Piatok, 19. apríl , 2019

Michatek rozhýbal svojich zamestnancov

Osem hodín sedenia za počítačom či státia za strojným zariadením denne - realita ľudí pracujúcich (nielen) vo výrobných závodoch. Poznáte to: stres, dlhodobé sedenie či státie v predklone, stuhnutá šija, bolesti chrbtice, krížov a všetkých možných svalových či kĺbových partií. „Áno, viem!“ poviete si, „chcelo by to konečne si zacvičiť.“ Lenže kedy? Po práci utekáte po deti, nakúpiť a rýchlo domov navariť, upratať a konečne si trochu oddýchnuť pri televízii na gauči. Vonku je už tma, možno aj prší, a do fitnescentra by Vás teraz z domácej pohody už nikto nevytiahol.

foto-fitness-1-r585_res.jpg

V médiách ste už viackrát zachytili, že moderné firmy zavádzajú fitnescentrá priamo na pracovisku. Dobrá správa!Toto je realitou už aj na východnom Slovensku. Spoločnosť MICHATEK, k.s. sídliaca v Michalovciach nielenže takéto fitnescentrum pre svojich zamestnancov už prevádzkuje, ale navyše v spolupráci s trénerom Michalom Lakatošom zorganizovala sériu fitness workshopov pohybovej prípravy. Popri pravidelnom cvičení a masážach na pracovisku si tak prišli na svoje i začiatočníci, ktorí doteraz len uvažovali, že by konečne začali cvičiť.

foto-fitness-2-r302_res.jpg

Prvé stretnutie bolo teoretické. Účastníci kurzu sa dozvedeliviac o zdravej výžive či výživových doplnkoch, a povedali si, ako by mali optimálne postupovať, keď ešte len začínajú pravidelne cvičiť či posilňovať. V praktickej časti začal Michal účastníkov "rozhýbavať" tzv. resetmi, t.j. cvikmi zameranými na obnovu mobility tela, ktorú najmä ľudia pracujúci v administratíve strácajú dlhodobým sedením. Následne pokračovali nácvikom základných pohybových vzorov ako sú bedrový ohyb či drep a vysvetlili si aj ich praktické využitie v bežnom živote a ich úlohu pri prevencii zranení. Naučili sa teda ako správne zodvihnúť bremeno, či manipulovať s ním, ale aj to, ktorými cvikmi začať pracovať na tom najpodstatnejšom – na sile. Na tréningoch postupne precvičovali a vylaďovali techniku týchto cvikov tak, aby si pri ich zaradení do tréningu neublížili, ale naopak stali sa efektívnym nástrojom pre zlepšenie stavu ichpohybového aparátu, poznačeného dlhodobým sedením a pre celkové posilnenie tela. V rámci tejto pohybovej prípravy boli vyzbrojení užitočnými základmi pre začatie aktívnej športovej činnosti či posilňovania.

mtimg0014lr-r298_res.jpg

Aby sme však neboli príliš všeobecní, nechajme účastníkov kurzu zhodnotiť, ako boli s tréningami spokojní a čo to dalo im osobne:

Mikuláš: „Celý nápad hodnotím veľmi kladne. Výborné tréningy, ktoré človeku ukážu ako na tom je a akým smerom sa uberať, ak človeku jeho zdravie nie je ľahostajné. Jednotlivé cviky umožňujú zlepšiťcelkovú prácu tela ako aj dosiahnuť progres pri cvičení s váhami.Prístup trénera bol taktiež vynikajúci.“

Erik: „Je to ako sa učiť sa abecedu, 99% ľudí to robí presne naopak, najskôr píše (cvičí) a potom sa učí abecedu (správne cvičiť)“.

Martin: „Je to posilňovanie, aké ľudia nepoznajú.Má to byť náprava celého tela a zlých pohybových návykov“.

mtimg0015lr-r866_res.jpg

Lucia: „Idea pripraviť telo na pohyb je veľmi dômyselná. Veľa pohybov vykonávame nesprávne, čím si pri cvičení so záťažou alebonapríklad behaním môžeme ublížiť. Ďakujem Michalovi, že nám to pripomenul a že nám ukázal, ako posilniť kmeňové svalstvo cvičením s vlastnou váhou, získať tak lepšiu stabilitu a tiež lepšiu mobilitu kĺbov. Tréningy vo mne prebudili túžbu vrátiť sa k pravidelnému cvičeniu.Michal je skúsený a znalý problematiky, teoretické i praktické poznatky podáva jasne a zrozumiteľne.“

mtimgl1026lr-r534_res.jpg

Gabika: „ Cvičenie s osobným trénerom sa mi veľmi páčilo. Cieľom tejto prípravy bolo naučiť sa rozhýbať telo pred samotným cvičením (resety) a získať správne pohybové návyky, ktoré mi, ako už teraz viem, chýbali. Tiež nám ukázal jednoduché, ale účinné cviky ako si spevniť celé telo. Prístup školiteľa bol vysoko profesionálny, odborný a ľudský.“

Zuzana: „Na Mišovi sa mi páčilo to, že nám na rozdiel od skupinových tréningov, kde sa technika cvikov učí zrýchlene (alebo aj vôbec), dopodrobna vysvetlil techniku, dôsledky nesprávneho cvičenia resp. necvičenia vôbec, a najmä to, že mu išlo o to, aby sme si všetky cviky naozaj osvojili a používali aj ,,v reálnom živote“. Po workshopoch mám iný pohľad na cvičenie. Už si nemyslím, že sa človek musí hodiny trápiť vofitku, aby precvičil celé telo.“

mtimgl1031lr-r614_res.jpg

MICHATEK,k.s. je nemecká strojárenská výrobná spoločnosť, vytvárajúca v „srdci Zemplína“ aktuálne viac než 270 pracovných miest. Výroba kuchynských spotrebičov a ich častí prevažne na export v spoločnosti neustále narastá a preto plánuje v blízkej budúcnosti výstavbu a otvorenie svojejuž tretej výrobnej haly. V rámci sociálnej starostlivosti chce Michatekpodporou cvičenia prispieť k trvalému zdraviu svojich zamestnancov a zároveň inšpirovaťostatných zamestnávateľov v okolí k podpore zdravého životného štýlu na pracoviskách.

Autor: ls

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.