Váš odpad je pre nás pokladom

Čo majú spoločné zubné kefky, plechovky a použité obaly? Odpoveď ponúka rovnomenná brožúra vydaná v rámci projektu MOVECO.

Čo majú spoločné zubné kefky, plechovky vyrobené z polyuretánovej peny a použité obaly z potravín? Predstavujú tri z deviatich príkladov dobrej praxe v oblasti obehového hospodárstva prezentované v brožúre „Váš odpad je pre nás pokladom“, ktorá bola vydaná v rámci projektu MOVECO. Partnerom projektu je aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Brožúra predstavuje výrobky a biznis modely, ktoré sú príkladom úspešnej aplikácie princípov obehovej ekonomiky v praxi. Poslúžiť môžu ako vzor pre ďalšie spoločnosti, ktoré sa zaujímajú o to, ako obehová ekonomika môže pomôcť pri znížení nákladov či vzniku nového podnikateľského zámeru napríklad prostredníctvom uzatvorenia materiálového cyklu, znižovania tvorby odpadu, využívania recyklovaných materiálov či ochrany zdrojov.

Myslite v cykloch – od lineárneho k obehovému hospodárstvu

Pre tradičné, takzvané lineárne, hospodárstvo je typické, že odpad z použitých výrobkov je zneškodnený v spaľovniach alebo uložený na skládke. Výsledkom tohto spôsobu nakladania s odpadom je však strata materiálov a prírodných zdrojov. Cieľom obehovej ekonomiky je, naopak, uzatvorenie materiálových cyklov – a to už vo fáze návrhu výrobku. Produkty, ktoré možno používať opakovane, zdieľať ich, opraviť či recyklovať spôsobom šetrným k životnému prostrediu, umožňujú nielen uchovávať zdroje, ale stávajú sa aj trendom. Z kávovej usadeniny je napríklad možné vyrábať perá, zo starých textilných vlákien nové tašky.

Podľa slov Grit Ackermann, koordinátorky projektu MOVECO, uzatvorenie materiálových cyklov je kľúčové pre udržateľnú budúcnosť na našej planéte. „Príklady dobrej praxe, uvedené v brožúre, poukazujú na výhody spojené s prechodom k obehovej ekonomike“, dodáva G. Ackermann. Sú len malou ukážkou – ďalšie príklady možno nájsť na webovej stránke projektu.

Brožúra v anglickom jazyku je dostupná bezplatne na stránke projektu: www.interreg-danube.eu/approved-projects/moveco/section/best-practice. Na oficiálnej stránke budú čoskoro zverejnené ďalšie materiály, ktoré budú súčasťou balíka informačných nástrojov ako aj iné materiály.

Cieľom európskeho projektu MOVECO je podporovať prechod k obehovej ekonomike v krajinách Dunajského regiónu

Projekt MOVECO, realizovaný v rámci programu Interreg Dunajský nadnárodný program, je zameraný na zvyšovanie povedomia o princípoch obehovej ekonomiky medzi podnikmi, výskumno-vývojovými organizáciami, verejnými inštitúciami, grantovými agentúrami a širokou verejnosťou.

Dvanásť projektových partnerov, s podporou štyroch asociovaných partnerov, z desiatich krajín Dunajského regiónu pracuje od januára 2017 na zvyšovaní povedomia o obehovej ekonomike a zlepšovaní rámcových podmienok pre rozvoj cirkulárnych produktov a biznis modelov v Dunajskom regióne. Koordinátorom projektu je Slovinská obchodná a priemyselná komora, partnermi projektu sú aj dve slovenské inštitúcie – Slovak Business Agency a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Ďalšie informácie o projekte nájdete na:

www.interreg-danube.eu/approved-projects/moveco/section/best-practice

Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?

Zdravý životný štýl, krásne telo, svieža pokožka, žiadne vrásky a pevné zdravie. Je možné docieliť to aj v súčasnom rýchlom svete?

Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín

Značka nie je všetko. Rozhoduje chuť.

Klima efekt bez klimatizácie

Budovy utesňujeme stále viac a viac. Ale aké to má pre nás následky?

S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú

Reč nie je o predajni s okuliarmi, ale technológii, s ktorou môžete naplno využívať všetky prednosti super rýchleho internetu.