Štvrtok, 25. apríl , 2019

Bezpečnostné dvere sa stávajú pre Bratislavčanov štandardom

Bratislavčania by si mali dávať pozor na vlámania najmä počas letných mesiacov

Bratislavčania by si mali dávať pozor na vlámania najmä počas letných mesiacov, nebezpečné sú aj informácie zverejňované na sociálnych sieťach.

BRATISLAVA 21. septembra - Bezpečnostné dvere sa stávajú pre Bratislavčanov už štandardom. Ľudia, ktorí si dnes kupujú byt, rozmýšľajú najprv o tom, ako si ho ochrániť. Až neskôr rozmýšľajú o vybavení bytu. Konateľ a zakladateľ spoločnosti Adlo Jozef Adame to povedal pri oslave 25. výročia bezpečnostných dverí v Bratislave.

Bratislavčania by si mali dávať pozor na vlámania najmä počas letných mesiacov. Počet vlámaní cez leto rastie. Existuje totiž predpoklad, že ľudia sú vtedy mimo domova. Náchylnosť na vlámanie je vyššia tiež v tichších lokalitách a v oblastiach menšieho pohybu ľudí. Vyššiu bezpečnostnú triedu dverí by teda mali zvoliť napríklad ľudia na vrchných podlažiach bytových domov.
Adame hovorí, že stále platia klasické príklady, ako ochrániť svoj domov. Počas dovolenky by teda mali ľudia požiadať napríklad svojho suseda, aby im vyberal listy z poštovej schránky. V súčasnosti však evidujú najmä nárast zlodejov, ktorí sa orientujú na sociálne siete. Zlodeji si dnes cez informácie zverejnené na sociálnych sieťach totiž dokážu jednoducho vyhľadať, kto je kedy na dovolenke a teda mimo domova.

Zakladateľ spoločnosti Adlo hovorí, že vývoj bezpečnosti dverí zásadne napreduje. Dnes pritom na trhu existujú rôzne bezpečnostné triedy dverí. Bezpečnostná trieda pritom hovorí, akému ťažkému náradiu sú dvere schopné odolávať a aký čas by páchateľ musel dvere prekonávať. Ako vstupné dvere do bytov odporúča minimálne tretiu bezpečnostnú triedu, pri ktorej sa dvere uzamykajú aj do podlahy. "Dvere v tretej bezpečnostnej triede odolávajú všetkým bežným náradiam, ktoré v súčasnosti zlodeji využívajú," hovorí Adame. Najnovšie technológie podľa neho dokážu navyše sledovať aj priestor pred dverami. Ak sa niekto zdržiava pred dverami, dvere s technológiou po niekoľkých sekundách dávajú signál majiteľovi domu. Majiteľ na svojom telefóne následne vidí páchateľa, vie ho identifikovať a vie s ním dokonca komunikovať.

Ľudia by však mali dávať väčší pozor pri výbere dverí. "Reálna situácia je, že legislatíva umožňuje predávať výrobok s označením "bezpečnostné" bez toho, aby to akákoľvek skúšobňa posúdila. Na trhu sú veľmi cenovo zaujímavé ponuky dverí, ktoré zvonku laik nerozozná. Všetky istiace body totiž vyzerajú hrubé a lesklé, no dvere vo vnútri neobsahujú to, čo by mali obsahovať," hovorí Adame s tým, že ľudia by sa nemali rozhodovať podľa ceny, ale obrátiť by sa mali na niektorú z renomovaných spoločností a dvere by mali vyberať v kamenných predajniach.

Odborníčka na bezpečné bývanie Dominika Ondruchová z Prahy hovorí, že ľudia v súčasnosti viac uvažujú o bezpečnosti a chcú lepšie zabezpečiť rodinu. Upozorňuje však zároveň, že bezpečnostné dvere spĺňajú funkciu až po ich zamknutí. Ak nie sú zamknuté, správajú sa ako obyčajné dvere.

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.