SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Prečo niektoré suroviny nejde odšťavovať?

Kúpili ste si odšťavovač a rozladil vás, že z jabĺk robí kašu alebo že nezvláda banán? Verte alebo nie, chyba nie je v prístroji.

Kúpili ste si odšťavovač a rozladil vás, že z jabĺk robí kašu alebo že nezvláda banán? Verte alebo nie, chyba nie je na strane prístroja. Príčinu hľadajte vždy vo výbere surovín.

Múčne jablká
jablka-r809_res.jpgNa múčne jablká narazíte hlavne v zime (či už v obchode alebo v pivnici), pretože dlhšiu dobu uskladnené plody majú pochopiteľne nižší obsah vody než čerstvo odtrhnuté. Je jedno, či hodíte múčne jablko do odstredivého, šnekové alebo dvojhriadeľového odšťavovača - takmer vždy získate miesto šťavy pyré, ktoré zahltí sito.

Tipy, ako v zime odšťavovať jablká

●  Odšťavujte len čo najpevnejšie plody, pri plnení odšťavovača neponáhľajte sa a kúsky jablka prekladáme napríklad mrkvou.
●  Vyskúšajte odrodu Granny Smith. Je krehkejšia ako iné odrody, a tak sa dobre odšťavuje aj v zime.
●  Pokiaľ máte odšťavovač Champion Juicer, problém s múčnymi jablkami sa vás vôbec netýka. Tento prístroj si s nimi poradí.

Banán
banan-r861_res.jpgBanán je jednou z mála surovín, ktorú nemožno odsťaviť naozaj nikdy a na ničom. Väčšina banánu odíde otvorom pre drť. Pokiaľ si banánový kokteil napriek tomu nedokážete odoprieť, vezmite si na pomoc mixér - vhoďte do neho banán spoločne so šťavou z ostatných surovín a poriadne rozmixujte.

Niektoré bobuľoviny

maliny-r868_res.jpgJahody, čučoriedky, maliny, čierne ríbezle - to všetko sú suroviny, ktoré obsahujú nižší podiel vody a navyše sú mäkké. V odšťavovači sa preto skôr rozmiaždia a nakoniec upchajú sito. Ako doplnkovú surovinu ich, ale odšťavíte bez problémov!

Ako odšťavovať bobuľoviny?


●  K odšťavovania vyberte čo najčerstvejšie, neprezreté plody.

●  Odšťavujte ich spoločne s inými druhmi ovocia alebo zeleniny, ktoré sa  odšťavujú dobre (pomaranč, jablká, vodný melón) - preto, aby bola chuť čučoriedok alebo malín v kokteili dobre cítiť, často stačí len pár bobuliek. Kúsky surovín vkladajte striedavo a neponáhľajte sa.

●  Pre odšťavovanie bobuľovín je ideálna napríklad Sana Juicer EUJ-808 alebo iný vertikálny šnekový odšťavovač, napriek tomu vzhľadom k menšiemu obsahu vody v bobulovinách neočakávajte nijako ohromujúcu výťažnosť (netýka sa červených a bielych ríbezlí, rakytníka alebo egrešov, ktoré zvláda vertikál výborne).

Rajčiny
rajciny-r452_res.jpg
Ani pri odšťavovaní paradajok nemožno počítať s príliš uspokojivými výsledkami, a to vzhľadom na ich mäkkú a mäsitú konzistenciu. Našťastie to neznamená, že sa budete musieť obľúbené paradajkovej šťavy vzdať. Riešením je odšťavovať len cherry paradajky, ktoré sú pevnejšie a odšťavovač si s nimi poradí podstatne lepšie ako s paradajkami štandardnej veľkosti.

Marhule a Broskyne
broskyna-r940_res.jpg
Marhule a broskyne majú mäsitú a mäkkú konzistenciu už v neprezretom stave, a preto je ťažké ich odsťaviť, zvlášť ak by ste chceli spracovať väčšie množstvo. Šťava z nich je hustá, pripomínajúca skôr pyré. Prezreté plody nemožno odšťavovať už vôbec, po vhodení do plniaceho otvoru dopadnú rovnako ako banán.

Ako odsťaviť marhule a broskyne?

●  Pre odšťavovanie voľte čo najtvrdšie plody (ale zase nie nedozreté).
●  Oboje odšťavujte len v kombinácii s inými surovinami - prerušujte ich napríklad kúskami mrkvy alebo jablka a počítajte s tým, že pravdepodobne nepôjde spracovať viac než pár kúskov.

Prezreté tropické ovocie
kiwi-r326_res.jpg
Ak sa budete snažiť odšťavovať prezretý ananás, mango alebo kiwi, nepochodíte. Tieto suroviny vytvoria napenené pyré, ktoré nakoniec upchá sito. Naopak s čerstvými tvrdými plodmi by ste nemali mať najmenší problém, zvlášť ak vlastníte šnekový odšťavovač.

Kokosová dužina
kokos-r512_res.jpg
Niektorí sa pokúšajú lisovať tiež kokosovú dužinu, bohužiaľ kokosovej šťavy alebo vody sa nedočkajú. Biela mäsa totiž obsahuje hlavne olej.


Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 376
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 269
  3. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 554
  4. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 4 422
  5. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 952
  6. Plátené tašky a opakované použitie 3 523
  7. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 428
  8. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 2 080
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Júnový magazín zdravia je už v predaji, noví predplatitelia dostanú darček!


INZERCIA 6. jún

Testovali sme rezorty v letoviskách Kemer, Antalya, Side, Alanya a Belek.


INZERCIA 6. jún

Na akciu prídu aj futbalisti Spartaka.


INZERCIA 6. jún
Klinika ponúka komplexné služby od gynekológie, urológie, psychológie, výživového poradenstva, imunológie až po genetické vyšetrenia.

Umelá inteligencia, genetika, špecialisti na jednom mieste. Pozrite, ako vyzerá.


INZERCIA 5. jún
SkryťZatvoriť reklamu