Málo známe, ale zdravé batáty. Poznáte ich?

Batáty - sladké zemiaky majú vyššiu nutričnú hodnotu ako klasické zemiaky.

Batáty sú veľmi starou kultúrnou plodinou pestovanou už pred päťtisíc rokmi. Za oblasť pôvodu sa najčastejšie uvádza tropická Amerika alebo Oceánia. Výskumu tejto na Slovensku menej známej zeleniny sa venuje Ing. Miroslav Šlosár, PhD., z Katedry zeleninárstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

„Batáty so zemiakmi nemajú veľa spoločného. Ich konzumnou časťou sú koreňové hľuzy, ktoré majú variabilný tvar. Pokožka hľúz môže byť biela, žltkastá, oranžová, purpurová alebo hnedá. Dužina má bielu, krémovú, žltú, oranžovú a purpurovú farbu. Trh i samotní pestovatelia vyžadujú najmä batáty s oranžovou pokožkou a dužinou. Hmotnosť hľúz je asi pol kilogramu, výnimočne dosahujú päť až sedem kilogramov,“ hovorí M. Šlosár. Dodáva, že čerstvé hľuzy batátov majú jeden a pol násobne vyššiu nutričnú hodnotu ako klasické zemiaky, pričom obsahujú približne 69 percent (%) vody, 1,9 % bielkovín, 0,7 % tuku, 26 % sacharidov, 1,1 % vlákniny a 0,8 % minerálnych látok (najmä (K, Mg, Na, Fe, Cu).

„Batáty obsahujú okrem škrobu vyšší podiel jednoduchých sacharidov, tým sa stávajú ľahko stráviteľnými pre človeka. Cenné sú aj pre svoj obsah vitamínu C.“  bataty-1-r964_res.jpg

V súčasnosti batáty pestujú najmä v Číne, Indii, USA, Brazílii, Afrike, ale čoraz populárnejšie sú aj na našom kontinente, kde ich najväčším producentom je Španielsko a Taliansko.

„Na viacerých miestach na svete, napríklad v Japonsku a väčšine štátov Južnej Ameriky, batáty konzumujú každodenne. Možnosti ich využitia sú široké, môžu sa konzumovať varené, pečené, smažené, sušené, prípadne ich nakladajú do cukrového roztoku. Z hľadiska tepelnej úpravy je najvhodnejší spôsob varenie na pare. Napriek pevnejšej dužine sa batáty v porovnaní so zemiakmi uvaria oveľa rýchlejšie. Okrem využitia vo forme prílohy alebo hlavného jedla sú vhodné na prípravu rôznych dezertov (pudingy, štrúdle, koláče a i.), knedlí alebo chleba,“ hovorí o využití tejto zeleniny M. Šlosár.

Na záver informuje, že odrody s vyšším obsahom škrobu sú dôležitou surovinou pre liehovarnícky a škrobárenský priemysel. „Jemný škrobový prášok z batátov sa vo svete predáva ako „brazílsky“ (nepravý) arrow-root. V niektorých krajinách domorodci pripravujú kvasením z batátov liehový nápoj nazývaný mobby alebo marmoda. Mladé listy a vrcholy batátov sa môžu pripraviť podobne ako špenát. Vzhľadom na svoje zloženie a účinky na ľudské zdravie je vyhľadávaný aj vo farmaceutickom priemysle na výrobu dietetických výrobkov. Korene, stonky a listy sú hodnotným krmivom pre hospodárske zvieratá, najmä pre ošípané.“

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut