Slováci investujú do nehnuteľností na chorvátskom ostrove Ugljan

Na ostrove Ugljan zainvestoval známy slovenský developer SITNO HOLDING Real Estate bývalého ministra Ľ. Černáka do projektu pätnástich prímorských víl na súkromnej pláži. Tie teraz ponúka na predaj.

Len pred pár týždňami obehla médiami správa, že veľká slovenská investičná skupina kúpila turistický rezort na chorvátskom ostrove Ugljan. Na ostrove, ktorý sa hrdí prívlastkom „zelený“,  však nie sú prvými slovenskými investormi. Známy slovenský developer SITNO HOLDING Real Estate bývalého ministra Ľudovíta Černáka tu zainvestoval do projektu pätnástich prímorských víl na súkromnej pláži. Tie teraz ponúka na predaj.

vily guduče

Developerské aktivity skupiny Sitno sa na Slovensku spájajú predovšetkým s projektom Jantár Jarovce, za ktorý od magazínu C.I.J Journal získala cenu najlepší rezidenčný projekt roka 2011, plánovanou prestavbou hotela Danube na nábreží Dunaja a aktuálne predovšetkým s projektom Nobelova. Ten stavia v bratislavskom Novom Meste a v súčasnosti ide o jeden z najlepšie sa predávajúcich rezidenčných projektov na trhu. Len málokto však  vie, že skupina je investorom výnimočného projektu Vily GUDUČE v chorvátskej dedinke Ugljan na brehu rovnomenného ostrova. Cesta z Bratislavy tam trvá 7,5 hodiny vrátane prepravy trajektom, ktorý z mesta Zadar premáva 18-krát denne.

Prví vlastníci zo Slovenska
Z pätnástich moderne zariadených víl postavených v klasickom dalmátskom štýle má dnes už päť svojich nových vlastníkov. „Pôvodne sme vily plánovali ponúknuť medzinárodnej klientele, prvých päť však pomerne rýchlo našlo svojich majiteľov na Slovensku. Predsa len, chorvátske more bolo vždy slovenské J. Aj preto sme sa rozhodli, že sa zatiaľ budeme sústrediť na slovenských záujemcov,“ uviedol Ľudovít Černák mladší, predseda predstavenstva SITNO HOLDING Real Estate.

vily guduče
Vily, ktorých ceny začínajú na úrovni 280 tisíc eur sa nachádzajú priamo na súkromnej pláži prístupnej výhradne obyvateľom Vily GUDUČE. Vily majú výhľad na more, záhradu plnú zelene s vlastným bazénom, terasu, altánok na grilovanie i pivnicu. Areál má svojho správcu, ktorý sa stará nielen o exteriérové činnosti ako kosenie trávnika či čistenie bazéna, ale aj o upratovanie vo vnútri. Všetky vily sú kompletne zariadené a tak ich majitelia nebudú mať žiadne starosti.

Na oddych aj investíciu
SITNO má zaujímavú ponuku aj pre záujemcov, ktorí vilu chápu nielen ako miesto pre vlastný relax, ale aj ako zdroj príjmov a v čase, keď ju nebudú využívať, by mali záujem o jej prenájom. „Vlastníkovi vieme zabezpečiť celý servis súvisiaci s ďalším prenájmom vrátane manažmentu rezervácií, zásobovania, upratovania či výmeny a čistenia posteľnej bielizne,“ hovorí Černák. Možnosť prenájmu pritom podľa neho vôbec nie je nezaujímavá. „Takáto vila je v sezóne schopná bez problémov vygenerovať dva a pol tisíca eur týždenne.“ Vďaka unikátnej a privátnej lokalite nebude o potenciálnych záujemcov určite núdza.

Vnútrozemská voda šetrí náklady
Významnou položkou je pri nehnuteľnostiach nachádzajúcich sa na chorvátskych ostrovoch sladká voda. Keďže ostrovy vlastnou vodou spravidla nedisponujú, je potrebné ju tam dodávať z pevniny. Ostrov Ugljan má v tomto však veľkú výhodu – ako jeden z troch chorvátskych ostrovov má vlastnú vnútrozemskú vodu, čo významne znižuje náklady na prevádzku nehnuteľností. Pred niekoľkými rokmi bola zásoba sladkej vody doplnená vybudovaním podmorského potrubia, ktoré privádza vodu z pevniny. Výskyt pitnej vody na ostrove má aj ďalší efekt – hojnú vegetáciu. Celý ostrov je doslova pokrytý kríkmi, borovicami, olivovníkmi, figovníkmi , viničom a ďalším stredomorským rastlinstvom. Vďaka tomu získal aj svoj prívlastok  „zelený“. Vegetácii sa darí natoľko, že zelenina sa tu pestuje počas celého roka.

More, turistika  aj poľovačka
Ugljan  s rozlohou 52 km2 patrí k väčším chorvátskym ostrovom. Dĺžka pobrežia dosahuje 74 km a zatiaľ čo na severovýchodnej časti ostrova sa nachádzajú mnohé rybárske a turistické dedinky, opačná časť je takmer neobývaná s množstvom malých zálivov, ostrovčekov a bohatým podmorským životom ideálnym na potápanie a rekreačný rybolov.

vily guduče

Povrch ostrova je mierne zvlnený a ponúka široké možnosti pre turistiku a cykloturistiku - nájdete na ňom  vyše 80 kilometrov cyklotrás rôznych stupňov náročnosti. Obľube sa teší i lovecká turistika. Počas loveckej sezóny trvajúcej od októbra do konca januára je povolené loviť bažanty, zajace, holuby a prepelice.

vily guduče
Vlastníci člnov a jácht môžu využiť novovybudovaný prístav Sutomišćica, ktorý je najmladším prístavom Zadarskej župy a ponúka bezpečné kotvenie aj väčším lodiam. Od Víl Guduče je vzdialený len niekoľko minút cesty autom. Menšie lode však môžu kotviť aj v prístave vzdialom len 200 metrov.

Predaj zabezpečuje HERRYS

Výhradným predajcom projektu Vily GUDUČE je realitná spoločnosť HERRYS. Tá záujemcom zabezpečí komplexný servis vrátane prepisu nehnuteľnosti v Chorvátsku.

video vily guduče

S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku

S kartu Mastercard World od VÚB Banky nezačnete dovolenku na preplnenom letisku, ale v pohodlí letiskových VIP salónikov.

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.