Odborníčky z SPU v Nitre získali vedecký kvalifikačný stupeň

Komisia SAV priznala vedecký kvalifikačný stupeň IIa v odbore prírodných vied trojici vedeckých pracovníčok z SPU v Nitre.

Komisia Slovenskej akadémie vied pre posudzovanie vedeckej kvalifikácie zamestnancov podľa príslušného zákona o výchove nových vedeckých pracovníkov a ďalšom zvyšovaní kvalifikácie vedeckých pracovníkov na návrh SPU v Nitre priznala 13. decembra 2017 vedecký kvalifikačný stupeň IIa v odbore Prírodné vedy – Biologické vedy Dr. Oksane Sytar, PhD., (Katedra fyziológie rastlín FAPZ), Dr. Ing. Miroslave Požgajovej a Ing. Zuzane Kňažickej, PhD., (Obe z VC AgroBioTech SPU v Nitre).

Dekréty o priznaní vedeckého kvalifikačného stupňa IIa odovzdal trojici odborníčok 15. januára rektor SPU Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. Poprial im veľa úspechov v ich profesionálnom pôsobení, vo výskume, publikačnej činnosti ako aj pri zviditeľňovaní pracoviska a celej univerzity.

"Priznanie vedeckého kvalifikačného stupňa IIa považujem za medzistupeň vo vašej práci a verím, že budete aj ďalej napĺňať svoje vedecké ambície. Je to motivujúce a inšpiratívne aj pre ostatných mladých vedeckých pracovníkov, ktorých máte vo svojich tímoch," povedal rektor.

Dr. Oksana Sytar (Katedra fyziológie rastlín FAPZ) vo svojej výskumnej práci rozvíja problematiku fenotypovania rastlín metódou hyperspektrálnych analýz v kombinácii s biochemickými metódami stanovenia biologicky aktívnych látok v rastlinách. Pri riešení komplexu otázok z oblasti biochémie a fenomiky používa širokú škálu techník na biologickej, biochemickej a molekulárnej úrovni, ako aj nástrojov pre počítačové modelovanie. biochemickej a molekulárnej úrovni, ako aj nástrojov pre počítačové modelovanie. Táto skutočnosť sa odráža v jej publikačnej činnosti s množstvom spoluautorov, čo je dôkazom schopnosti spolupracovať s vedcami z rôznych oblastí a krajín pri riešení špecifických vedeckých problémov v oblasti agrobiológie a agrobiotechnológií. V posledných rokoch viedla ako hlavná výskumná pracovníčka dva úspešné medzinárodné bilaterálne nemecko-ukrajinské projekty založené spoločnosťou Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG (Bonn, Nemecko) a v súčasnosti je riešiteľkou bilaterálneho francúzsko-slovenského projektu (APVV), čo naznačuje potenciál pre rozvoj neformálnych zahraničných vzťahov s partnermi.

Dr. Ing. Miroslava Požgajová (VC AgroBioTech) sa vo svojom výskume zaoberá funkčnou analýzou nových proteínov potrebných pre správny priebeh delenia chromozómov počas meiózy, s čím je spätá regulácia tvorby pohlavných buniek. Vzhľadom na to, že sú všetky živé organizmy obklopené a ovplyvňované prostredím, v ktorom žijú a toto prostredie je často znečistené, Dr. Požgajová sa zamerala na analýzu vplyvu environmentálneho stresu na segregáciu chromozómov počas bunkového cyklu. Keďže meióza je komplexný proces, regulovaný na viacerých úrovniach, sledovanie zmien expresie regulačných génov meiózy v podmienkach záťaže ťažkými kovmi nám umožní pochopiť v akej miere a na akom stupni regulácie toto znečistenie ovplyvní celkový priebeh meiózy. Aktuálne sa Dr. Požgajová zameriava na analýzu genetického rizika účinkov kadmia a olova na priebeh a reguláciu meiotického delenia.

Vedecká profilácia Ing. Zuzany Kňažickej, PhD., (VC AgroBioTech) je orientovaná predovšetkým na štúdium účinkov pôsobenia rizikových faktorov prostredia a biologicky aktívnych látok na reprodukčný systém. Aplikovaný výskum, na ktorom sa podieľa, je zameraný na determináciu molekulárno-biologických aspektov pôsobenia ťažkých kovov, resp. stopových rizikových prvkov, na pohyblivosť, životaschopnosť, štrukturálne a funkčné charakteristiky samčích pohlavných buniek. V súčasnom období venuje hlavnú pozornosť determinácii štrukturálnych a funkčných zmien po expozícii endokrinných disruptorov a eliminácii ich vplyvu s protektívnym účinkom benefičných látok v podmienkach in vitro. Získané poznatky sú významné predovšetkým z hľadiska objasnenia komplexných inter- a intracelulárnych mechanizmov ich pôsobenia a kaskády subcelulárnych procesov odohrávajúcich sa v samčej reprodukčnej sústave, čo môže byť aplikovateľné v biotechnologických postupoch využívajúcich techniky asistovanej reprodukcie. Benefity výskumov, na ktorých sa Ing. Zuzana Kňažická, PhD., podieľa je možné preniesť do veterinárnej a komerčnej praxe.

Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?

Zdravý životný štýl, krásne telo, svieža pokožka, žiadne vrásky a pevné zdravie. Je možné docieliť to aj v súčasnom rýchlom svete?

Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín

Značka nie je všetko. Rozhoduje chuť.

Klima efekt bez klimatizácie

Budovy utesňujeme stále viac a viac. Ale aké to má pre nás následky?

S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú

Reč nie je o predajni s okuliarmi, ale technológii, s ktorou môžete naplno využívať všetky prednosti super rýchleho internetu.