Prečo niektoré suroviny nejde odšťavovať?

Kúpili ste si odšťavovač a rozladil vás, že z jabĺk robí kašu alebo že nezvláda banán? Verte alebo nie, chyba nie je v prístroji.

Kúpili ste si odšťavovač a rozladil vás, že z jabĺk robí kašu alebo že nezvláda banán? Verte alebo nie, chyba nie je na strane prístroja. Príčinu hľadajte vždy vo výbere surovín.

Múčne jablká
jablka-r809_res.jpgNa múčne jablká narazíte hlavne v zime (či už v obchode alebo v pivnici), pretože dlhšiu dobu uskladnené plody majú pochopiteľne nižší obsah vody než čerstvo odtrhnuté. Je jedno, či hodíte múčne jablko do odstredivého, šnekové alebo dvojhriadeľového odšťavovača - takmer vždy získate miesto šťavy pyré, ktoré zahltí sito.

Tipy, ako v zime odšťavovať jablká

●  Odšťavujte len čo najpevnejšie plody, pri plnení odšťavovača neponáhľajte sa a kúsky jablka prekladáme napríklad mrkvou.
●  Vyskúšajte odrodu Granny Smith. Je krehkejšia ako iné odrody, a tak sa dobre odšťavuje aj v zime.
●  Pokiaľ máte odšťavovač Champion Juicer, problém s múčnymi jablkami sa vás vôbec netýka. Tento prístroj si s nimi poradí.

Banán
banan-r861_res.jpgBanán je jednou z mála surovín, ktorú nemožno odsťaviť naozaj nikdy a na ničom. Väčšina banánu odíde otvorom pre drť. Pokiaľ si banánový kokteil napriek tomu nedokážete odoprieť, vezmite si na pomoc mixér - vhoďte do neho banán spoločne so šťavou z ostatných surovín a poriadne rozmixujte.

Niektoré bobuľoviny

maliny-r868_res.jpgJahody, čučoriedky, maliny, čierne ríbezle - to všetko sú suroviny, ktoré obsahujú nižší podiel vody a navyše sú mäkké. V odšťavovači sa preto skôr rozmiaždia a nakoniec upchajú sito. Ako doplnkovú surovinu ich, ale odšťavíte bez problémov!

Ako odšťavovať bobuľoviny?

●  K odšťavovania vyberte čo najčerstvejšie, neprezreté plody.

●  Odšťavujte ich spoločne s inými druhmi ovocia alebo zeleniny, ktoré sa  odšťavujú dobre (pomaranč, jablká, vodný melón) - preto, aby bola chuť čučoriedok alebo malín v kokteili dobre cítiť, často stačí len pár bobuliek. Kúsky surovín vkladajte striedavo a neponáhľajte sa.

●  Pre odšťavovanie bobuľovín je ideálna napríklad Sana Juicer EUJ-808 alebo iný vertikálny šnekový odšťavovač, napriek tomu vzhľadom k menšiemu obsahu vody v bobulovinách neočakávajte nijako ohromujúcu výťažnosť (netýka sa červených a bielych ríbezlí, rakytníka alebo egrešov, ktoré zvláda vertikál výborne).

Rajčiny
rajciny-r452_res.jpg
Ani pri odšťavovaní paradajok nemožno počítať s príliš uspokojivými výsledkami, a to vzhľadom na ich mäkkú a mäsitú konzistenciu. Našťastie to neznamená, že sa budete musieť obľúbené paradajkovej šťavy vzdať. Riešením je odšťavovať len cherry paradajky, ktoré sú pevnejšie a odšťavovač si s nimi poradí podstatne lepšie ako s paradajkami štandardnej veľkosti.

Marhule a Broskyne
broskyna-r940_res.jpg
Marhule a broskyne majú mäsitú a mäkkú konzistenciu už v neprezretom stave, a preto je ťažké ich odsťaviť, zvlášť ak by ste chceli spracovať väčšie množstvo. Šťava z nich je hustá, pripomínajúca skôr pyré. Prezreté plody nemožno odšťavovať už vôbec, po vhodení do plniaceho otvoru dopadnú rovnako ako banán.

Ako odsťaviť marhule a broskyne?

●  Pre odšťavovanie voľte čo najtvrdšie plody (ale zase nie nedozreté).
●  Oboje odšťavujte len v kombinácii s inými surovinami - prerušujte ich napríklad kúskami mrkvy alebo jablka a počítajte s tým, že pravdepodobne nepôjde spracovať viac než pár kúskov.

Prezreté tropické ovocie
kiwi-r326_res.jpg
Ak sa budete snažiť odšťavovať prezretý ananás, mango alebo kiwi, nepochodíte. Tieto suroviny vytvoria napenené pyré, ktoré nakoniec upchá sito. Naopak s čerstvými tvrdými plodmi by ste nemali mať najmenší problém, zvlášť ak vlastníte šnekový odšťavovač.

Kokosová dužina
kokos-r512_res.jpg
Niektorí sa pokúšajú lisovať tiež kokosovú dužinu, bohužiaľ kokosovej šťavy alebo vody sa nedočkajú. Biela mäsa totiž obsahuje hlavne olej.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut