Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň

Kôň patrí medzi najkrajšie a najušľachtilejšie zvieratá. O ich zdravie sa treba starať.

Kôň patrí medzi najkrajšie a najušľachtilejšie zvieratá. O ich zdravie sa treba starať.

Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre od akademického roka 2010/2011 ponúka bakalársky študijný program hipológiu, zameraný na chov a využitie koní. Výučbu zabezpečuje Katedra špeciálnej zootechniky FAPZ pod vedením prof. Marka Hala, ktorá po odbornej stránke koordinuje aj činnosť univerzitného jazdeckého strediska v Nitre a vzorkovnice chovu koní vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku v Kolíňanoch. Ako nás informoval prof. M. Halo, záujem mladých ľudí o chov koní a jazdectvo má v súčasnosti stúpajúcu tendenciu, ročne prejde chovateľským zariadením SPU okolo 150 študentov, s tým, že každoročne sa 10 až 20 z nich aktívne, takmer každý deň, zúčastňuje na celej činnosti spojenej s chovom koní. Katedra špeciálnej zootechniky SPU úzko spolupracuje so Zväzom chovateľov koní na Slovensku, ktorý je garantom väčšiny plemien chovaných v SR, a tiež s unikátnym podnikom pre chov koní - Národným žrebčínom Topoľčianky. Univerzita sa zúčastňuje na hodnotení, výbere koní a vykonáva konzultačnú činnosť pre spomínané organizácie. Zároveň každoročne organizuje športové a chovateľské podujatia, ktoré sú zapojené do kontroly úžitkovosti koní.

Hipologické večery – nový zdroj poznania

Katedra špeciálnej zootechniky pripravila pre všetkých milovníkov koní, študentov, chovateľov a jazdcov sériu prednášok z oblasti hipológie, tzv. Hipologické večery, v ktorých sa snažia priblížiť najnovšie poznatky v manažmente koní. „O svoje znalosti z jednotlivých oblastí hipológie sa s nami delia poprední domáci a zahraniční  odborníci. Jednotlivé prednášky sú koncipované v piatkových podvečerných hodinách v Jazdeckom centre Katedry špeciálnej zootechniky FAPZ SPU v Nitre,“ hovorí prof. M. Halo.

Predposledný marcový piatok mali účastníci večera možnosť spoznať zásady a spôsoby starostlivosti o chrup koňa. Uznávaný svetový konský stomatológ Juraj Franko, ktorý pôsobí na veterinárnej klinike v švajčiarskom Berne a stará sa o chrup koní švajčiarskej reprezentácie, v rámci svojej prednášky rozprával o význame starostlivosti o chrup koňa a o jeho vplyve na výkonnosť koňa. img20170324180213-r684_res.jpgKone majú silné, veľké zuby, ich prirodzená i domestikovaná strava je tuhá a vyžaduje účinné žuvanie, aby sa rozdrvila a premiešala s tráviacimi šťavami, ktoré rozložia potravu tak, aby ju kôň mohol stráviť. Problémy so zubami môžu spôsobiť problémy alebo bolesť pri prijímaní potravy, napriek tomu, že je kôň zdravý. Prednáška bola spojená s praktickou ukážkou, kde poslucháči videli spôsoby fixácie koňa pri ošetrení a rozdiely samotnej úpravy chrupu. Zároveň mali možnosť vyskúšať si zmenu pred úpravou a po úprave, čím si lepšie dokázali predstaviť možné problémy s neošetrovaným chrupom pri výcviku koní.20170324173251-r929_res.jpg

Ďalšou z pripravovaných tém bude prednáška europodkováča - Ing. Maroša Kolobušnika na tému Nové trendy v podkúvaní koní.

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.

Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie

Máte za sebou obdobie dojčenia, no vaše prsia na tie pôvodné vôbec nepodobajú? Našťastie to nemusí byť trvalá zmena.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán

Naša advokátska kancelária nemôže štátu zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 zo zablokovanej odmeny.