Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu

Skupina poslancov, ktorí nepodporujú plošnú prohibíciu hazardu, nevzdávajú svoj boj a chcú presadiť prísnu reguláciu.

Skupina poslancov hlavného mesta Bratislava, ktorí nepodporujú plošnú prohibíciu hazardu v meste, pretože by preukázateľne mala veľké množstvo neželaných dôsledkov, nevzdávajú svoj boj a chcú presadiť prísnu reguláciu hazardu. Zároveň dávajú verejný prísľub, že ak sa regulácia ukáže ako neúčinná, sú ochotní o plošnom zákaze hlasovať na budúci rok. Plánujú preto zvolať mimoriadne zastupiteľstvo, kde návrh VZN predložia opäť, avšak tak, aby umožnil nielen plošný zákaz, ale aj prísnu reguláciu hazardu.

„Chceme, aby zo sídlisk a z obytných štvrtí zmizli herne, ktoré ľuďom vadia a prekážajú. Zároveň si uvedomujeme, že hazard nezmizne jednoduchým zákazom, ako sa snažia presviedčať niektorí aktivisti a politici, ktorí si na jednoduchých, čierno-bielych riešeniach, robia volebnú kampaň. Preto presadzujeme prísnu reguláciu hazardu, podobnú tomu, aká je v iných veľkých mestách – vo Viedni či v Budapešti, kde tiež zostali zachované napríklad kasína v hoteloch,“ uvádzajú poslanci vo svojom vyhlásení.

Poslanci, ktorí za plošnú prohibíciu nehlasovali, pretože sa obávajú jej negatívnych dopadov, rozmachu nelegálnych herní, spojených s ďalšou kriminalitou, sú presvedčení, že zastupiteľstvo sa môže dohodnúť na dobrom riešení.

„V posledných dňoch nás rôzni aktivisti, ktorí nie sú schopní vnímať inú pravdu, ako svoju, očierňujú v médiách a na sociálnych sieťach, vyhrážajú sa nám. Pritom práve my sme tí, ktorí sú pripravení rokovať, diskutovať, sú otvorení podnetom. Nie sme spokojní s tým, že nám primátor Ivo Nesrovnal znemožnil hlasovať o regulácii, ktorú sme chceli prijať, a tým potopil celú petíciu 98 tisíc občanov.“

Práve my bojujeme za správne a funkčné riešenie pre mesto. A chápeme obavy niektorých kolegov, že z dôvodu zle formulovaného zákona, ktorý neumožňuje úplne detailné rozdelenie budov, ako napríklad zachovať len živé kasína v luxusných hoteloch, nemusí regulácia priniesť želané výsledky. Preto dávame verejný prísľub, že ak sa schválená regulácia neosvedčí a nebude stačiť, na budúci rok sme pripravení prijať aj úplný zákaz hazardu. Ten však má veľa rizík, a správnym postupom je najprv prijať reguláciu, a k najstriktnejším, nezmeniteľným zákazom, ktoré vyvolávajú pre mesto mnohé riziká, pristúpiť až úplne nakoniec, keď sa ostatné riešenia neosvedčia,“ hovoria poslanci.

Poslanci sú pripravení rokovať aj o ďalších podmienkach. Zároveň zdôrazňujú, že ak by primátor mesta Ivo Nesrovnal so skupinou poslancov nezmaril priebeh hlasovania na poslednom zastupiteľstve, čím znemožnil hlasovať o regulácii a postavil ich pred jedinú voľbu – plošný zákaz alebo nič – bolo by už VZN o regulácii hazardu v Bratislave platné a účinné.

Za týmto účelom poslanci zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva, na ktorom sa má VZN o regulácii hazardu schváliť.

Vyhlásenie poslancov:

Katarína Augustinič

Vladimír Bajan

Martin Borguľa

Milan Černý

Martin Chren

Slavomír Drozd

Ľudmila Farkašovská

Marian Greksa

Peter Hanulík

Iveta Hanulíková,

Milan Jambor

Radovan Jenčík

Oliver Kríž

Martin Kuruc

Radoslav Olekšák

Soňa Svoreňová

Roman Weinštuk

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu