Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky

Väčšina služieb katastra, ktoré boli doteraz poskytované osobne alebo poštou je dnes už možné realizovať elektronicky. Znamená to aj, že sa vytvorila centrálna elektronická podateľňa, ktorá je prístupná cez internet 24 hodín denne. Elektronicky tak môžete uskutočniť návrh na vklad ako aj iné podania do katastra nehnuteľností.

Elektronický návrh na vklad
Elektronický návrh má rovnaké obsahové náležitosti ako pri listinnom podaní. Líši sa len v počte odovzdávaných rovnopisov a výške správnych poplatkov, tie sa znižujú o 50%.

Kto môže podať elektronický návrh na vklad?

Ak chcete elektronické podanie odoslať ako fyzická osoba, nemôžete tak vykonať samostatne. Keďže sa vznik, zánik alebo zmena vlastníckeho práva uskutočňuje na základe zmluvy, ktorá je právnym úkonom,  musí obsahovať kvalifikovaný elektronický podpis všetkých účastníkov zmluvy. Neplatí to len v prípade, ak elektronické podanie realizuje advokát alebo notár. Presný návod ako vytvoriť kvalifikovaný elektronický podpis a ako podať elektronický návrh nájdete priamo na Ústrednom portáli verejných služieb ľuďom.

V prípade, že by vaše elektronické podanie nespĺňalo zákonné náležitosti, katastrálny odbor okresného úradu takéto podanie síce zaeviduje, ale konanie preruší a bude žiadať o dodatočné doloženie príloh alebo opravu návrhu na vklad či samotnej zmluvy. Ak opravu včas neučiníte v elektronickej forme, nárok na znížený správny poplatok vám zaniká a podanie môže byť vybavené ako listinný návrh. Ak ale nedostatky neodstránite vôbec, katastrálny odbor okresného úradu konanie zastaví.

Podpis elektronického vkladu

Vlastnoručnému podpisu na listine zodpovedá pri elektronickom podaní kvalifikovaný elektronický podpis a ak má dokument obsahovať úradne overený vlastnoručný podpis (napr. podpis predávajúceho na kúpnej zmluve o prevode nehnuteľnosti), treba pri elektronickom podaní kvalifikovaný elektronický podpis opatriť časovou pečiatkou. Časová pečiatka je údaj o tom, kedy bol kvalifikovaný elektronický podpis vytvorený a Ústredný portál verejnej správy ju prikladá pri podpise automaticky.

Nižšie správne poplatky

Pozitívom je, že výška správnych poplatkov sa pri elektronickom podaní znižuje o 50 %.

Ak má katastrálny odbor okresného úradu rozhodnúť na základe elektronického návrhu na vklad do:

• 30 dní odo dňa doručenia návrhu na vklad, platí sa správny poplatok vo výške 33 eur,
  • 15 dní odo dňa doručenia návrhu na vklad, platí sa správny poplatok vo výške 133 eur.

Ak účastník konania vopred realizuje cez katasterportal.sk oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad, má nárok na zníženie uvedených správnych poplatkov ešte o ďalších 15 eur.

V prípade, že nehnuteľnosť kupujete v spolupráci s realitnou kanceláriou HERRYS, môžete byť od tohto, pre niekoho zložitého procesu, ušetrený. Nakoľko vklad na kataster pre Vás zabezpečí realitný maklér.

Ak máte akékoľvek otázky, súvisiace s kúpou, predajom a prenájmom Vašej nehnuteľnosti, neváhajte nás kontaktovať.

Zdroj: Ústredný portál verejných služieb ľuďom

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.