SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Na SPU predstavili nové odborné publikácie o mlieku

Nové odborné publikácie o mlieku majú ambíciu vniesť svetlo do uvedenej problematiky.

Nové odborné publikácie o mlieku majú ambíciu vniesť  svetlo do uvedenej problematiky.

Nové odborné publikácie - Mlieko vo výžive ľudí  a Mlieko a mliečne výrobky predstavili  autori – Ján Keresteš a prof. Jozef Golian 19. apríla na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, kde ich prijal rektor prof. Peter Bielik.

 „Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, najmä kyslomliečnych výrobkov a  syrov, je spájaná so životnou úrovňou obyvateľstva, kvôli ich vplyvu na zdravotnú kondíciu človeka. Za posledných 25 rokov sa zdravotný stav populácie zhoršuje, až 51 % ľudí zomiera na kardiovaskulárne choroby, takmer 24 % na rakovinu. Predpokladá sa, že v roku 2035 bude mať rakovinu hrubého čreva až 54 % obyvateľstva. má Rozhodujúci vplyv na podiele novodobých chorôb ako sú alergie, najmä alergie na potraviny, má vysoká spotreba denaturovaných potravín. Ide o syndrómy výživovej politiky, prejavujúce sa v neustálom zvyšovaní hypertenzie, osteoporózy, obezity, diabetes mellitus 2. typu. Prevencia prostredníctvom konzumácie zdravých potravín je však osemkrát lacnejšia ako liečenie. Treba začať od potravín, respektíve od pôdy,“ povedal J. Keresteš.

Mlieko sa nedá ničím nahradiť. „V mlieku a mliečnych výrobkoch sú mastné kyseliny, ktoré v zažívacom trakte podporujú činnosť mikroorganizmov. Tie blahodarne pôsobia predovšetkým v hrubom čreve. Najlepšia mliečna výživa je tepelne neošetrené mlieko a fermentované výrobky, ako sú jogurty, tvarohy a syry.“ Autor zdôraznil, že výroba mlieka je priamo spätá s využitím lúk a pasienkov. Z hľadiska výživy najlepšie mlieka sú produkované z pastevného obdobia dobytka na lúkach a pasienkoch. „Dnešná vysoká mliečna úžitkovosť 10 až 12-tisíc litrov na dojnicu a rok mení celý spôsob výživy dobytka, a tým aj využiteľnosť mlieka na výrobu syrov s neustálym úbytkom hlavne mikroelementov, ale aj mnohých bioaktívnych látok. V úvahách o ďalšom napredovaní spotreby mlieka a mliečnych výrobkov sa treba zamerať na technologické, chovateľské, plemenárske a veterinárne zmeny.“

 „Je veľmi dôležité, aby sme nežili v klame, z marketingovej preferencie, často z nepodložených faktov. Nové odborné publikácie vnesú svetlo do uvedenej problematiky,“ zdôraznil význam oboch  kníh a ich prínos pre vzdelávanie a popularizáciu uvedenej tematiky rektor SPU Peter Bielik.

dsc0500-r419_res.jpg

Nová odborná publikácia o mlieku je dielom J. Goliana, J. Šnirca a kolektíva autorov. 

Nové knihy sa venujú viacerým témam, medzi nimi histórii mliekarského priemyslu, trhu s mliekom, spotrebe potravín v SR, histórii chovu dobytka, kôz a oviec na Slovensku, chovateľským podmienkam a ich vplyvu na kvalitu mlieka, produkcii a nutričnej hodnote mledziva a materského mlieka, významu vody ako základu života, základnému ošetreniu mlieka, mikrobiológii, probiotikam vo vzťahu k liečbe potravinových alergií, bioaktívnym látkam, legislatívnym a hygienickým požiadavkám na spracovanie mlieka, technologickým postupom výroby mliečnych produktov, histórii vzniku teórie modernej výživy či návrhu opatrení na rozvoj vidieka do roku 2020.

dsc0607-r309_res.jpg

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 488
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 331
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 909
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 807
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 564
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 432
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 126
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historicky sa viac otváralo severu. Dodnes nesie jeho vizuálnu i mentálnu stopu.


INZERCIA 18. apr

Polyfunkčný dom na Južnej triede prinesie Košičanom aj malé námestie a moderný mestský priestor.


17. apr
Ilustračný obrázok výnimočných priestorov z Nivy Tower

Bratislava, marec 2025 - EQUILIBRIO sa etablovalo ako stabilný a hodnotovo ukotvený partner na realitnom trhu.


17. apr

Populárna doručovacia služba Wolt ocenila najúspešnejšie reštaurácie a obchody.


INZERCIA 17. apr
SkryťZatvoriť reklamu