INZERCIA

5 najlepších prírodných liekov na prechladnutie

Vykašlite sa túto zimu na doplnky z lekárne a spoľahnite sa namiesto nich na pomoc z prírody.


zazvor-r159_res.jpgZázvor
Zázvor je jednotkou v poskytovaní úľavy pri príznakoch nachladnutia. Vďaka jeho protizápalovým a antioxidačným účinkom je jedným z najobľúbenejších prostriedkov, ktoré pri prechladnutí nasadzujeme. Jeho sily môžete využiť hneď na niekoľko spôsobov. Najjednoduchším je urobiť si z neho čaj: zázvor postrúhajte a zalejte ho vriacou vodou. Až čaj vychladne na piteľnú teplotu, pridajte čerstvú citrónovú šťavu a kvalitný med. Ďalšou možnosťou je zázvor odšťavovať - nie samotný, ale spoločne so svojim ďalším obľúbeným ovocím a zeleninou. Taká šťava z jabĺk, mrkvy a zázvoru je super jednoduchým a chutným spôsobom, ako sa brániť pred prechladnutím, alebo ňou môžete zmierňovať príznaky. Akurát to s tým zázvorom moc neprežeňte, na jeden pohár stačí odsťaviť maximálne 2 cm koreňa.

kurkuma-r846_res.jpgKurkuma
Kurkuma má podobné účinky ako zázvor, akurát má o niečo zemitejšiu chuť. Obsahuje esenciálne oleje, ktoré zmierňujú opuch v hrdle a sú skvelé aj na očistu tráviaceho systému. Trochu mletej kurkumy si môžete zamiešať do rastlinného mlieka (môžete aj do kravského, ale to nie je pri prechladnutí príliš vhodné). Napríklad v kokosovom chutí úžasne. Mlieko s mletou kurkumou priveďte do varu a povarte asi 10 minút. Tiež môžete odsťaviť kúsok čerstvého koreňa a jednu čajovú lyžičku šťavy opäť vmiešať do pohára mlieka. Poslednou možnosťou je ho odšťavovať ako doplnok spoločne s ďalším ovocím a zeleninou. Rovnako ako zázvor chutí najlepšie s jablčnou šťavou, alebo so šťavou z koreňovej zeleniny.

baza-r979_res.jpgBaza
Bazový sirup je rokmi preverený spôsob, ako sa brániť prechladnutiu, alebo zbrzdiť jeho vývoj. Izraelskí výskumníci zistili, že aktívne látky v baze dokážu neutralizovať enzýmy, ktoré potrebujú vírusy k úspešnému napadnutie buniek v krku a nose. Plody bazy čiernej dozrievajú od júla do septembra - určite na ne budúce leto nezabudnite, nejaké si nazbierajte a uvarte si z nich sirup na zimu. Pokiaľ do neho po vychladnutí pridáte med, škoricu a zázvor, získate chutný a veľmi silný prostriedok pre boj s kašľom a prechladnutím. Druhou možnosťou je usušiť nazbieranú bazu v sušičke potravín a sušené plody po celú zimu používať k príprave čerstvej dávky sirupu. Kto nemá natrhané zásoby z leta, sušené plody sa dajú kúpiť aj v zdravých výživách a na internete. Pozor, bazu nejedzte surovú!

echinacie-r729_res.jpgEchinacea
Indiáni používali echinaceu, čiže Echinaceu, po viac ako 400 rokov pre jej schopnosť bojovať s infekciami a zmierňovať príznaky kašľa a prechladnutia. Tento kvet sa navyše ľahko pestuje a bude priamo ozdobou vášho záhonu. Semienka pre predpestovanie sadeníc zasejte v marci. V máji ich presaďte do záhonu, ideálne na nejaké slnečné miesto. Sadeničky sa dajú zaobstarať aj v záhradníctvach. Na konci leta rastliny otrhajte a usušte si ako lístky, tak kvety, a na jeseň a v zime si z nich pripravujte čaj. Môžete si vyrobiť tiež tinktúru. Nasekané lístky a kvety vložte do uzatvárateľnej fľaše s vodkou, a to v pomere 2: 1 v prospech vodky. Vodka musí mať minimálne 40% obsahu alkoholu. Echinaceu nechajte takto naloženú minimálne dva týždne a každý deň fľašu poriadne zatrepte. Potom vyberieme lístky a kvety a hotovú tinktúru skladujte na chladnom a tmavom mieste. Počas chrípkovej sezóny užívajte tri kvapky každé ráno, ideálne nalačno. Kto nemá priestor pre pestovanie echinacei, sušené kvety i lístky sa dajú kúpiť v bylinkárstvo a na internete.


tymian-r697_res.jpgTymián
Tymián obsahuje flavonoidy uvoľňujúce svaly, ktoré vás nútia kašľať. Tiež má antibakteriálne a antimikrobiálne účinky. Vyrobte si z neho sirup, ktorý naozaj funguje a je hotový hneď! Pol hrnčeka medu zmiešajte s dvoma litrami vody a pridajte pár plátkov citróna, ideálne v kvalite bio. Vhoďte hrsť tymiánu a priveďte do varu. Varte tak dlho, kým sa nevyparí polovica vody. Cez cedník zlejte do uzatvárateľnej fľaše (aby ste zbavili sirup vylúhovaných citrónov a tymiánu). Po vychladnutí uložte do chladničky. Pre ešte dokonalejšiu chuť môžete pridať niekoľko kvapiek vanilkového extraktu. Čerstvý tymian môžete kúpiť v predajniach ovocia a zeleniny a niektorých supermarketoch, alebo si ho vypestovať sami. Ak mávate bohatú úrodu tymiánu, že ho ani nestíhate pred zimou spotrebovať, opäť si ho usušte pre neskoršie využitie v zimných mesiacoch.

Viac informácií najdete aj na našej stránke: Eujuicers.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Prihláste sa a vložte PR článok

Najčítanejšie tlačové správy


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá

Šoféri do 25 rokov si trúfajú na stále výkonnejšie, luxusnejšie a viac vybavené vozidlá

Tlačové správy

Ako sa zbaviť chladnej podlahy

Pri zateplení sa často zabúda na úniky tepla do nevykurovanej pivnice či garáže. Ako vyriešiť problém „studeného“ prízemia?

Tlačové správy

V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások

Túto modlitbu odriekame s nádejou v hlase každý rok, ale zakaždým nás predvianočný zhon pohltí a my i naša pleť trpíme. Čo s tým?

Tlačové správy

Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť

Máme pre vás zaujímavé tipy, ako dosiahnuť úsporu na elektrine.