Univerzita učila tadžických študentov o bezpečnosti potravín

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vzdelávala v oblasti bezpečnosti a kvality potravín tadžických študentov.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vzdelávala v oblasti bezpečnosti a kvality potravín tadžických študentov.

Ochrana zdravia ľudí, zvierat a rastlín v každej fáze procesu výroby potravín je z hľadiska verejného zdravia a hospodárstva jednou z hlavných priorít. „Cieľom politiky krajín v oblasti bezpečnosti potravín je zaistiť, aby občania mali prístup k bezpečným a výživným potravinám vyrobeným zo zdravých rastlín a zvierat, a aby potravinársky priemysel mohol fungovať v čo najlepších podmienkach,“ hovorí prof. Miroslava Kačániová z Katedry mikrobiológie Fakulty biotechnológie  a potravinárstva, ktorá počas troch rokov koordinovala za SPU v Nitre projekt Tempus - Modernizácia vysokoškolského vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality potravín. Okrem SPU v Nitre  boli do neho zapojení európski partneri - Poľnohospodárska univerzita v Jelgave, Lotyšsko a Litovská univerzita zdravotných vied, Kaunas, Litva a ázijskí partneri z Tadžickej poľnohospodárskej univerzity, Technologickej univerzity a Avicenna lekárskej univerzity v Dušanbe, Tadžikistan.

Cieľom projektovej spolupráce bolo vzdelávanie a výskum v oblasti kontroly bezpečnosti a kvality potravín v existujúcich i perspektívnych študijných programoch, vytvorenie magisterského študijného programu zameraného na bezpečnosť, kvalitu a štúdium potravín na Tadžickej poľnohospodárskej univerzite v Dušanbe.

Počas projektu Poľnohospodárska univerzita v Lotyšsku a tadžické univerzity odučili po deväť predmetov, tri predmety vyučovali partneri z Litvy a zo Slovenska. Dvojročné magisterské štúdium absolvovalo 15 študentov zo všetkých troch tadžických univerzít, ktorí počas štúdia absolvovali predmety v Lotyšsku, na Slovensku a v Tadžikistane.

„Takýto typ projektu sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre riešil prvýkrát, v minulosti sa fakulta podieľala na rovnakom type projektov s inými fakultami SPU pri vypracovaní učebníc. V tomto projekte FBP vypracovala tri nové predmety - akademické písanie, environmentálnu hygienu a potravinové biotechnológie,“ informuje prof. M. Kačániová a dodáva, že  fakulta bola veľkým prínosom pre vypracovanie magisterského študijného programu kontrola a bezpečnosť potravín v Tadžikistane, pretože na FBP sa tento program vyučuje už niekoľko rokov, rovnako ako na ostatných európskych univerzitách, zatiaľ čo v Tadžikistane je nový.

Celkovým zhodnotením uvedeného nového študijného programu získajú v Tadžikistane odborníkov, ktorí sa budú podieľať na zaistení bezpečných a zdravých potravín v tejto ázijskej krajine s bohatou kultúrou a históriou. „Stanú sa tým prínosom pre celú spoločnosť,“ hovorí prof. M. Kačániová. Podľa nej prínosom projektu bude aj naštartovanie tradície vzdelávania v oblasti  bezpečnosti a kvality. „Pre mňa ako koordinátorku tohto projektu za SPU v Nitre bude najväčším uznaním, keď sa tento študijný program stane inšpiráciou pre štúdium ďalších mladých ľudí v Tadžikistane, ktorí budú pokračovať v tomto vzdelávaní v nasledujúcom akademickom roku pod vedením vyučujúcich  zo všetkých troch tadžických univerzít,“ uzatvára M. Kačániová.

Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu

Dostávajú vaše deti vreckové? V rámci prieskumu Tatra banky odpovedalo minulý rok na túto otázku viac ako 1800 rodičov.

Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy

Už dnes si môžete kúpiť špeciálne vydanie SME s knihou len za 4,99 €.

3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy

Zateplenie šikmej strechy môže pokaziť aj profesionál, ak nedodržiava niekoľko zásadných pravidiel. Pozrite sa, ktoré to sú.

EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestnú vedeckú hodnosť doctor honoris causa Andreasovi Wörgötterovi