Univerzita učila tadžických študentov o bezpečnosti potravín

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vzdelávala v oblasti bezpečnosti a kvality potravín tadžických študentov.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vzdelávala v oblasti bezpečnosti a kvality potravín tadžických študentov.

Ochrana zdravia ľudí, zvierat a rastlín v každej fáze procesu výroby potravín je z hľadiska verejného zdravia a hospodárstva jednou z hlavných priorít. „Cieľom politiky krajín v oblasti bezpečnosti potravín je zaistiť, aby občania mali prístup k bezpečným a výživným potravinám vyrobeným zo zdravých rastlín a zvierat, a aby potravinársky priemysel mohol fungovať v čo najlepších podmienkach,“ hovorí prof. Miroslava Kačániová z Katedry mikrobiológie Fakulty biotechnológie  a potravinárstva, ktorá počas troch rokov koordinovala za SPU v Nitre projekt Tempus - Modernizácia vysokoškolského vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality potravín. Okrem SPU v Nitre  boli do neho zapojení európski partneri - Poľnohospodárska univerzita v Jelgave, Lotyšsko a Litovská univerzita zdravotných vied, Kaunas, Litva a ázijskí partneri z Tadžickej poľnohospodárskej univerzity, Technologickej univerzity a Avicenna lekárskej univerzity v Dušanbe, Tadžikistan.

Cieľom projektovej spolupráce bolo vzdelávanie a výskum v oblasti kontroly bezpečnosti a kvality potravín v existujúcich i perspektívnych študijných programoch, vytvorenie magisterského študijného programu zameraného na bezpečnosť, kvalitu a štúdium potravín na Tadžickej poľnohospodárskej univerzite v Dušanbe.

Počas projektu Poľnohospodárska univerzita v Lotyšsku a tadžické univerzity odučili po deväť predmetov, tri predmety vyučovali partneri z Litvy a zo Slovenska. Dvojročné magisterské štúdium absolvovalo 15 študentov zo všetkých troch tadžických univerzít, ktorí počas štúdia absolvovali predmety v Lotyšsku, na Slovensku a v Tadžikistane.

„Takýto typ projektu sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre riešil prvýkrát, v minulosti sa fakulta podieľala na rovnakom type projektov s inými fakultami SPU pri vypracovaní učebníc. V tomto projekte FBP vypracovala tri nové predmety - akademické písanie, environmentálnu hygienu a potravinové biotechnológie,“ informuje prof. M. Kačániová a dodáva, že  fakulta bola veľkým prínosom pre vypracovanie magisterského študijného programu kontrola a bezpečnosť potravín v Tadžikistane, pretože na FBP sa tento program vyučuje už niekoľko rokov, rovnako ako na ostatných európskych univerzitách, zatiaľ čo v Tadžikistane je nový.

Celkovým zhodnotením uvedeného nového študijného programu získajú v Tadžikistane odborníkov, ktorí sa budú podieľať na zaistení bezpečných a zdravých potravín v tejto ázijskej krajine s bohatou kultúrou a históriou. „Stanú sa tým prínosom pre celú spoločnosť,“ hovorí prof. M. Kačániová. Podľa nej prínosom projektu bude aj naštartovanie tradície vzdelávania v oblasti  bezpečnosti a kvality. „Pre mňa ako koordinátorku tohto projektu za SPU v Nitre bude najväčším uznaním, keď sa tento študijný program stane inšpiráciou pre štúdium ďalších mladých ľudí v Tadžikistane, ktorí budú pokračovať v tomto vzdelávaní v nasledujúcom akademickom roku pod vedením vyučujúcich  zo všetkých troch tadžických univerzít,“ uzatvára M. Kačániová.

Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€

Kúpou ročného predplatného ušetríte až 44% oproti týždennému za 1€.

Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke

Má vlastnú pekáreň a rozšírený sortiment farmárskych a bio výrobkov.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.