Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

3 tipy na netradičný nákup potravín

Základné potraviny môžete kúpiť na vybraných čerpacích staniciach Shell, na trhovisku či farme alebo si ich objednať online.

Kde ste zohnali jogurt, ktorý ste mali na raňajky? Ak je odpoveďou supermarket, skúste premýšľať kreatívnejšie. Vyskúšajte farmu, trh, online obchody či niečo ešte netradičnejšie – vlastné malé potraviny už majú aj vybrané čerpacie stanice Shell.

1. Nestihli ste nakúpiť? Nevadí

Ak ste v zhone nestihli skočiť na nákup, túto situáciu ľahko zachránite na čerpacej stanici, kde vybavíte tankovanie aj rýchly nákup potravín súčasne. Viacero mestských čerpacích staníc Shell má rozšírenú ponuku občerstvenia, ktorú tvorí aj výber základných potravín na každý deň. V kútiku s názvom Gourmet nájdete napríklad čerstvé pečivo, múku, cestoviny, mäsové a mliečne výrobky či kvalitné víno. Ak teda sedíte dlho v práci a potrebujete večeru, kúpte si olivový olej, cestoviny, paradajkovú omáčku a syr a chutná talianska večera je na svete. Niektoré výrobky sú priamo od slovenských farmárov. Výhodou je, že sa môžete zastaviť kedykoľvek počas otváracích hodín, a to aj cez sviatky, kedy sú bežné obchody zatvorené.

2. Buďte eko, nakupujte vonku

Príjemným miestom na nákup, najmä v letných mesiacoch, sú trhoviská a farmy. Čerstvý vzduch či príroda spravia z obyčajného nákupu príjemný zážitok.

Farmy: Tak, ako rastie snaha o zdravší a udržateľnejší spôsob života, rastie tiež záujem o domáce potraviny. Produkty z fariem nie sú len ekologické; ich kúpou tiež podporíte lokálnych predajcov, malých slovenských podnikateľov a farmárov. Takýto nákup ľuďom sa na prvý pohľad môže zdať nedostupný a nepraktický. Neviete, kde vo vašom okolí farmu nájsť? Pozrite si mapu fariem a EKO fariem vo všetkých regiónoch Slovenska.

Trhoviská: Naši starí rodičia si zrejme ešte pamätajú časy, keď predavači a predavačky na tržniciach poznali svojich zákazníkov po mene. Ľudia si tam nechodili len nakúpiť. Trhoviská boli miestom čulého spoločenského života. Ich popularita dnes rastie aj medzi mladou generáciou, no trochu z iného dôvodu. Rovnako ako pri farmách, aj na trhoviskách nakúpite čerstvé zdravé produkty od lokálnych výrobcov.

3. Objednávajte z pohodlia gauča

Nechce sa vám nikam chodiť? Vďaka moderným technológiám nemusíte. V zahraničí veľmi obľúbený spôsob nakupovania potravín online sa pomaly rozširuje aj u nás a vo viacerých mestách Slovenska ako Bratislava, Banská Bystrica či Košice funguje už roky. Tento spôsob nákupu je tiež výhodný pre zaneprázdnených ľudí, ktorí na preplnené obchody a dlhé rady pri pokladniach cez týždeň nemajú čas. Potraviny vám donesú priamo k dverám, nad istú cenovú hranicu dokonca bez doplatku za doručenie. Nákup potravín online je rovnaký ako v ktoromkoľvek inom e-shope.

Bedničky“ na mieru

Vedeli ste, že dnes si už môžete kúpiť celý recept? Systém „bedničiek“, v ktorých sú ingrediencie na prípravu konkrétneho jedla, ponúka viacero e-shopov s potravinami. Predstavte si, že vám domov príde balíček so všetkým, čo potrebujete na prípravu gulášu či suroviny na 7-dňový raňajkový smoothie program.

Kúpiť sa dajú aj „debničky týždňa“ s výberom sezónnej zeleniny.

Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku

Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii v spolupráci s EU v Bratislave zorganizovali medzinárodnú konferenciu.

Slováci sú chlebovým národom

Slováci sú chlebovým národom a až dve tretiny z nás jedia na raňajky chlieb a pečivo.

Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?

Pozor na znečisťujúce látky v interiéri.