Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Dali ste si v novom roku predsavzatie neodkladať všetko na poslednú chvíľu? S jeho napĺňaním môžete začať už dnes. Prvou povinnosťou, ktorá nás čaká už v januári, je podanie daňového priznania k dani z nehnuteľností. Termín na jeho odovzdanie je 31.1.2018. Právnici z realitnej kancelárie HERRYS sa rozhodli vám pomôcť a pripravili pre vás stručné informácie, aby ste sa neskôr vyhli zbytočným nepríjemnostiam.

Kto je povinný podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností?

Priznanie k dani z nehnuteľností podávajú najmä tie fyzické a právnické osoby, ktoré sa v priebehu roka 2017 stali vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá podlieha dani z nehnuteľností (pozemky, stavby, byty a nebytové priestory v bytovom dome, vrátane stavby podzemných garáží, ambulantných stánkov a prenosných trafostaníc) alebo u ktorých nastali také zmeny, ktoré majú vplyv na vyrúbenie dane, napríklad sa zmenila výmera pozemkov. Rozhodujúci je stav ku 1.1.2018. Ak nastane niektorá z vyššie uvedených skutočností dňom 1.1.2018, vzniká daňová povinnosť týmto dňom a daňové priznanie podáva nový vlastník tiež do 31.1.2018.

Kde a kedy sa podáva daňové priznanie?

Daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností príslušnému správcovi dane najneskôr do konca januára, posledný deň na podanie je 31.1.2018. Správu dane z nehnuteľností vykonáva obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza. Daňové priznanie je potrebné podať na predpísanom vzorovom tlačive. Súčasťou predpísaného tlačiva o daňovom priznaní je tiež poučenie ako ho vyplniť. Určite odporúčame vziať si tiež potvrdenie o podaní priznania k dani z nehnuteľnosti.

Čo je čiastkové daňové priznanie a kto podáva čiastkové daňové priznanie?

Ak daňovník už v minulosti podal priznanie k dani z nehnuteľností a ku 1.1.2018 sa stane vlastníkom ďalšej nehnuteľnosti alebo dôjde k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, alebo mu zanikne vlastníctvo nehnuteľnosti, je povinný podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností v rovnakej lehote, t. j. 31.1.2018. Čiastkové daňové priznanie sa podáva na rovnakom predpísanom vzorovom tlačive. Pri predaji nehnuteľnosti realizovanom v roku 2017 je potrebné uviesť, že ide o čiastkové daňové priznanie na zánik daňovej povinnosti.

Čo ak je nehnuteľnosť v spoluvlastníctve viacerých osôb?

Ak je pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor v bytovom dome v spoluvlastníctve viacerých osôb, daňové priznanie k dani z nehnuteľností podá každý spoluvlastník do výšky svojho spoluvlastníckeho podielu. Ak sa spoluvlastníci dohodnú na základe dohody o určení zástupcu na podanie priznania k dani z nehnuteľnosti poveriť jedného zo spoluvlastníkov podaním daňového priznania, príslušné priznanie podá zástupca, ktorého dohodou určili spoluvlastníci, pričom túto skutočnosť vyznačí v príslušnom priznaní. Ak je pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor v bytovom dome v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, príslušné priznanie podáva jeden z manželov.

Ako často sa daňové priznanie k dani z nehnuteľností podáva?

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností nie je potrebné podávať každý rok, ale podáva sa len pokiaľ príde pri nehnuteľnosti k nejakej zmene, či už vlastníctva, alebo napríklad ku zmene v účele užívania. Každý rok vám tak automaticky príde platobný výmer správcu dane s výškou dane z nehnuteľností, ktorý musíte uhradiť. Výšku dane z nehnuteľností vypočíta na základe daňového priznania správca dane a to podľa príslušného sadzobníka.

Tento článok pripravilo právne oddelenie realitnej kancelárie HERRYS

Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody

Poisťovňa Generali prináša klientom, ktorí v nej majú uzatvorené životné poistenie, novinku, ktorá ich určite poteší.

7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko

Prijmite pozvanie od Habsburgovcov.

Poistenie.sk v novom a lepšom šate

Vývoj internetových technológií, ako aj požiadavky klientov, sa stali podnetom pre vylepšenie webovej stránky Poistenie.sk.

Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach

Degeneratívne zmeny sú súčasťou starnutia pohybového aparátu.