Sobota, 20. apríl , 2019

Strach z HIV a AIDS je tu stále

HIV stigma, ktorá sa nesie s každým pacientom s diagnostikovaným vírusom Nedostatočnosti ľudskej imunity

HIV stigma, ktorá sa nesie s každým pacientom s diagnostikovaným vírusom Nedostatočnosti ľudskej imunity, ktorý je pôvodcom ochorenia AIDS, má za následok vylúčenie jedincov zo spoločnosti, a preto svoje ochorenie taja do poslednej chvíle.

Vyplýva  to najmä zo strachu z infekcie, ktorý majú na svedomí najmä nepresné informácie  o tom, ako sa HIV prenáša. Okrem toho, predsudky v spoločnosti vyplývajú aj zo zaužívaných spôsobov vnímania AIDS ako „choroby homosexuálov“. Ako ďalšie faktory sa uvádzajú obavy okolia z toho, že ide o vysoko nákazlivé ochorenie, o život ohrozujúci stav súvisiaci so smrťou, ktorý súvisí s nezodpovedným spôsobom správania, ako je užívanie si, prostitúcia či nevera. Medzi najčastejšie problémy, ktoré lekári pociťujú vo vzťahu k pacientom infikovaným HIV, patrí podľa infektológa Azzadena Shunnara z Univerzitnej  nemocnice v Bratislave prístup zdravotníckeho personálu, ochota iných lekárov vyšetriť  týchto pacientov napríklad v súvislosti s tehotenstvom, ošetrením zubov, biopsiou, odobratím  hnisu, kostnej drene či endoskopiským vyšetrením a pod. Býva s tým spojený aj nedostatok finančných prostriedkov, ako aj  nedisciplinovanosť niektorých pacientov.

Čo všetko zaujíma a čoho sa najviac obávajú pacienti, ktorí sa infikovali HIV? Majú strach aj z diskriminácie?

Najčastejšími otázkami, ktoré kladú pacienti, po zistení svojho stavu lekárovi, sú tie, ktoré sa  týkajú predpokladanej dĺžky života, kedy je potrebné začať s liečbou, či im lieky dokážu ublížiť viac ako samotné ochorenie, ako často bude treba chodiť na odbery, ako to bude s informovaním  ich zamestnávateľa o ich zdravotnom stave a so zachovaním diskrétnosti a či je vôbec nádej, že by mohli mať v budúcnosti zdravé deti. Lekári nemôžu vždy reagovať jednoznačne, ale dozaista nejedného pacienta prekvapí odpoveď, že táto choroba je celkovo oveľa miernejšia ako  ukrovka,

pričom odbery krvi sa robia raz za pol roka a tabletku treba užívať raz denne. A žiť s touto chorobou sa dá aj päťdesiat rokov. Po diagnostikovaní ochorenia sa pacienti zvyknú najviac obávať diskriminácie, a to hneď vo viacerých oblastiach. Okrem práce aj na úradoch, v  zdravotníctve, komunite, rodine, školstve, pri cestovaní. Z tohto dôvodu je najdôležitejšia pomoc pre ľudí, ktorých HIV/AIDS postihne a podporovať nadácie, ktoré pomáhajú týmto pacientom. Rovnako tak je dôležité rozvíjať edukačné programy zamerané na sexuálnu výchovu  predchádzanie nákaze a ľudské práva pacientov.

MUDr. Azzaden Shunnar, infektológ Univerzitnej nemocnice v Bratislave

Načítavám video...

Poradňa vznikla  s podporou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o., divízia Janssen.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.