Ako vyčistiť šperky tak, aby ste ich nepoškodili?

Nesprávnym čistením vašim šperkom nielenže neprinavrátite lesk a pôvodný vzhľad, môžete ich ešte poškodiť.

Predpokladáme, že doma nemáte ultrazvukový prístroj s miskou na čistenie šperkov, aké využívajú klenotníci. V tom prípade musíte siahnuť po jednoduchších domácich metódach, ktoré sú pri miernom znečistení šperkov efektívne. Najprv si ale povedzme, čo na šperky určite nepoužiť:

• škrabky
  • príliš tvrdé kefy
  • agresívne chemikálie

Na prvý pohľad to znie logicky, no čudovali by ste sa, koľko ľudí siaha po týchto nekonvenčných metódach. Základom je poznať kov alebo materiál, z ktorého sú šperky vyrobené a tomu prispôsobiť aj spôsob čistenia.

Čistenie zlatých šperkov

Zlato sa nešpiní často a po vyčistení vám vydrží dlhšiu dobu. Mierne znečistenie jednoducho odstránite saponátom alebo prostriedkom proti mastnote, ktoré rozriedite vo vode. Zlaté šperky povarte v roztoku, prepláchnite ich a poutierajte suchou handričkou určenou na leštenie šperkov.

Čistenie platinových šperkov

Platinové šperky môžete čistiť rovnako ako tie zlaté, prípadne siahnuť po špecializovaných zmesiach na báze kyselín. Pri nich si však dávajte pozor na čas pôsobenia prípravku.

Čistenie strieborných šperkov

Overeným domácim spôsobom, na ktorý využijete len to, čo máte doma, je vyvarenie strieborných šperkov vo vode s kúskom hliníka - napríklad s alobalom, a s jedlou sódou. Po ozdravnej procedúre vášho striebra ho stačí prepláchnuť a vysušiť suchou handričkou.

Čistenie bižutérie z chirurgickej ocele

Šperky a bižutéria z chirurgickej ocele nepodliehajú korózii a iným vplyvom oxidácie, preto sa v porovnaní so svojimi drahšími príbuznými nemusia často čistiť. Viditeľné odtlačky na širších povrchoch šperku však určite nechcete, preto ich sem-tam môžete pretrieť mydlovou či saponátovou vodou, opláchnuť a vysušiť handričkou.

Zdroj: Bigstockphoto

Platíte si poistenie domova zbytočne?

Veľa ľudí nemá správne nastavenú poistku.

Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike

Odborná exkurzia študentov SvF STU po vodných stavbách v Českej republike

Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov

Slovenská komora stavebných inžinierov v spolupráci so Stavebnou fakultou STU pozývajú na diskusiu s Arch. Dipl. Ing. S. Dukátom

Druhy ochranných známok

Keď sa povedia druhy ochranných známok veľa ľudí napadne ihneď slovné, obrazové, kombinované prípadne trojrozmerné.