Možno si myslíte, že je úplne jedno, kedy si vypijete svoj pohár čerstvej šťavy - do tela sa predsa dostane tak ako tak, no nie?
V skutočnosti je ideálne vypiť ich ráno nalačno, a pokiaľ ich pijete cez deň, potom aspoň 20 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle.
Prečo?
Keď máte prázdny žalúdok, je vstrebávanie vitamínov a ďalších živín zo šťiav najefektívnejšie. Šťava putuje rovno do čriev, kde sa spracuje do 15 minút.
Ak popíjate šťavu pri raňajkách, alebo s ňou zapijate obed, šťava nemôže cez ostatné jedlo v žalúdku postúpiť ďalej a začne kvasiť. Počas kvasenia vzniká jedovatý etanol a okrem toho aj nadmerná plynatosť, skrátka nič dobrého pre naše telo. :)
Efektivitu trávenia čerstvej šťavy môžete zvýšiť tiež pomalým popíjaním - nie je dobré do seba hrknúť celý pohár naraz, pretože aj v tomto prípade môže byť potom nadúvanie. Zjednodušene povedané sa šťava nestihne zmiešať so slinami a tým je efektívne trávenie narušené už od začiatku.
Tím: Eujuicers.sk