Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete

To, že máme na Slovenku šikovných ľudí potvrdzujú aj tieto tri projekty.

Aj na Slovensku sa môžeme hrdiť inšpiratívnymi projektmi, ktoré posúvajú svet vpred. Pozrite si tieto tri, ktoré vznikli aj vďaka podpore grantového programu E-talent

IndoorNav

GPS a služby, ktoré vďaka tejto technológii poskytujú lokalizáciu a navigáciu v otvorenom priestore fungujú veľmi dobre, no je potrebné sa zamýšľať nad podobnými službami pre vnútorné prostredie – budovy. Práve na to sa pozrel Ústav informatiky a softvérového inžinierstva STU v Bratislave. Projekt IndoorNav bol zameraný na využitie novej technológie - majáčikov na navigovanie vo vnútorných priestoroch. V rámci projektu boli stanovené 4 ciele: prenositeľnosť riešenia na iné budovy, presnosť lokalizácie v budove, zameranie sa na zrakovo postihnutých a lacná nasaditeľnosť.

Vzducholoď pre inteligentné dopravné systémy

Katedra technickej kybernetiky Žilinskej univerzity prišla s návrhom komplexného systému elektroniky vzducholode i riadiaceho strediska, pod ktorý spadá návrh hardvéru ako aj riadiaceho softvéru jednotlivých modulov vzducholode.

V rámci vývoja jednotlivých komponentov resp. modulov vzducholode bolo realizovaných viacero prototypov, ktoré museli byť z hľadiska nasadenia do praxe otestované viac, než býva pri študentských prácach zvykom. Študenti tým získali cenné skúsenosti, ktoré budú môcť využiť priamo v rámci svojej aplikačnej praxe.

Analýza elektromagnetických polí vonkajších elektrických vedení

Ústav elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky STU v Bratislave sa v projekte zaoberá elektromagnetickými poľami vonkajších elektrických vedení.

Na základe tohto výskumu bol vytvorený matematický model vedenia pre riešenie elektromagnetických polí, ktorý bol pomocou laboratórnych meraní verifikovaný. V závere vykonali autori projektu verifikáciu v reálnom teréne. Výsledky publikovali vo vedeckých časopisoch a majú záujem publikovať aj naďalej po spracovaní ďalších údajov. Daná téma bola tiež zapracovaná dokonca do pedagogického procesu.

Projekty získali finančnú podporu z grantového programu E-Talent, ktorý realizuje Nadácia Tatra banky. Jeho cieľom je podporovať inovatívne projekty študentov a učiteľov informačných technológií a aplikovanej informatiky.

Grantový program E-Talent je aktuálne otvorený pre nových žiadateľov:

Termín na prihlásenie projektov: do 3. novembra 2017

Celková výška podpory: 25 000 €

Výška podpory na jeden projekt: 5 000 €

Projekty je možné predkladať len elektronicky prostredníctvom online formulára

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma

Baby Cleaner hygienicky čistí okolie vašich detí a v súlade s prírodou. Výrobcom je slovenská Rodinná firma.

Ekologické čistiace prostriedky nijako nepoškodzujú pokožku. Práve naopak, vzácne za studena lisované oleje a výťažky z rastlín ju vyživujú.

Študijný program s uplatnením v automobilovom priemysle

Professional MBA Automotive Industry, postgraduálne vzdelávanie pre manažérov v angličtine poskytované STU v Bratislave a TU Wien.

Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty

Olej upcháva kanalizáciu. Ako sa to premietne do vyúčtovania?