„Tradičná chuť, nemožno mi ťa neľúbiť, “ ako by povedali štúrovci. Nový produktový rad „Z lásky k tradícii“, ktorý nájdete dostupný na regáloch v každej predajni Kaufland obsahuje rôzne mliečne výrobky, napríklad lahodné smotanové jogurty vyrobené tradičnou a dlhodobo nemennou receptúrou, mlieko z podtatranského regiónu, či kyslomliečny výrobok – kefír, ktorý je obľúbeným doplnkom Slovákov v tradičnej kuchyni. K týmto produktom pribudne teraz aj maslo vyrábané tradičnou receptúrou zo smotany, bez prídavkov farbív a konzervačných látok.
Tradičné mliečne výrobky, by sme mali zaradiť do nášho jedálnička aj kvôli zdraviu prospešným látkam. Výživová poradkyňa Klaudia Ilčíková uvádza len niekoľko dôležitých zložiek nachádzajúcich sa v mlieku a výrobkoch z neho:
- Vitamíny skupiny B – sú dôležité pre metabolizmus, zdravie kože, hormonálnu stabilitu
- Vápnik – je dôležitý pre zdravé kosti, jedným pohárom mlieka pokryjeme asi tretinu dennej odporúčanej dávky vápnika, liter mlieka pokryje 100 % dávky dennej potreby vápnika. Vápnik obsiahnutý v mlieku sa veľmi dobre vstrebáva.
- Fosfor – napomáha tvorbe kostí a zubov
- Vitamín A - jeden liter mlieka pokryje tretinu dennej odporúčanej dávky vitamínu A
- Mliečne bielkoviny – sú plnohodnotné a majú veľmi vysokú využiteľnosť, až 98 % sa využije na výstavbu organizmu a jeho životné funkcie. Z bielkovín mlieka dominuje kazeín, ktorý má vysokú nutričnú hodnotu.
- Mliečny tuk – je vo forme emulzie (emulgovaný tuk), a preto je ľahko stráviteľný, jeho trávenie začína už v žalúdku prostredníctvom enzýmu žalúdočná lipáza
- Vitamín D - samotné mlieko ho neobsahuje veľa, jeho množstvo závisí od krmiva zvierat a ročného obdobia. Niektoré potraviny, napr. cereálie alebo aj mliečne produkty sa obohacujú o tento vitamín (fortifikácia mlieka)
Ochutnajte potraviny vyrábané tradičným spôsobom od domácich slovenských dodávateľov označené „Z lásky k tradícii“.