Štvrtok, 25. apríl , 2019

Na SPU predstavili nové odborné publikácie o mlieku

Nové odborné publikácie o mlieku majú ambíciu vniesť svetlo do uvedenej problematiky.

Nové odborné publikácie o mlieku majú ambíciu vniesť  svetlo do uvedenej problematiky.

Nové odborné publikácie - Mlieko vo výžive ľudí  a Mlieko a mliečne výrobky predstavili  autori – Ján Keresteš a prof. Jozef Golian 19. apríla na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, kde ich prijal rektor prof. Peter Bielik.

„Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, najmä kyslomliečnych výrobkov a  syrov, je spájaná so životnou úrovňou obyvateľstva, kvôli ich vplyvu na zdravotnú kondíciu človeka. Za posledných 25 rokov sa zdravotný stav populácie zhoršuje, až 51 % ľudí zomiera na kardiovaskulárne choroby, takmer 24 % na rakovinu. Predpokladá sa, že v roku 2035 bude mať rakovinu hrubého čreva až 54 % obyvateľstva. má Rozhodujúci vplyv na podiele novodobých chorôb ako sú alergie, najmä alergie na potraviny, má vysoká spotreba denaturovaných potravín. Ide o syndrómy výživovej politiky, prejavujúce sa v neustálom zvyšovaní hypertenzie, osteoporózy, obezity, diabetes mellitus 2. typu. Prevencia prostredníctvom konzumácie zdravých potravín je však osemkrát lacnejšia ako liečenie. Treba začať od potravín, respektíve od pôdy,“ povedal J. Keresteš.

Mlieko sa nedá ničím nahradiť. „V mlieku a mliečnych výrobkoch sú mastné kyseliny, ktoré v zažívacom trakte podporujú činnosť mikroorganizmov. Tie blahodarne pôsobia predovšetkým v hrubom čreve. Najlepšia mliečna výživa je tepelne neošetrené mlieko a fermentované výrobky, ako sú jogurty, tvarohy a syry.“ Autor zdôraznil, že výroba mlieka je priamo spätá s využitím lúk a pasienkov. Z hľadiska výživy najlepšie mlieka sú produkované z pastevného obdobia dobytka na lúkach a pasienkoch. „Dnešná vysoká mliečna úžitkovosť 10 až 12-tisíc litrov na dojnicu a rok mení celý spôsob výživy dobytka, a tým aj využiteľnosť mlieka na výrobu syrov s neustálym úbytkom hlavne mikroelementov, ale aj mnohých bioaktívnych látok. V úvahách o ďalšom napredovaní spotreby mlieka a mliečnych výrobkov sa treba zamerať na technologické, chovateľské, plemenárske a veterinárne zmeny.“

„Je veľmi dôležité, aby sme nežili v klame, z marketingovej preferencie, často z nepodložených faktov. Nové odborné publikácie vnesú svetlo do uvedenej problematiky,“ zdôraznil význam oboch  kníh a ich prínos pre vzdelávanie a popularizáciu uvedenej tematiky rektor SPU Peter Bielik.

dsc0500-r419_res.jpg

Nová odborná publikácia o mlieku je dielom J. Goliana, J. Šnirca a kolektíva autorov.

Nové knihy sa venujú viacerým témam, medzi nimi histórii mliekarského priemyslu, trhu s mliekom, spotrebe potravín v SR, histórii chovu dobytka, kôz a oviec na Slovensku, chovateľským podmienkam a ich vplyvu na kvalitu mlieka, produkcii a nutričnej hodnote mledziva a materského mlieka, významu vody ako základu života, základnému ošetreniu mlieka, mikrobiológii, probiotikam vo vzťahu k liečbe potravinových alergií, bioaktívnym látkam, legislatívnym a hygienickým požiadavkám na spracovanie mlieka, technologickým postupom výroby mliečnych produktov, histórii vzniku teórie modernej výživy či návrhu opatrení na rozvoj vidieka do roku 2020.

dsc0607-r309_res.jpg

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.