Univerzita učila tadžických študentov o bezpečnosti potravín

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vzdelávala v oblasti bezpečnosti a kvality potravín tadžických študentov.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vzdelávala v oblasti bezpečnosti a kvality potravín tadžických študentov.

Ochrana zdravia ľudí, zvierat a rastlín v každej fáze procesu výroby potravín je z hľadiska verejného zdravia a hospodárstva jednou z hlavných priorít. „Cieľom politiky krajín v oblasti bezpečnosti potravín je zaistiť, aby občania mali prístup k bezpečným a výživným potravinám vyrobeným zo zdravých rastlín a zvierat, a aby potravinársky priemysel mohol fungovať v čo najlepších podmienkach,“ hovorí prof. Miroslava Kačániová z Katedry mikrobiológie Fakulty biotechnológie  a potravinárstva, ktorá počas troch rokov koordinovala za SPU v Nitre projekt Tempus - Modernizácia vysokoškolského vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality potravín. Okrem SPU v Nitre  boli do neho zapojení európski partneri - Poľnohospodárska univerzita v Jelgave, Lotyšsko a Litovská univerzita zdravotných vied, Kaunas, Litva a ázijskí partneri z Tadžickej poľnohospodárskej univerzity, Technologickej univerzity a Avicenna lekárskej univerzity v Dušanbe, Tadžikistan.

Cieľom projektovej spolupráce bolo vzdelávanie a výskum v oblasti kontroly bezpečnosti a kvality potravín v existujúcich i perspektívnych študijných programoch, vytvorenie magisterského študijného programu zameraného na bezpečnosť, kvalitu a štúdium potravín na Tadžickej poľnohospodárskej univerzite v Dušanbe.

Počas projektu Poľnohospodárska univerzita v Lotyšsku a tadžické univerzity odučili po deväť predmetov, tri predmety vyučovali partneri z Litvy a zo Slovenska. Dvojročné magisterské štúdium absolvovalo 15 študentov zo všetkých troch tadžických univerzít, ktorí počas štúdia absolvovali predmety v Lotyšsku, na Slovensku a v Tadžikistane.

„Takýto typ projektu sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre riešil prvýkrát, v minulosti sa fakulta podieľala na rovnakom type projektov s inými fakultami SPU pri vypracovaní učebníc. V tomto projekte FBP vypracovala tri nové predmety - akademické písanie, environmentálnu hygienu a potravinové biotechnológie,“ informuje prof. M. Kačániová a dodáva, že  fakulta bola veľkým prínosom pre vypracovanie magisterského študijného programu kontrola a bezpečnosť potravín v Tadžikistane, pretože na FBP sa tento program vyučuje už niekoľko rokov, rovnako ako na ostatných európskych univerzitách, zatiaľ čo v Tadžikistane je nový.

Celkovým zhodnotením uvedeného nového študijného programu získajú v Tadžikistane odborníkov, ktorí sa budú podieľať na zaistení bezpečných a zdravých potravín v tejto ázijskej krajine s bohatou kultúrou a históriou. „Stanú sa tým prínosom pre celú spoločnosť,“ hovorí prof. M. Kačániová. Podľa nej prínosom projektu bude aj naštartovanie tradície vzdelávania v oblasti  bezpečnosti a kvality. „Pre mňa ako koordinátorku tohto projektu za SPU v Nitre bude najväčším uznaním, keď sa tento študijný program stane inšpiráciou pre štúdium ďalších mladých ľudí v Tadžikistane, ktorí budú pokračovať v tomto vzdelávaní v nasledujúcom akademickom roku pod vedením vyučujúcich  zo všetkých troch tadžických univerzít,“ uzatvára M. Kačániová.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 213
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 548
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 925
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 301
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 178
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 870
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 708
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 6 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 6 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu