SME

Trendy sa menia. Počuli ste o týchto 4 potravinách?

Prídete do reštaurácie a polovicu slov v menu nepoznáte? Vysvetlíme vám, čo stojí za záľubou v exotických ingredienciách.

Keď jedlo nie je nutnosť, ale zážitok

Mnoho ľudí si dnes namiesto hamburgeru z fast foodu radšej kúpi karí wrap, plnený tofu. Pravidelne obmieňanú ponuku receptov z netradičných ingrediencií nájdete dokonca už aj na čerpacích staniciach, napríklad v ponuke kvalitného občerstvenia Deli by Shell. Súčasná gurmánska móda nám dovoľuje experimentovať, spoznávať kúsok iných kultúr a neustále hľadať nové spôsoby, ako jesť lepšie. Udržateľnejšie, zaujímavejšie a zdravšie. Pochutnávame si na quinoi, chia semiačkach, klíčkoch mungo a iných cudzích slovíčkach. Udržať si v týchto potravinách prehľad však nie je vždy jednoduché.

Tu je niekoľko z tých, ktoré sú v dnešnom kulinárstve „must-know“.

Ocot Balsamico

Tento sladkastý ocot, používaný najčastejšie ako šalátová zálievka, pochádza z Talianska. Vzniká s podobnou precíznosťou ako víno či brandy. Ten najkvalitnejší balsamico ocot zreje v drevených sudoch aj desiatky rokov. Kedysi sa používal najmä v medicíne, proti črevným problémom a na liečbu zápalov. Odtiaľ pochádza aj jeho názov balsamico, teda „balzam“. A viete, ako zistíte či je skutočne kvalitný? Pri pohľade doň by ste mali vidieť odraz svojej tváre tak jasne ako v zrkadle.

Cícer Kabuli

Kabuli je typický pre stredozemie a stredný východ. Má vysoký obsah vlákniny, proteínu či kľúčových vitamínov a minerálov. Zrejme najznámejšou formou spracovania tejto plodiny je cícerová pasta, hummus. Používa sa však tiež ako príloha k hlavným chodom a na prípravu polievok či dokonca dezertov. Predstavte si napríklad cícerové sušienky, brownies či zmrzlinu. Výborný je samotný, opekaný s korením.

Cícer a omáčka balsamico v šaláte s údeným lososom (zdroj: Shell) Cícer a omáčka balsamico v šaláte s údeným lososom (zdroj: Shell)

Gastro tip: V limitovanej edícii občerstvenia Deli by Shell môžete balsamico omáčku a cícer ochutnať v šaláte s údeným lososom, restovanou maslovou tekvicou, baby špenátom a plátkom citróna.

Čierna šošovica Beluga

Beluga je najmenším druhom šošovice. Čierne guličky majú veľa železa a neobsahujú takmer nijaký tuk. V jednej šálke je okolo 12 gramov proteínu a 9 gramov vlákniny. K nám sa dostal najmä z Grécka a z Indie. Táto strukovina je však stará viac ako 8 000 rokov a pôvodne pochádza zo stredného východu. Dokonca sa našla v jednej zo starých egyptských hrobiek.

Omáčka Hoisin

Takzvaná čínska barbecue omáčka je tradičnou prísadou tiež vo Vietname. Tmavohnedá zmes neobsahuje živočíšne produkty, je preto vhodná do vegánskej kuchyne. Vyrába sa zo sójovej omáčky, fermentovanej sójovej pasty, sezamovej pasty, cesnaku, čili, octu a oleja. Tradične slúži ako jedna z hlavných prísad k pekingskej kačke. Zaujímavé je, že slovo hoisin znamená v mandarínskom nárečí čínštiny morské plody. Nikto netuší, prečo omáčka dostala tento názov, keďže morské plody neobsahuje ani sa s nimi tradične nejedávala.

Čierna šošovica a omáčka hoisin v kačacom šaláte (zdroj: Shell) Čierna šošovica a omáčka hoisin v kačacom šaláte (zdroj: Shell)

Gastro tip: Čiernu šošovicu a omáčku hoisin nájdete na Shell v kačacom šaláte s čínskou kapustou, uhorkou, sladkou čili omáčkou, koriandrom a plátkom limetky.

V ponuke limitovanej edície občerstvenia Deli by Shell však nájdete ešte viac kvalitných, zdravých jedál. Napríklad prosciutto bagel s maslovou tekvicou či kurací karí wrap. Recepty pripravil známy český kuchár Filip Sajler.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 9 332
  2. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 5 287
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 187
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 866
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 520
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 4 051
  7. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete 3 403
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 374
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chuť lesa prichádza do Bratislavy.


1 h

Múka na domáce pečenie by v pekárni spôsobila chaos.


INZERCIA 9 h
Skutočná krása začína vo vnútri.

Pri hľadaní odpovedí môžu pomôcť aj laboratórne testy.


INZERCIA 17 h

V TransData už 25 rokov prináša najnovšie technológie dopravcom aj cestujúcim.


INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu