Pokračovaním dlhoročnej tradície festivalov klobás na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre bol ďalší ročník obľúbenej Klobásovice, ktorá sa uskutočnila v priestoroch študentského domova A. Bernoláka.
Akcia, nad ktorou záštitu prevzal dekan Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre profesor Ján Tomáš, sa už počas registrácie tešila veľkému záujmu. Na štartovacej listine sa ocitlo dvanásť tímov, nechýbali študenti z Fakulty biotechnológie a potravinárstva, Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Technickej fakulty, Fakulty ekonomiky a manažmentu a Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Súťažnému večeru predchádzala príprava na Katedre hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov, kde študenti chystali klobásy podľa vlastných receptúr.
V deň D jednotlivé tímy vyzdobili súťažné stoly, obliekli sa do tematických kostýmov a pripravili svoje produkty na ochutnávku. Odborná komisia, zložená z potravinársky orientovaných pedagógov a odborníkov z praxe, hodnotila klobásy pred tepelným spracovaním a po ňom. Medzi hodnotené parametre patrili textúra, vôňa, šťavnatosť, vzhľad v nákroji a, samozrejme, chuť. Víťazom sa stal tím In vitro klbásy, druhé miesto získal Rigor mortis, tretie Inšpekčné komando. Kreativitu a nápaditosť pri výzdobe ocenila komisia špeciálnou cenou, ktorá putovala k členom tímu Slovenské junácke klobásy. Všetci súťažiaci dostali pamätné listy, ocenené tímy diplomy a hodnotné ceny od sponzorov.
Nasledovala príjemná zábava spestrená hudobným vystúpením členov univerzitného súboru Divadielko na Osmičke, zabíjačkovou kapustnicou a nápojmi, ktoré zabezpečili sponzori. Hoci výborná atmosféra, ktorá všade vládla, bola dôležitým atribútom podujatia, úmysel organizátorov bol ešte o niečo hlbší. Klobásovica priblížila návštevníkom aj súťažiacim život na vidieku, kde je bežná domáca príprava kvalitných mäsových produktov. Možno trochu namáhavá, no zábavná forma prezentácie vidieckeho spôsobu života môže prispieť k obnovovaniu tradícií starých a prastarých rodičov.