technologická univerzita a Avicenna lekárska univerzita, zapojená Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Lotyšská poľnohospodárska univerzita v Jelgave a Litovská univerzita zdravotných vied. SPU realizuje projektovú spoluprácu prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva a zastrešuje ju prodekanka pre zahraničné vzťahy prof. Miroslava Kačániová.
Študenti z rôznych kútov Tadžikistanu, ktorých sprevádzali pedagógovia – Shuhratjon Nazarov a Soleh Sharipov, absolvovali prednášky v rámci predmetu environmentálna hygiena a akademické písanie. Oba predmety úspešne ukončili skúškou a za absolvovanie výučby si prebrali aj certifikát dekana FBP. Veľkým prínosom pre študentov bola návšteva Výskumného centra AgroBioTech na SPU, ako aj Slovenskej poľnohospodárskej knižnice, kde sa oboznámili so všetkými službami, ktoré SlPK poskytuje, ako aj s možnosťami vyhľadávania v databázach.
Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť
V zmysle tejto všeobecne platnej myšlienky tadžickí študenti absolvovali exkurzie do vybraných podnikov. V Dvoroch nad Žitavou 19. marca navštívili VVD - Vinohradnícko vinárske družstvo, podnik s dlhoročnou tradíciou a rokmi budovaným menom. Predseda družstva Jozef Tóth ich oboznámil s výrobou, ktorá je zameraná hlavne na kvalitné odrodové vína a odrodové vína s prívlastkom. Študenti sa zaujímali najmä o technológiu spracovania hrozna a výrobu delikátneho vína. Nadchli sa Cestou na Viničný vrch, ako miestni nazývajú polohu družstva, ktorá je z jednej strany lemovaná ovocným sadom a z druhej bohatou výsadbou viniča - 145 hektárov rodiacich vinohradov, tiež zrekonštruovanou vínnou pivnicou, v ktorej každý rok dozrievajú nové vína, zaujímali sa o históriu, súčasnosť, ale aj budúcnosť pivničného hospodárstva. Ďalšou zastávkou bol Gazdovský dvor v Branove, ktorý je súčasťou Združenia agropodnikateľov, družstvo, Dvory nad Žitavou, ktoré ročne investuje do najmodernejšej techniky a technológií, vďaka čomu dosahuje nielen vysokú produktivitu práce, ale aj nadpriemerné produkčno-kvalitatívne parametre v odvetviach prvovýroby. Študenti sa oboznámili s výrobnou činnosťou gazdovského dvora, ktorú tvorí najmä živočíšna výroba - chov oviec mliekového typu, kôz, zajacov, hydiny a koní. Zároveň mali možnosť ochutnať výrobky z dielne družstva.
Na Gazdovskom dvore v Branove
Vo Vinohradnícko-vinárskom družstve
Ďalšiu exkurziu absolvovali 23. marca do jedného z najstarších pivovarov na Slovensku – Pivovaru Steiger vo Vyhniach, kde sa podrobne zaujímali o výrobou piva od výberu jednotlivých surovín až po konečný predaj tohto zlatého moku. Tiež si so záujmom vypočuli históriu pivovaru a starú banskú legendu. Na záver mohli zhodnotiť chuť produktu a ochutnať kvalitné slovenské nealkoholické pivo.
V pivovare Steiger vo Vyhniach